Η φίλη μου λέει συνέχεια ψέματα γιατί θέλει να είναι τέλεια thumbnail

H Λυδία, αναγνώστρια του boro.gr

Δεν μπορεί να φανταστεί ότι την αγαπάω χωρίς ανταλλάγματα

Η φίλη μου λέει συνέχεια ψέματα γιατί θέλει να είναι τέλεια

Γεια σας ειμαι 17 χρονών και αντιμετωπίζω άσχημες συμπεριφορές από την κολλητή μου, το καλύτερο πλάσμα του κόσμου. Η κοπέλα αυτή λοιπόν έχει παθογενης ανορεξία από 7 χρονών μέχρι σήμερα που είναι 18. Έχει νοσηλευτεί αμέτρητες φορές αλλά λόγω της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί στο σπίτι της ξανακυλαει στην πάθηση αυτή. Εγώ από την άλλη έχω κατάθλιψη ακριβώς γιατί και εμένα η κατάσταση στο σπίτι μου δεν είναι καλύτερη. Μεγάλωσα με έναν αδελφό με την πάθηση σαν φιλιπο που δεν του επέτρεψε ούτε στιγμή να χαρεί τη ζωή πράγμα που έφθειρε ολόκληρη την οικογένεια. Ο πατέρας μου ειναι πρωην αλκοολικός και η μητέρα μου αντιμετωπιζει πλεον την ζωη της εντελώς παθητικά σαν να εχει χαθει η ενεργεια μεσα της. Τον αδερφουλη μου τον έχασα πριν 2 χρόνια γιατί επιδεινώθηκε η πάθηση του.Εν πάσει περιπτώση, το θέμα μου είναι η κολλητουλα μου. Είναι ξεχωριστή, όλοι την λατρεύουν και νιώθει πως δεν είναι αρκετή πως πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς ως προσωπικότητα να γίνεται ακόμα περισσότερο ευχάριστη παρέα και κοινωνική με στόχο να φτάσει την απόλυτη τελειότητα. Και ναι είναι το τέλειο ον αλλά δεν το αναγνωρίζει αυτό. Μπορεί να δείχνει γεμάτη αυτοπεποίθηση.


Αλλά ξεσπάει στο φαΐ, μπαίνει συνεχώς στο νοσοκομείο, έχει καταστρέψει τον οργανισμό της και δεν πρόκειται να ξαναυπαρξει πότε υγιής. Έχει φτάσει ένα βήμα πριν τον θάνατο πάνω από 5 φορές και ο οργανισμός της έχει εξαντληθεί! Είναι σαν να το κάνει για να την αγαπάμε για να ανησυχούμε για αυτήν και πραγματικά πιστεύω πως δεν θα σταματήσει πότε και αυτό με σκοτώνει Είναι τα πάντα για μενα, μου έχει δώσει όση αγάπη δεν έχω πάρει μια ζωή από την οικογένεια μου και περισσότερο με κάνει καλύτερο άνθρωπο, με κάνει να πιστεύω στον εαυτό μου! Είναι άδικο!
Κάθε φορά που είναι στο νοσοκομείο εγώ τρελαίνομαι και ενώ τις το λέω συνεχώς αυτή λέει ψέματα πως δεν θα το ξανακάνει για μένα επειδή θέλει να είμαι πάντα χαμογελαστή και έτσι να της δίνω ζωή. Λέει και σε άλλες περιπτώσεις ψέματα, πολλά ψέματα. Θέλει να δείχνει τέλεια, δεν καταλαβαίνει πως ο γνήσιος εαυτός της με ολοκληρώνει με κάνει ευτυχισμένη στον απόλυτο βαθμό. Λέει ψέματα για γελοία πράγματα του στυλ "Σου εχω πάρει πολλά πολλά δώρα μπέμπα μου γιατί κάθε στιγμή που είσαι μακρυά μου θέλω να ξέρεις πως σε σκέφτομαι".


Αυτό το κάνει συνέχεια δεν σταματάει και της το χω πει και λέει πως δεν μπορεί να σταματήσει όταν λέει ψέματα γιατί το έκανε από πολύ μικρή. Τις προάλλες κατάλαβα πως έχει και κλεπτομανία. Ζηλεύει πολύ έντονα πως πάντες ακριβώς επειδή κάνεις δεν σκέφτεται τόσο πολύ όσο εκείνη να δείχνει το τέλειο ον και θέλει και αυτή κάτι τέτοιο θέλει και αυτή να μην τρελαίνεται στην σκέψη του να είναι τέλεια αλλά δεν μπορεί. Έτσι κλέβει η πράγματα που δεν πρόκειται να χρησιμοποιησει πότε απλά τα κάνει από δειλία η χρήματα με τα οποία προφανώς αγοράζει ρούχα. Αγοράζει ρούχα κάθε φορά που βγαίνει βόλτα, νιώθει τόση ανασφάλεια με τον εαυτό της ενώ είναι πανέμορφη και πανέξυπνη και γενικότερα δεν έχω αναγνωρίσει τόσο ζωντανό άνθρωπο.


