Iστορίες αναγνωστών περί φιλίας thumbnail

Iστορίες αναγνωστών περί φιλίας

Όμορφο πράγμα να έχουμε φίλες, να περνάμε καλά, να μοιραζόμαστε στιγμές, να βγαίνουμε, να μιλάμε, να γελάμε… Όλοι θέλουμε να είμαστε σε μια παρέα σαν αυτές που βλέπουμε στις ταινίες! Υπάρχει ωστόσο αυτό το ιδανικό;


Υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο εξιδανικευμένο. Και κάθε φιλία έχει τα συν και τα πλην της, κάποιον που μπορεί να δίνει περισσότερα, κάποιον που έχει τα παράπονά του, περνάει από στάδια…
Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 3 διαφορετικά ερωτήματα εφήβων αναγνωστριών περί φιλίας. Σε αυτά έχει απαντήσει ο συνεργαζόμενος με το boro.gr ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός.


Η Αγνή, αναγνώστρια του boro.gr ρωτά: 


Το θέμα είναι η φιλία με την κολλητή μου. Γνωριζόμαστε περίπου 5 χρόνια. Ήμασταν πολύ καλά μαζί μέχρι που τώρα πια αυτή έχει αγόρι. Εγώ δεν έχω κάποιο θέμα με το αγόρι αυτό. Είναι πολύ καλός αλλά από τότε που είναι μαζί του η κολλητή μου με έχει ξεχάσει. Κι όταν της λέω να βγούμε εκείνη αρνείται και λέει ότι θα το κανονίσουμε άλλη φορά και τελικά ποτέ δε συναντιόμαστε, παρά μόνο όταν είμαστε σχολείο.
Όμως και στο σχολείο μπορεί να είμαστε μαζί αλλά πρέπει να είναι κι αυτός συνέχεια μαζί μας; Αυτός δεν έχει φίλους, έχει μόνο την αδερφή του. Του κάναμε παρέα. Όλοι μαζί ήμασταν μια αρκετά καλή παρέα μέχρι που άρχισαν να αποφεύγουν μια άλλη κοπέλα από την παρέα και μετά άρχισαν να αποφεύγουν κι εμένα από την παρέα με άσχημο τρόπο λέγοντας ότι έχω ψείρες κι ότι είμαι χοντρή. Μόλις το έμαθε αυτό η κολλητή μου τους είπε να σταματήσουν. Αλλά αυτή τα ξαναβρήκε μ’αυτούς και εγώ όχι. Από τότε που τα βρήκαν, η κολλητή μου δεν επικοινωνεί συχνά μαζί μου. Μόνο αν της πω εγώ και αν της στείλω εγώ κάτι στο messenger. Ωστόσο, αν της πω να βγούμε πάντα αρνείται και με στεναχωρεί.


Αγαπητή αναγνώστρια:


Φαίνεται πως η φίλη σας νιώθει μέρος ενός ευρύτερου κύκλου ατόμων τα οποία αντιμετώπισε όταν σας κατηγόρησαν και επειδή τους φάνηκε δυνατή που τα έβαλε μαζί τους και τους είπε τη γνώμη της, τους γοήτευσε και την θέλουν για παρέα. Αυτό ίσως τη θάμπωσε κάπως και ξέχασε το στόχο της όταν τους γοήτευσε: Να σας υποστηρίξει. Αυτό είναι κάτι που μπερδεύει την κατάσταση μεταξύ σας γιατί δε σας βοηθά να καταλάβετε αν σας υποστήριξε ή αν το έκανε για δικό της λόγο, π.χ. να μη νιώθει αδύναμη. Εγώ λέω "και τα δύο". Η φίλη σας σας υποστήριξε και για να μη της λένε ότι δε διαλέγει καλές φίλες και για να σας υποστηρίξει. Ωστόσο ήρθε η ώρα να υποστηρίξετε κι εσείς τον εαυτό σας. Εξηγήστε στη φίλη σας ότι νιώθετε να την κυνηγάτε. Ότι νιώθετε πως δε νοιάζεται πια για την παρέα σας. Μετά δώστε της να καταλάβει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον και ότι έχετε όρια στην υπομονή σας. Μπορεί να έχει να σας πει κι αυτή πράγματα που θα'θελε από σας. Κοιτάξτε λοιπόν αν είστε κι εσείς έτοιμη να δώσετε αυτά που ενδεχομένως θα σας ζητήσει.


