Δεκάλογος για σωστή απόλαυση στον ήλιο: συμβουλές που πρέπει να θυμάσαι thumbnail
Άτομα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος (αγρότες-ναυτικοί--ανοιχτόχρωμα άτομα) πρέπει να χρησιμοποιούν το αντιηλιακό κάθε ημέρα.....

Δεκάλογος για σωστή απόλαυση στον ήλιο: συμβουλές που πρέπει να θυμάσαι


ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ


 


Για την προστασία από τις βλαπτικές ενέργειες του ήλιου στο δέρμα προτείνεται ο παρακάτω δεκάλογος:  1. Απόφυγε τον ήλιο από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα. Προγραμμάτισε τις υπαίθριες δραστηριότητές σου νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

  2. Χρησιμοποίησε καπέλλο, μακρυά μανίκια, μακρυά παντελόνια όταν είσαι στον ήλιο. Οι ομπρέλλες, οι τέντες προστατεύουν σε σημαντικό βαθμό.

  3. Χρησιμοποίησε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας πριν από κάθε έκθεση στον ήλιο και μην ξεχνάς να το απλώσεις πάλι στο σώμα σου κάθε 2 ώρες εφ’όσον παραμένεις στον ήλιο. Θυμήσου ότι το αντιηλιακό πρέπει να ξαναχρησιμοποιείται μετά από κολύμπι, εφίδρωση κλπ.

  4. Μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς το αντιηλιακό όταν έχει ελαφρά συννεφιά. Ένα μεγάλο ποσοστό ηλιακών ακτίνων περνά μέσα από τα σύννεφα.

  5. Άτομα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος (αγρότες-ναυτικοί–ανοιχτόχρωμα άτομα) πρέπει να χρησιμοποιούν το αντιηλιακό κάθε ημέρα.

  6. Αν αναπτύξεις αλλεργική αντίδραση στο αντιηλιακό, άλλαξέ το. Κάποιο από τα υπάρχοντα αντιηλιακά θα είναι κατάλληλο για σένα.

  7. Πρόσεχε τις επιφάνειες που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Η άμμος, το τσιμέντο, ακόμα και το νερό, αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας. Το να μένεις στη σκιά δεν αποτελεί πλήρη προστασία.

  8. Κράτησε τα παιδιά μακρυά από τον ήλιο. Άρχισε να χρησιμοποιείς αντιηλιακό για τα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών.

  9. Δίδαξε τα παιδιά πώς να προστατεύονται από τον ήλιο. Η βλαπτική επίδραση του ήλιου αρχίζει αμέσως και είναι αρθροιστική (καπέλλο – μπλουζάκι).

  10. Απόλαυσε τον ήλιο με ΛΟΓΙΚΗ.
Ανδρέας Δ. Κατσάμπας, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος


Ομότιμος Καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


www.drkatsampas.gr


Φωτογραφία εξωφύλλου : www.drkatsampas.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X