Το παιδί μου χτυπάει και δαγκώνει στον Παιδικό: να ανησυχήσω; thumbnail
Τα φαινόμενα βίας στα παιδιά εμφανίζονται σε πολύ μικρές ηλικίες, όταν αρχίζουν να συναναστρέφονται με άλλα παιδάκια και αδυνατούν να μοιραστούν τα παιχνίδια τους ή να «συλλάβουν» ότι δεν μπορούν να είναι στο κέντρο της προσοχής των πάντων. Η βία εκφράζεται με διάφορους τρόπους: χτυπάνε, κλωτσάνε, δαγκώνουν…

Το παιδί μου χτυπάει και δαγκώνει στον Παιδικό: να ανησυχήσω;

Τα φαινόμενα βίας στα παιδιά εμφανίζονται σε πολύ μικρές ηλικίες, όταν αρχίζουν να συναναστρέφονται με άλλα παιδάκια και αδυνατούν να μοιραστούν τα παιχνίδια τους ή να «συλλάβουν» ότι δεν μπορούν να είναι στο κέντρο της προσοχής των πάντων.


Η βία εκφράζεται με διάφορους τρόπους: χτυπάνε, κλωτσάνε,  δαγκώνουν… Και η βία φέρνει βία ή κλάματα…


Υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε αν το παιδί σας χτυπάει τα άλλα παιδάκια στον παιδικό σταθμό; Ή αν χτυπάει το αδερφάκι του;


Μέχρι ενός σημείου, η… βία είναι μέρος της ανάπτυξης ενός παιδιού. Είναι ένας τρόπος να αντιδράσει, ειδικά όταν δεν έχει αναπτύξει επαρκώς τη λεκτική επικοινωνία για να μπορέσει να εκφραστεί με λόγια. Οπότε θα χτυπήσει για να βρει το… δίκιο του… Ή ό,τι πιστεύει εκείνο ότι είναι δίκαιο για εκείνο.


Ωστόσο αν συνηθίσει να λύνει έτσι τις διαφορές του, τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε. Για να το αποτρέψετε και να προστατεύσετε το παιδί σας, πρέπει να το μάθετε από μικρό πώς να ακολουθεί μια… ειρηνική συμπεριφορά!


Οι επιστημονικές συμβουλές για να το πετύχετε:


Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα ήρεμο και ισορροπημένο περιβάλλον χωρίς εντάσεις, που κάνει μια ισορροπημένη διατροφή, που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορεί πολύ πιο εύκολα να αναπτύξει μια σωστή συμπεριφορά από μικρή ηλικία.


Οπότε το σημαντικό είναι να είστε κοντά στο παιδί σας, να το μεγαλώνετε με συγκεκριμένους κανόνες στους οποίους θα είναι σύμφωνοι και οι δυο γονείς (για να παίρνει τα ίδια ερεθίσματα), να του μιλάτε και να το ακούτε.


Πιο συγκεκριμένα:


- Βάλτε όρια στο παιδί σας!


Ένα παιδί θέλει κανόνες και όρια για να μεγαλώσει. Μπορεί σε μεγαλύτερη ηλικία να το καταπιέζουν αλλά όταν είναι μικρό τα όρια τού προσφέρουν ασφάλεια και ηρεμία. Αν του θέτε συνέχεια κανόνες (χωρίς υπερβολή φυσικά), θα μάθει να ακούει τους κανόνες και να προσαρμόζεται και στους κανόνες που του θέτουν οι άλλοι (πχ στον παιδικό σταθμό και αργότερα στο σχολείο). Δεν είπαμε βέβαια να κάνετε το παιδί σας στρατιωτάκι!


- Προσπαθείστε να αναπτύξετε τις γλωσσικές του δυνατότητες


Να μιλάτε πολύ στο παιδί σας, από όταν είναι πολύ μικρό. Όσο περισσότερο του μιλάτε τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα καταφέρει να αρχίσει να μιλάει και εκείνο και να επικοινωνεί μαζί σας λεκτικά. Κι όσο πιο γρήγορα αρχίσει να επικοινωνεί, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να κατανοήσει και να εκφράσει κάποια πράγματα.


- Μάθετέ το να εκφράζει τα συναισθήματά του


Δύσκολο σημείο αυτό για τους γονείς! Μην ξεχνάτε ποτέ ότι είστε τα πρότυπά τους, οι ήρωές τους και σας μιμούνται ακόμα κι όταν δεν το καταλαβαίνετε! Αν εσείς κρύβετε συνέχεια τα συναισθήματά θυμού που νιώθετε, τα παιδιά θα το καταλάβουν… Και ενδέχεται να υιοθετήσουν παρόμοιες συμπεριφορές… Είναι καλό λοιπόν να τα ρωτάτε συχνά πώς αισθάνονται και να εκφράζετε κι εσείς τα δικά σας συναισθήματα. Ωραία ιδέα είναι να το κάνετε σε μορφή παιχνιδιού ή διαβάζοντας βιβλία για συναισθήματα ή να το βάλετε να ζωγραφίσει συναισθήματα… Σε μια κυριακάτικη βόλτα αξίζει να επισκεφθείτε και το «Μουσείο Συναισθημάτων παιδικής ηλικίας».


-Επιβραβεύστε το


Πολύ σημαντικό στοιχείο για να μάθει το παιδί σας στην ειρηνική επίλυση των θεμάτων που το απασχολούν είναι η επιβράβευση των προσπαθειών του. Όταν βλέπετε ότι φέρετε όμορφα και σωστά, ότι μοιράζεται τα παιχνίδια του, ότι παίζει ήρεμα με τα άλλα παιδάκια, να του λέτε «μπράβο», για να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνει. Έτσι του τονώνετε και την αυτοπεποίθηση.


Nίκη Κοσκινά


Πηγή: mamanpourlavie.com


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X