Οδηγίες για να διώξεις την κυτταρίτιδα  thumbnail
Οι τρόποι θεραπείας της κυτταρίτιδας μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: εξασθένηση επιβαρυντικών παραγόντων, φυσικές και μηχανικές μέθοδοι, φαρμακολογικοί παράγοντες και λέιζερ. Όσον αφορά τον πρώτο τρόπο θεραπείας δηλαδή την εξασθένηση των επιβαρυντικών παραγόντων, εννοούμε.....

Οδηγίες για να διώξεις την κυτταρίτιδα

Από την Μαργαρίτα Βούλτεψη, Διαιτολόγος Διατροφολόγος 


Κυτταρίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται


Με βάση το όνομά της θα μπορούσε να είναι φλεγμονή. Ο συνδετικός ιστός όμως τον οποίο αφορά δεν φλεγμαίνει. Θα μπορούσαμε να πούμε όμως ότι δυσανασχετεί. Δυσανασχετεί γιατί πιέζεται.


Η κυτταρίτιδα είναι μια μεταβολή στην τοπογραφία του δέρματος, που απαντάται συχνότερα στους γλουτούς και στους μηρούς (αλλά και στην κοιλιά και στα χέρια) της πλειοψηφίας των γυναικών, χωρίς να αφήνει απ’ έξω και το αντρικό φύλο.


Περιγράφτηκε πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα και έχει διάφορες ονομασίες, όπως γυναικοειδής λιποδυστροφία, οζώδης λιποσκληρυνση ή διαφόρων τύπων δερματοπάθειες.


Την συναντάμε σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα σωματικά βάρη και δεν είναι μόνο επακόλουθο της παχυσαρκίας (ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο έντονη).


Παρόλο που δεν είναι μια παθολογική κατάσταση, παραμένει ζήτημα αισθητικής ανησυχίας για μεγάλο αριθμό ατόμων.


Ας κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι:


Το δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα, όπου από έξω προς τα μέσα είναι τα εξής:


H επιδερμίδα


Το χοριο υπόστρωμα


Και ο υποδόριος συνδετικός ιστός (ή υποδερμίδα)


Σήμερα η κυτταρίτιδα είναι γνωστή ως περιοχική διαταραχή της κατανομής του λίπους στον υποδόριο ιστό.


Οι τέσσερις βασικές υποθέσεις που αποσκοπούν να εξηγήσουν τη φυσιολογία της κυτταρίτιδας περιλαμβάνουν: την δυσμορφική αρχιτεκτονική του δέρματος, τα αλλοιωμένα διαφράγματα του συνδετικού ιστού, τις αγγειακές μεταβολές και τους φλεγμονώδεις παράγοντες.


Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν προδιαθεσικοί παραγοντες, οι κυριότεροι των οποίων είναι:


Η περίσσεια των οιστρογόνων στις γυναίκες και η έλλειψη ανδρογόνων στους άντρες.


Ο σωματοτυπος. Εδώ στην Μεσόγειο η «ανοιχτή» λεκάνη ευνοεί περισσότερο την εμφάνιση κυτταρίτιδας λόγω περισσότερου τοπικού λίπους στην περιοχή, σε σχέση με την Βόρεια Ευρώπη.


Η εγκυμοσύνη και η λοχεία.


Ακόμη και η συχνή χρήση τακουνιών μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, εξαιτίας της κακής αιμάτωσης.


Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.


Οι τρόποι θεραπείας τώρα μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: εξασθένηση επιβαρυντικών παραγόντων, φυσικές και μηχανικές μέθοδοι, φαρμακολογικοί παράγοντες και λέιζερ.


Όσον αφορά τον πρώτο τρόπο θεραπείας δηλαδή την εξασθένηση των επιβαρυντικών παραγόντων, εννοούμε:


Όχι καθιστική ζωή, έτσι ώστε να ενισχύεται η μικροκυκλοφορία και ο κυτταρικός μεταβολισμός. Επιπλέον η μειωμένη αιματική παροχή σε έναν ιστό μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο μεταβολίζεται το λίπος, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό μικρών σκληρο-ελαστικών μαζών από λίπος, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο προς καύση. Με λίγα λόγια αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και μείωση των ωρών καθιστικής ζωής.


Αναφορικά τωρα με την διατροφή:


Mείωση του κορεσμένου λίπους (βουτυρο, τηγανητα, κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα, trans, αλλαντικά, κ/.α) και αύξηση του μονοακόρεστου (ελαιόλαδο, αβοκάντο) και του πολυακόρεστου (λιπαρά ψαρια, φυτικά λάδια)


Αύξηση της κατανάλωσης νερού. Η αναλογία 1 ml ανα Kcal θερμιδικής πρόσληψης που θα ήταν ιδανική, εννοείται ότι μεταβάλλεται τους καλοκαιρινούς μήνες στο διπλάσιο.


Αντικατάσταση πλήρως των απλών σακχάρων (ζάχαρη), με σύνθετους υδατάνθρακες (φυτικές ίνες).


Προσοχή στην «κρυφή» ζάχαρη (κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, γιαούρτια)


Προσοχή στο αλάτι (και στο κρυφό σε αρτοσκευάσματα, τυριά, αλλαντικά, κ.α), λόγω της κατακράτησης υγρών.


Επίσης θα πρέπει να δίνεται προσοχή και πλήρης αποφυγή τηγανητών, αλκοόλ, καπνίσματος, αναψυκτικών, υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης, μπαχαρικών, στιγμιαίων σνακ και φαγητών.


Αύξηση της κατανάλωσης πρωτεϊνούχων τροφών όπως ψάρι, κοτόπουλο, αυγό, γιαούρτι για βελτίωση του οιδήματος περιορισμό της πείνας σε περίπτωση που θέλουμε να μειώσουμε το βάρος μας.


Αξίζει να πούμε ότι ενώ έχουν υπάρξει μόνο λίγες δεκάδες επιστημονικά άρθρα που αφιερώθηκαν στην κυτταρίτιδα στην ιατρική βιβλιογραφία τα τελευταία 30 χρόνια, ωστόσο αναφέρεται ότι ή δυσκοιλιότητα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ή στην επιδείνωση της κυτταρίτιδας και γι αυτό προτείνονται άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής και όσπρια.


Και κάτι ακόμη, εξίσου σημαντικό με όλα τα παραπάνω… ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει θετικά μέσω της καλής αναπνοής άρα και ενίσχυσης του μεταβολισμού, αποβολή του άγχους και του στρες τα οποία επιδεινώνουν μια κατάσταση κατακράτησης υγρών και συσσώρευσης τοξινών.., όπως επίσης και μια γενικότερη θετική στάση ζωής.


Δεν υπάρχουν πραγματικά αποτελεσματικές και μόνιμες θεραπείες για την κυτταρίτιδα. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για σωστή θεραπεία της κυτταρίτιδας θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η συστηματική σωστή και ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να γίνει βίωμα και στάση ζωής. Μόνο τότε θα έχουμε μακροπρόθεσμα οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες που μας πιάνει το άγχος της παραλίας.


Καλο καλοκαίρι!!!


Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Μαργαρίτα Βούλτεψη, συνεργάζεται με την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου Διατροφολόγου, Ευάγγελου Ζουμπανέα στο www.diatrofi.gr
Φωτογραφία εξωφύλλου : comida.umcomo.com.br[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X