Η κόρη μου ζει μια... "καθυστερημένη" εφηβεία thumbnail

Η Δήμητρα αναγνώστρια του boro.gr

Η κόρη μου ζει μια… "καθυστερημένη" εφηβεία

Το ζήτημα με τα ψέματα το έχω ήδη παρατηρήσει αναλυτικά εδώ και πολύ καιρό και φυσικά εχω κάνει πολλές συζητήσεις ήρεμες μαζί της … Αλλά Δυστυχώς δεν παραδέχεται πότε ανοιχτά τουλάχιστον την αλήθεια… Είναι δειλή; Εγωίστρια ? Ή έχει να κάνει με την ψυχολογία της;  Κατά τη γνώμη μου η… καθυστερημενη εφηβεια που ζει τωρα έχει αυτα τα αποτέλεσμα γιατί προ διετίας δεν είχαμε τέτοια θέματα .. Σαν να είναι άλλο παιδί… Δεν ξέρωτι άλλο πρέπει να σας γράψω για να με βοηθήσετε. Υπάρχουν περιπτώσεις που λέει ψέματα για να αποφύγει εντάσεις μαζί μας όντως… Υπάρχουν όμως και περιπτωσεις που τα ψέματα δεν φαίνεται να αποσκοπούν κάπου ….Ευχαριστώ για την ανταπόκριση. 


Στην ερώτησή σάς απάντησε η Ψυχολόγος Δήμητρα Φιλοπούλου 


Αγαπητή Δήμητρα,


Η εφηβεία είναι μία περίοδος κατά την οποία το παιδί κάνει τη μετάβαση στον κόσμο των ενηλίκων. Αυτό σημαίνει πως αυξάνονται οι ευθύνες του αλλά και γιγαντώνεται η ανάγκη του για ανεξαρτητοποίηση. Ταυτόχρονα όμως, εξακολουθεί να έχει την ανάγκη για βοήθεια από τους γονείς και στην ουσία δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να είναι όσο ανεξάρτητο θέλει. Αυτή η εσωτερική πάλη πολλές φορές δημιουργεί θυμό και ένταση, συναισθήματα τα οποία εκδηλώνονται προς τους γονείς. Ίσως τα ψέμματα της κόρης σας να είναι ένας τρόπος να σας «εκδικηθεί» για αυτή της την αδυναμία.


Θα σας συμβούλευα να αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς, ακόμα και σαν σκέψη. Δεν βοηθούν στην κατάσταση και μάλλον σας οδηγούν σε πολύ αρνητικά συναισθήματα. Προσπαθήστε να της φέρεστε σαν ενήλικη (που είναι) και να της δείξετε πως απαιτείτε από εκείνην να φέρεται ανάλογα. Αυτό σημαίνει πως π.χ. δεν έχετε λόγο για τις παρέες που κάνει, αλλά και εκείνη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.     

Διαβάστε περισσότερα εδώ:


 
Φωτογραφία: crosswalk.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X