Γιατί μένω σε μια βίαιη σχέση; thumbnail

Η αναγνώστριά μας

Γιατί μένω σε μια βίαιη σχέση;

Η αναγνώστριά μας ρωτά:


Με το αγόρι μου είμαστε μαζί 2 χρόνια. Είμαι 21 και εκείνος 23. Γνωριστήκαμε στο εξωτερικό, όπου σπουδάζουμε. Θα έλεγα ότι είμαστε και οι 2 αρκετά νευρικοί και καταλήγουμε στην βία. Εκείνος πιο πολύ, μιας και υπερτερεί μυικά. Έχουμε σκεφτεί να χωρίσουμε, γιατί η κατάσταση ξεφεύγει, αλλά τα ξαναβρίσκουμε και μετά από λίγο. Αποτέλεσμα; Φαύλος κύκλος. Πως να το διαχειριστούμε;  


Απαντά η Δήμητρα Τραυλού Οικογενειακή θεραπεύτρια – σύμβουλος


Όπως φαίνεται, είστε και οι δύο εκτός από νευρικοί και έντονες προσωπικότητες. Επίσης, φαίνεται ότι κανείς δεν θέλει να υποχωρήσει έναντι του άλλου. Μάλλον θέλει να περνάει το δικό του κι όταν αυτό δεν συμβαίνει καταλήγετε στη βία. Όπως είναι φυσικό, εκείνος είναι πιο δυνατός κι εσύ είσαι στη θέση αδυναμίας. Το ερώτημα είναι πώς θέλεις να ζήσεις και τι είδους σχέση θέλεις να έχεις με το σύντροφό σου; Όπως είπες προσπαθήσατε, αλλά η κατάσταση επαναλαμβάνεται σα φαύλος κύκλος. Για να εξαφανιστούν αυτά τα περιστατικά, θα πρέπει να το θέλετε και οι δύο πολύ. Αν έχετε μάθει να αντιδράτε με τέτοιο τρόπο, ακόμα κι αν χωρίσετε, αυτός ο τρόπος αντίδρασης θα σας ακολουθεί και στις επόμενες σχέσεις σας. Επομένως, χρειάζεται να δείτε ο καθένας από μέρους του γιατί αντιδρά έτσι. Τι τον οδηγεί σε αυτό; Μπορεί να ξεκινά σαν παιχνίδι κι εκεί ο καθένας να θέλει να δείξει την υπεροχή του στον άλλον. Ή μπορεί τα επιχειρήματα να μην επαρκούν για να πείσετε ο ένας τον άλλον και δεν έχετε άλλο τρόπο επικοινωνίας παρά μόνον αυτόν. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν ακούγεστε κι ότι οι ανάγκες σας δεν καλύπτονται, οπότε αυτό σας θυμώνει και συμπεριφέρεστε βίαια. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι χρειάζεστε να δουλέψετε και οι δύο εσωτερικά με τον εαυτό σας. Κι αν ο σύντροφός σου δεν θέλει να το κάνει, εσύ πως θέλεις να είναι τα πράγματα στη ζωή σου; Να έχεις τη βία στην καθημερινότητά σου; Να ζεις σε μια σχέση τοξική, που θα σε καταστρέφει; Γιατί αν τώρα τα βρίσκετε, είναι επειδή η σχέση είναι ακόμα σχετικά καινούργια. Αν αποφασίσετε να μείνετε μαζί, θα είναι σα να αποδέχεσαι μια κατάσταση, που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δουλέψεις με τον εαυτό σου. Έτσι, θα ανακαλύψεις πράγματα που δεν ήξερες για σένα και θα βοηθηθείς να καταλάβεις όχι μόνον γιατί αντιδράς έτσι, αλλά και γιατί έχεις ανάγκη τέτοιου είδους σχέσεις στη ζωή σου που έχουν βία. Η δουλειά με τον εαυτό σου θα είναι και η προίκα σου στη ζωή σου.


Φωτογραφία εξωφύλλου: http://bmag.com.au[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X