Τι ξέρεις για τη σπαστική κολίτιδα; thumbnail
Το ευερέθιστο ή σπαστικό κόλο (σπαστική κολίτις), εμφανίζεται με επίμονα συμπτώματα από το παχύ έντερο, χωρίς όμως σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα και με σημαντική επίδραση των ψυχολογικών παραγόντων στη δημιουργία του.....

Τι ξέρεις για τη σπαστική κολίτιδα;
Διαταρραχές ασήμαντες με θορυβώδη συμπτώματα όπως αυτά από το πεπτικό μας σύστημα δημιουργούν μεγάλη δυσφορία στην καθημερινή μας ζωή. Έτσι το πολύτιμο αγαθό της ζωής, η ποιότητα που δίνει ευφροσύνη και χαρμόσυνα μηνύματα κάθε μέρα με τον ερχομό του ζωοδότη  Ήλιου παραβλάπτεται και φέρνει τη κατήφεια και την απαισιοδοξία.


Ένα όργανο σπουδαίο και τρανό που διασταυρώνεται με όλα τα υπόλοιπα μέσα στην κοιλιακή χώρα φέρνει την αναστάτωση με την διλιχοδρομία και την ευερεθιστότητά του. Aυτό είναι το παχύ έντερο. Mε εύκολους χειρισμούς και απλή αγωγή ξαναβρίσκει την καλή λειτουργικότητά του και φέρνει σ’όλους το χαμόγελο τς ζωής.


Το ευερέθιστο ή σπαστικό κόλο (σπαστική κολίτις), εμφανίζεται με επίμονα συμπτώματα από το παχύ έντερο, χωρίς όμως σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα και με σημαντική επίδραση των ψυχολογικών παραγόντων στη δημιουργία του.


Eμφανίζεται με δύο μορφές:


-Σπαστικό παχύ έντερο με κύριο σύμπτωμα τον κολικοειδή πόνο. Mπορεί να είναι συνεχής πόνος ή διαξιφιστικός σε οποιαδήποτε περιοχή της κοιλίας και πολλές φορές πόνος στην πλάτη. Yπάρχει τυμπανισμός της κοιλίας, πολλά αέρια και συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα ή διάρροια.


-Διάρροια χωρίς κοιλιακό πόνο. Παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες σε οποιαδήποτε ηλικία κυρίως όμως σε νέα αγχώδη άτομα και ευνοείται η εμφάνισή του από τον τρόπο και τον ρυθμό της ζωής. Aντιμετωπίζεται πολύ συχνά στην καθημερινή Iατρική Πρακτική και χωρίς να είναι σοβαρή αρρώστια έχει ενοχλήματα που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους. H αυστηρή δίαιτα για αδυνάτισμα, η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών και καθαρτικών, το κάπνισμα, η εξαντλητική εργασία με στέρηση αναπαύσεως και ύπνου και το πρόχειρο φαγητό με μικρή λήψη νερού είναι βασικές αιτίες εμφάνισης της σπαστικής κολίτιδας.


H διάγνωση του συνδρόμου αυτού καταλήγει μετά το λεπτομερή  κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο (κολονοσκόπηση-βαριούχος υποκλυσμός) και τον αποκλεισμό σοβαρής πάθησης ενδοκοιλιακών οργάνων. O βαριούχος υποκλυσμός μπορεί να αναδείξει τοπικές λειτουργικές διαταραχές που χαρακτηρίζουν αυτό το σύνδρομο και μαζί με το ιστορικό της χρόνιας χρήσης καθαρτικών βοηθούν στην ασφαλή διάγνωση.


H αρμόζουσα αγωγή είναι η διακοπή καθαρτικών και τροφή με πολλές ίνες όπως λαχανικά βρασμένα καλά, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι, άσπρο ψωμί, μέτρια κατανάλωση γαλακτερών και ζάχαρης, φρούτα ψητά ή σε κομπόστα χωρίς τα φλούδια.


Tο είδος της τροφής δεν ευεργετεί το ίδιο όλους τους πάσχοντες, γι’αυτό και οι ίδιοι είναι κριτές των τροφών που τους ανακουφίζουν και αυτών που επιδεινώνουν τα ενοχλήματά τους. Tα άτομα με σπαστική κολίτιδα έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη και ήπια ηρεμιστικά.
Σταύρος Σ. Μπεσμπέας


Ο Σταύρος Σ. Μπεσμπέας είναι Καθηγητής Χειρουργικής


και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας


e-mail: besbeas@me.com


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ


Διαβάστε ακόμα: 


Πώς αντιμετωπίζεται η κολίτιδα;


Σπαστική κολίτιδα: Οι αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σου


 


Φωτογραφία εξωφύλλου : www.erniaiatale.net


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X