Η ψυχολόγος μου μου λέει ακριβώς επειδή αντιμετωπίζω και εγώ ψυχικές δυσκολίες αυτή η φιλιά θα με πάει πίσω. Εγώ όμως αυτή την κοπέλα την λατρεύω, θα έκανα τα πάντα για να είναι πραγματικά ευτυχισμένη γιατί η χαρά που μου δίνει είναι απέραντη. Κανείς δεν έχει κάνει τόσα για μένα όσο εκείνη, κάνεις δεν με έχει αγαπήσει τόσο πολύ, δεν έχει επιμείνει τόσο μαζί μου ώστε να με πλησιάσει. Εγώ είμαι πολύ κλειστός άνθρωπος και με εκείνη γίνομαι ο πιο δοτικός. Αλήθεια την λατρεύω! Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω όσα με κάνει να νιώθω. Είναι κάτι παραπάνω απο φίλη, είναι η αδερφή που δεν είχα ποτέ και πραγματικά νευριάζω και στεναχωριέμαι με τις βλακείες της.


Στην ερώτησή σας απάντησε ο Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός 


Αγαπητή αναγνώστρια:


Είναι αξιοζήλευτη η σχέση σας με τη φίλη σας. Δύσκολα ακούμε ανθρώπους να μιλάνε έτσι όμορφα και ανοιχτά για τους φίλους τους. Φαίνεται πως έχετε τρομάξει μήπως τη χάσετε και ταυτόχρονα σας έχει θυμώσει με τη συμπεριφορά της. Συμφωνώ πως η φίλη σας έχει μεγάλη ανάγκη να είναι τέλεια, δηλαδή να προσφέρει μόνο, χωρίς να παίρνει, πράγμα που έχει καταφέρει να πείσει μερικές φορές ότι συμβαίνει. Τις φορές αυτές νιώθει ικανοποίηση με τον εαυτό της. Μετά όμως από κάθε προσπάθεια να είμαστε τέλειοι ο οργανισμός μας (ψυχή και σώμα) καταπονείται και ζητάει πληρωμή. Εκείνη τη στιγμή για τη φίλη σας είναι μια μεγάλη καταστροφή. Από που θα βρει όλα αυτά που της λείπουν χωρίς να φανεί ότι τελικά δεν είναι τέλεια; Είναι σαν να νιώθει ψεύτικη, γιατί δεν πείθει τον εαυτό της για τη μεγαλοψυχία της. Εξ' ού και τα δώρα που λέει ότι θα σας κάνει. Προτιμήστε να τα δείτε όχι σαν ψέματα αλλά σαν δεσμεύσεις απέναντί σας για να την αγαπάτε. Δεν μπορεί να φανταστεί ότι την αγαπάτε χωρίς υλικά επιχειρήματα. Σε σας ωστόσο φαίνεται πως κάθε φορά που αυτή κινδυνεύει ξυπνάει ένας μεγάλος φόβος, αυτός της απώλειας την οποία έχετε ήδη βιώσει με το θάνατο του αδελφού σας. Αυτή είναι μάλλον η ανταλλαγή που κάνετε μεταξύ σας. Ανταλλάσσετε αγάπη: Εσείς φοβάστε γι'αυτήν κι αυτή σας δίνει ό,τι μπορεί ακόμα κι αν χρειαστεί να το κλέψει από κάπου. Πείθεστε και οι δύο. Ή τουλάχιστον εσείς πειθόσασταν μέχρι σήμερα. Φαίνεται πως μέσα σας έχει ξεκινήσει μια νέα συζήτηση: "Που θα καταλήξει όλο αυτό;" Δεδομένου ότι συναισθηματικά έχετε βιώσει τα άκρα έχετε κουραστεί και ήρθε ο καιρός για πιο χαλαρές καταστάσεις στη ζωή σας. Εδώ λοιπόν έχετε να συζητήσετε πολλά με τη φίλη σας, η οποία μοιάζει όντως να αντλεί επιβεβαίωση κυρίως απ' το φόβο των άλλων μήπως χαθεί, και όχι από κοινές εμπειρίες στη ζωή. Είναι κουραστικό αυτό. Πείτε της το. Βοηθήστε την να διεκδικεί με άλλο τρόπο την αγάπη γιατί θα χάσει μια πολύ πολύ καλή φίλη. Εσάς.[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X