Αναγνώστης μας ρωτά: Το τσάι τσουκνίδας και η στέβια αυξάνουν το ουρικό οξύ;
Στο ερώτημά σας απάντησε ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευμένης Π. Καραφυλλίδης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γεια σας,
Δεν υπάρχει επίσημος φορέας που να ενοχοποιεί τη stevia και το τσάι από τσουκνίδα για αύξηση του ουρικού οξέος στον οργανισμό. Για τη stevia, συγκεκριμένα, δεν γίνεται καμία αναφορά. Όσο για την τσουκνίδα, υπάρχουν ανεπίσημα blogs που ισχυρίζονται και το αντίθετο, γι’ αυτό να προσέχετε οι πηγές σας να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.
Με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία, λοιπόν, η stevia και το τσάι από τσουκνίδα δεν ευθύνονται για αύξηση ή μείωση του ουρικού στο αίμα. Σε περίπτωση αυξημένου ουρικού οξέος στο αίμα σας μπορείτε να δράσετε με τον εξής τρόπο:
Το ουρικό οξύ μεταβολίζεται από τις πουρίνες (purines). Στην περίπτωση εμφάνισης υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος, είναι ωφέλιμη μια διατροφή χαμηλή σε πουρίνες (100-150 mg/ημέρα). Βέβαια κάθε πρόγραμμα διατροφής και κάθε διατροφική οδηγία θα πρέπει να εξατομικεύεται πάντοτε.
Τρόφιμα πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες (150-825 mg/100gr)
Όργανα ζώων (καρδιά, νεφρά, συκώτι, μυαλά κτλ)
Σαρδέλες
Κρέας κυνηγιού (ελάφι, λαγός, κουνέλι κτλ)
Γλυκά ψωμιά
Μαγιά
Αντσούγια
Κιμάς
Ρέγκα
Κολιός
Μύδια
Κρεατόσουπα
Αλκοόλ
Τα παραπάνω τρόφιμα απαγορεύονται τόσο στην οξεία όσο και στην χρόνια φάση.
Με εκτίμηση,
ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ BSc (Hons), MSc, NYSCDN
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία
Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ General
Μέλος Ογκολογικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ General
email: ek2174@columbia.edu
Τηλ: 2107470167 // 6974442646