Ροδάκινο: Για λαμπερό δέρμα και χαμηλή χοληστερόλη

<div class="meta-author">
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Γράφτηκε απο <span class="vcard author"><span class="fn">Νάντια Δεληγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος</span></span></span></div>
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span class="vcard author"><span class="fn">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></span></span></div>
</div>
<div class="entry-content">
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του έφερε δροσερά, ζουμερά και γεμάτα αρώματα φρούτα. Ένα από αυτά είναι και το ροδάκινο.</strong> Ένα φρούτο με ιστορία και πολλούς συμβολισμούς. Για πολλούς λαούς το ροδάκινο είναι το σύμβολο της γυναικείας γονιμότητας ενώ σύμφωνα με κάποιους ανατολίτικους λαούς συμβολίζει την αγνότητα και την αθανασία.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Όσον αφορά την παραγωγή η Ιταλία είναι η πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ροδάκινων ενώ ακολουθούν οι Η.Π.Α με μεγάλες καλλιέργειες στο Τέξας και τη Βιρτζίνια , η Γαλλία , η Κίνα και η Ισπανία. Η Ελλάδα έχει επίσης πολύ μεγάλη παραγωγή έχοντας την 4η θέση στην Ευρώπη και την 8η παγκοσμίως.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Ο καρπός της ροδακινιάς ποικίλει ανάλογα με το σχήμα, το χρώμα και τη γεύση. Έτσι έχουμε διάφορες ποικιλίες όπως τα νεκταρίνια που έχουν σκληρή σάρκα, τους γιαρμάδες με την αρωματική σάρκα και τα λευκόσαρκα με τη λευκή σάρκα και την κάπως πικρή γεύση.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο που περιέχει πρωτεΐνες, σάκχαρα, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε, μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών, φυτικές ίνες, φώσφορο, σίδηρο κ.α.</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"> </span></p>
<table style="width: 440px;">
<tbody>
<tr>
<td colspan="2"><strong><span style="font-size: small;">Ροδάκινο 100g<br />Διατροφικά στοιχεία ανά 100g</span></strong></td>
</tr>
<tr>
<td colspan="2"><strong><span style="font-size: small;">Θερμίδες 40 kcal</span></strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong><span style="font-size: small;">ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 11g</span></strong></td>
<td><span style="font-size: small;">3%</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">– Σάκχαρα 8 g</span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">– Φυτικές ίνες 2.1 g</span></td>
<td><span style="font-size: small;">6%</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Λίπος 0 g</span></td>
<td><span style="font-size: small;">0%</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Πρωτείνη 1 g</span></td>
<td><span style="font-size: small;">2%</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Βιταμίνη Α 5,1 mcg</span></td>
<td><span style="font-size: small;">1%</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Βιταμίνη C 6.1 mg</span></td>
<td><span style="font-size: small;">7%</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Ασβέστιο 8 mg</span></td>
<td><span style="font-size: small;">1%</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Σίδηρος 0.09 mg</span></td>
<td><span style="font-size: small;">4%</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Κάλιο 194 mg</span></td>
<td><span style="font-size: small;">6%</span></td>
</tr>
<tr>
<td colspan="2"><span style="font-size: small;">Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις U.S συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.<br />ΠΗΓΗ: Diet Analysis Plus</span></td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"> <strong>Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας;</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο με πολλά θρεπτικά συστατικά. <strong>Το σύμπλεγμα βιταμινών C και Ε</strong> που περιέχει βοηθάει στην προάσπιση του οργανισμού, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης σαν  εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών <strong>συμβάλλοντας στη μείωση της LDL- χοληστερόλης</strong>. Οι φυτικές ίνες παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία μας γι’ αυτό και συστήνεται η συχνή κατανάλωσή τους.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Υψηλή είναι επίσης και <strong>η περιεκτικότητά του σε νερό καθώς αποτελείται κατά το 89% από νερό.</strong> Επομένως ενυδατώνει τον οργανισμό και ενισχύει τη λάμψη  και την ελαστικότητα του δέρματος.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι αυτός ο μυρωδάτος και ζουμερός καρπός μας προσφέρει απλόχερα όλα του τα οφέλη και τα θρεπτικά συστατικά</strong> με σκοπό τη θωράκιση και την προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και την ηλιακή ακτινοβολία (περιέχει προ-ανθοκυανίνες και λευκο-ανθοκυανίνες).</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Το ροδάκινο όπως και τα περισσότερα φρέσκα φρούτα καταναλώνεται ωμό με τη φλούδα καθώς εκεί περιέχονται όλες οι βιταμίνες. <strong>Πριν φαγωθεί είναι σημαντικό να πλυθεί πάρα πολύ καλά</strong> για την απομάκρυνση των κατάλοιπων από τα εντομοκτόνα ή να ξεφλουδίζεται για να είμαστε σίγουροι ότι είναι απαλλαγμένο από εντομοκτόνα και χημικά.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Πέρα από τον κλασσικό τρόπο κατανάλωσης (νωπό), το ροδάκινο  γίνεται ωραία μαρμελάδα και κομπόστα διατηρώντας το ιδιαίτερο άρωμα και τη γλυκιά του γεύση. Συνδυάζεται ιδανικά με γιαούρτι έτσι ένα πολύ δυνατό σνακ γεμάτο γλύκα, άρωμα και θρεπτικά συστατικα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα