Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Οι νέες οδηγίες για τη θεραπεία της νόσου thumbnail
Η σύγχρονη στρατηγική για την φαρμακολογική και μη, αντιμετώπιση της ΧΑΠ, βασίζεται στην εξατομικευμένη αξιολόγηση των αναπνευστικών συμπτωμάτων και του ιστορικού παροξύνσεων (βαθμονόμηση ABCD) παράλληλα με τον βαθμό περιορισμού της ροής του αέρα (στάδια GOLD 1-4) σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες. ...

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Οι νέες οδηγίες για τη θεραπεία της νόσου

Γράφει ο Δρ Αντώνης Χριστόπουλος M.D., M.Sc., Ph.D.
Ειδικός Πνευμονολόγος/Φυματιολόγος 
Διευθυντής τμήματος Αλλεργίας & Άσθματος Doctor's Hospital Αθηνών


(www.asthmaclinics.gr)Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΧΑΠΗ Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), είναι ένας σημαντικός παράγοντας θνησιμότητας και θνητότητας σε όλον τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν κάθε χρόνο πρώιμα από XΑΠ, ή τις επιπλοκές της. Σήμερα η ΧΑΠ, είναι η τέταρτη κατά σειρά αιτία θανάτου, ενώ προβλέπεται να είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου μέχρι το 2020 παγκόσμια.


Η ΧΑΠ ως εκ τούτου αποτελεί μία πρόκληση για τα εθνικά συστήματα υγείας, αφού πρόκειται για μία πάθηση που προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται.


Αναθεώρηση κατευθυντήριων οδηγιών-GOLD 2017


Η πρόσφατη αναθεώρηση (2017) της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τη ΧΑΠ (GOLD), περιέχει σημαντικές αλλαγές που αφορούν κυρίως τους θεραπευτικούς στόχους και τη φαρμακολογική αντιμετώπιση της ΧΑΠ.


Η σπιρομέτρηση εξακολουθεί να έχει κεντρικό ρόλο στην διάγνωση, πρόγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών. Αλλά το αναθεωρημένο εργαλείο αξιολόγησης ABCD, βασίζεται μόνο στην αξιολόγηση των αναπνευστικών συμπτωμάτων και του ιστορικού παροξύνσεων η/και τυχών νοσηλειών, για την χάραξη κατάλληλων στρατηγικών για την φαρμακολογική αντιμετώπιση της ΧΑΠ.


Η χορήγηση νεώτερων βρογχοδιασταλτικών μακράς δράσης (β2 διεγέρτες-LABA η αντιχολινεργικά-LAMA), προτείνεται ως η πρώτη επιλογή, ενώ ο φαρμακευτικός αλγόριθμος κλιμακώνεται με τον συνδυασμό των βρογχοδιασταλτικών (LABA+LAMA) στοχεύοντας την βελτίωση των συμπτωμάτων και την αποφυγή των παροξύνσεων.


Η προσθήκη εισπνεόμενου κορτικοειδούς (ICS) σε συνδυασμό με LABA (LABA+ICS), παραμένει ως δεύτερη μόνο επιλογή, λόγω του κινδύνου πνευμονίας. Ως πρώτη επιλογή, ο συνδυασμός LABA/ICS συστήνεται μόνο για ασθενείς με σύνδρομο αλληλοεπικάλυψης Άσθματος-ΧΑΠ, ή υψηλό αριθμό ηωσινοφίλων στο περιφερικό αίμα. Τέλος μελετάται η αποτελεσματικότητα και της τριπλής αγωγής με LABA+LAMA+ICS.


Από τις οδηγίες στην πράξη…


Το σημαντικό πρόβλημα με την ΧΑΠ, είναι ότι δεν τυγχάνει πάντα της δέουσας προσοχής από την ιατρική κοινότητα. Σε αυτό συμβάλλει και η τάση των ασθενών με ΧΑΠ να μην παραπονούνται συχνά, παρά την σημαντική ενίοτε αναπηρία που βιώνουν, αποδίδοντας τα συμπτώματά τους στην ηλικία, σε συνοσηρότητες ή στον «αθώο» τους τσιγαρόβηχα. Τοιουτοτρόπως, διαφεύγει η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση της ΧΑΠ, όταν θα μπορούσε η νόσος να θεραπευτεί με την διακοπή του καπνίσματος, η την απομάκρυνση άλλων τυχών επιβαρυντικών παραγόντων.


Η πρόκληση για τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι μεγάλη. Θα πρέπει να υποπτευθούν την ΧΑΠ σε ασθενείς με ή κάποτε χωρίς, διαφόρου βαρύτητας συμπτώματα και ιστορικό έκθεσης στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, λοιμώξεις στην παιδική ηλικία, βρογχική υπεραντιδραστικότητα, γενετικοί παράγοντες, επαγγελματικές εκθέσεις κ.α.). Η επιβεβαίωση όμως της διάγνωσης, αλλά οι περεταίρω αποφάσεις για την θεραπεία της ΧΑΠ υπερβαίνουν τον ρόλο του γενικού, οικογενειακού ιατρού.


Η παραπομπή στον ειδικό ιατρό θα εξασφαλίσει την διαφορική διάγνωση της ΧΑΠ από το βρογχικό άσθμα ή άλλες καταστάσεις όπως οι βρογχεκτασίες που επιβάλλουν διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση. Αλλά και για τους πάσχοντες από ΧΑΠ οι καιροί των «ξεχασμένων» ασθενών σε έναν κλειδωμένο συνδυασμό LABA/ICS, έχουν παρέλθει.


Η σύγχρονη στρατηγική για την φαρμακολογική και μη, αντιμετώπιση της ΧΑΠ, βασίζεται στην εξατομικευμένη αξιολόγηση των αναπνευστικών συμπτωμάτων και του ιστορικού παροξύνσεων (βαθμονόμηση ABCD) παράλληλα με τον βαθμό περιορισμού της ροής του αέρα (στάδια GOLD 1-4) σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες. Η συνεργασία με τον ειδικό για τη διαχείριση των ασθενών με ΧΑΠ, είναι πλέον ιδιαίτερα επιθυμητή και επιβεβλημένη.[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X