Η Ηλέκτρα, αναγνώστρια του boro.gr ρωτά: Γειά σας, Με λένε Hλέκτρα και είμαι 16 χρόνων. Τον τελευταίο καιρό νιώθω μοναξιά κατά κάποιον τρόπο. Μπορεί να μην το λέμε φανερά αλλά βλέπω ότι οι φίλες μου κι εγώ σιγά σιγά απομακρυνόμαστε. Είμαστε μαζί και δεν έχουμε να μιλήσουμε για πράγματα όπως κάναμε παλιά. Θεωρώ ότι έχουν αλλάξει.


Αγαπητή αναγνώστρια:


Άλλαξε η συμπεριφορά τους και έγιναν πιο κλειστές και λιγομίλητες. Αυτός είναι ένας λόγος να μιλήσετε. Να κάνετε αυτή τη σύγκριση του πως ήταν πριν και πως είναι τώρα και να δώσετε ένα χρονικό πλαίσιο γι'αυτή την κουβέντα. Δηλαδή πριν από πόσο καιρό ξεκίνησε αυτή η στάση; Πόσο καιρό κρατάει; Έχει αλλάξει εντωμεταξύ κάτι μεταξύ σας; Πολλές φορές μπορεί να έχει αλλάξει κάτι που για μας είναι ασήμαντο όμως για τους άλλους μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο. Κι αν είναι έτσι, έχετε τη διάθεση να δείτε τί τους συμβαίνει και να το συζητήσετε παρέα. Μη φοβηθείτε την αντιπαράθεση. Δείτε τι ζητούν οι φίλες κι αν είστε σε θέση να το δώσετε γιατί μέσα απ' αυτή την ανταλλαγή θα βρείτε τη σταθερότητα στις σχέσεις σας.


H Ειρήνη, αναγνώστρια του boro.gr ρωτά: 


Για σας Είμαι μια μαθήτρια 16 χρονών. Ενώ τα παιδιά με συμπαθούν σαν άτομο παρέα παρέα δεν με κάνουν. Θέλω να πω πως δεν με καλούν για παράδειγμα όταν βγαίνουν μεγάλες παρέες μαζί. Εγώ δεν έχω ενταχθεί ακόμα στις παρέες τους ώστε να μου λένε κι εμένα. Πάντα πρέπει να προσπαθώ εγώ να βγω με κάποιον από αυτούς. Μπορείτε να μου πείτε που οφείλεται αυτό ή τι κάνω λάθος;Αγαπητή αναγνώστρια:


Πέσατε και τις δύο φορές μέσα. Αφενός εκεί που λέτε "δεν έχω καταφέρει ακόμα να ενταχθώ" και αφετέρου εκεί που λέτε "πρέπει να προσπαθώ". Βρίσκεστε λοιπόν στο άχαρο εκείνο κομμάτι της ένταξής σας σε μια ευρύτερη παρέα όπου περισσότερη προσπάθεια χρειάζεται παρά μπορεί να απολαύσει κανείς. Μην ανησυχείτε όμως. Τα περισσότερα παιδιά που έκαναν παρέες στο σχολείο σκέφτηκαν όπως εσείς: Στεναχωρέθηκαν που πρέπει να προσπαθούν περισσότερο από αυτούς που έχουν ήδη παρέες όμως δε το έβαλαν κάτω. Αυτή είναι η συνθήκη που δείχνει καλή διάθεση. Είναι η συνθήκη που θέλει μια παρέα από ένα άτομο. Μη το βάζετε κάτω. Συνεχίστε να προσπαθείτε και θα δείτε ότι μια μέρα θα γίνετε κι εσείς μέλος μιας ευρύτερης παρέας. Τότε θα δείτε από μέσα τα πράγματα και θα πάρετε πολλές εξηγήσεις και ευχάριστα συναισθήματα.


 


Διαβάστε σχετικά άρθρα εδώ:


Τι δεν πρέπει να μοιράζεσαι ποτέ με τις φίλες σου για τη σχέση με τον καλό σου


6 σημάδια που αποδεικνύουν ότι οι φίλες σου προσπαθούν να σε απομακρύνουν


Η φίλη μου λέει συνέχεια ψέματα γιατί θέλει να είναι τέλεια

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X