Ήξερες ότι οι σπόροι του καρπουζιού βοηθούν να μειώσεις την πίεση;

<div class="meta-author">
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Γράφτηκε απο <span class="vcard author"><span class="fn">Βίκυ Παπαβασιλείου- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος</span></span></span></div>
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span class="vcard author"><span class="fn">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></span></span></div>
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span class="vcard author"><span class="fn"><br /></span></span></span></div>
</div>
<div class="entry-content">
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Ξέρατε ότι:</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Οι σπόροι του καρπουζιού είναι πολύ πλούσιοι σε ευεργετικά συστατικά?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Το καρπούζι, όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, <strong>έχει μεγάλη θρεπτική αξία, ελάχιστες θερμίδες</strong> και είναι εξαιρετικά ενυδατικό  κάτι που το καθιστά ιδανικό σαν καλοκαιρινή επιλογή. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης, ουσιών που έχουν αντιοξειδωτικές και διαπιστωμένες αντικαρκινικές ιδιότητες. </span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Είναι μια αξιόπιστη πηγή απορροφήσιμης βιταμίνης Β6, σημαντικής για την ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος που αποδεδειγμένα συμβάλει στη σύνθεση τριών βασικών ορμονών στον εγκέφαλο, της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης, και της μελατονίνης. Επιπλέον το καρπούζι έχει σημαντικά ποσοστά λυκοπενίου που του προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά στην πρόληψη καρκίνου του προστάτη αλλά και στην προστασία της καρδιάς.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Οι  σπόροι όμως του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin που βοηθά στη μείωση της συστολικής πίεσης αλλά και στη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών.</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Επίσης είναι πολύ <strong>πλούσιοι σε βιταμίνη Ε</strong> κάτι που βοηθάει ειδικά τώρα το καλοκαίρι στην επαναφορά του δέρματος από τα εγκαύματα βοηθώντας στην αναγέννησή του και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες προλαμβάνοντας έτσι τη γήρανση.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Tip: </strong> Αφήνουμε τους σπόρους να στεγνώσουν και έπειτα από 2-3 ημέρες τους ξεφλουδίζουμε. Αποφύγετε την κατάποση του σπόρου όταν υπάρχει ήδη αρκετή μαύρη κρούστα για να μην ευνοηθούν δυσχέρειες με τον πεπτικό σωλήνα. Σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι μαζί με ξηρούς καρπούς και μέλι ή απλά μόνοι τους σαν ένα είδος "πασατέμπου" αποτελούν ένα ευεργετικό σνακ το καλοκαίρι.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα