Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τζανακόπουλος: Αυτοί είναι οι τρεις όροι της κυβέρνησης για να δεχτούμε πρόταση για το χρέος
Τζανακόπουλος: Αυτοί είναι οι τρεις όροι της κυβέρνησης για να δεχτούμε πρόταση για το χρέος thumbnail

Τζανακόπουλος: Αυτοί είναι οι τρεις όροι της κυβέρνησης για να δεχτούμε πρόταση για το χρέος

Σταθερός στη γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνηση περί μεταφοράς της συζήτησης για το ελληνικό χρέος στη σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου εμφανίστηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.


«Αν υπάρξουν περαιτέρω διαφωνίες και ακριβώς επειδή εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν, πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστεί η συζήτηση μέχρι και τη σύνοδο κορυφής μια εβδομάδα αργότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.


Επιμένοντας στη θεωρία περί λύσης στη Συνοδό Κορυφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο λόγος για τον οποίο εφόσον δεν βρεθεί λύση στο προσεχές Eurogroup υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της συζήτησης από τη μια έχει να κάνει με το ότι μπορεί να χρειάζεται περισσότερος χρόνος και από την άλλη έχει να κάνει με το ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα αφορούν το σύνολο της Ευρώπης και παίρνει ξεκάθαρα έναν πολιτικό χαρακτήρα και θα πρέπει να απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα πρέπει στο υψηλότερο επίπεδο να πάρουν την πολιτική ευθύνη για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος».


Κατά τον ίδιο η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα ενώ τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. «Το Eurogroup οφείλει να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στη συζήτηση για το χρέος καθώς και στις αναγκαίες παρεμβάσεις για το ζήτημα της ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.


Στη συνέχεια περιέγραψε τις τρεις αρχές που θα πρέπει να ισχύουν για το θέμα του χρέους υπογραμμίζοντας ότι μόνο μια τέτοια πρόταση θα γίνει δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση:  • να προσδιορίζονται με μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ

  • θα πρέπει τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους του θεσμούς να προχωρήσουν σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους

  • θα πρέπει να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις για ανάπτυξη.


«Αυτή η τελευταία παράμετρος αποτελεί το κλειδί για να γεφυρωθούν οι διαφορές», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.


Παράλληλα επέκρινε το ΔΝΤ με αφορμή τη συνέντευξη Λαγκάρντ στη Handelsblatt στην οποία είπε ότι μπορούμε να παρατείνουμε τη συζήτηση για το χρέος, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ υπήρξε εξαιρετικά πιεστικό για μεταρρυθμίσεις λιτότητας ενώ όταν ζητά την άμεση ρύθμιση του χρέους άλλες φορές υποχωρεί και δίνει περισσότερο χρόνο. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό δεν βοηθάει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».


Πηγή: protothema.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X