Διεθνής κατακραυγή για δικαστικές αποφάσεις

Δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε τους 43 συνολικά κατηγορούμενους στη δίκη σε βάρος μη κυβερνητικών οργανώσεων οι οποίες διώχθηκαν διότι λειτουργούσαν χωρίς την άδεια των αρχών και με ξένη χρηματοδότηση.

Στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ενός έως πέντε ετών και πρόστιμο 1.000 λιρών Αιγύπτου (περίπου 103 ευρώ).

Η απόφαση αυτή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και κατηγορίες σε βάρος του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ότι δεν ενστερνίζεται πλήρως τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η δίωξη είχε κινηθεί τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ στη χώρα κυβερνούσε ο στρατός, μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ τον Ιανουάριο της χρονιάς εκείνης. Τότε, η αστυνομία και εισαγγελείς είχαν προχωρήσει σε εφόδους στα γραφεία 17 ΜΚΟ σε όλη την Αίγυπτο, συλλαμβάνοντας εργαζομένους τους και κατάσχοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αρχεία.

Η δίκη των 43 εργαζομένων, περιλαμβανομένων 19 πολιτών των ΗΠΑ και 2 Γερμανών υπηκόων, άρχισε τον Φεβρουάριο του 2012. Οι περισσότεροι από τους ξένους κατηγορούμενους είχαν εγκαταλείψει την Αίγυπτο τον Μάρτιο του 2012, όταν δικαστήριο είχε άρει την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που τους είχε επιβάλει, και δικάστηκαν ερήμην.

Οι κατηγορούμενοι εργάζονται για τη γερμανική οργάνωση Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και τέσσερις οργανώσεις με έδρα τις ΗΠΑ: το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI), το Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI), το Διεθνές Κέντρο για τους Δημοσιογράφους (ICFJ), καθώς και την οργάνωση Οίκος της Ελευθερίας (Freedom House).

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι του “προκάλεσε σοκ και μεγάλη ενόχληση από τις αυστηρές ποινές

Σχετικά άρθρα