Θερινό Ηλιοστάσιο – LΙΤΗΑ η γιορτή του Θεού Ήλιου. thumbnail

Θερινό Ηλιοστάσιο – LΙΤΗΑ η γιορτή του Θεού Ήλιου.

Με το θερινό ηλιοστάσιο, σήμερα το πρωί στις 07:24, ξεκίνησε και επίσημα το φετινό καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει η χώρα μας. Την ίδια περίπου στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι θα αρχίσει ο χειμώνας.Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.


Από την Κυριακή οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά τη φθινοπωρινή ισημερία.
Στις αρχαίες παραδόσεις το θερινό ηλιοστάσιο (η στάσις του Ήλιου) γιορτάζονταν και ήταν γνωστό ως Litha..


Το Litha (που προέρχεται από μια Σαξονική λέξη που σημαίνει το αντίθετο του Yule) ή Μεσοκαλόκαιρο ή Θερινό Ηλιοστάσιο ή Ευλογία του Ήλιου ή Gathering Day ή Feill-Sheathain ή Jani ή Alban Hefin ή ή St. John's Eve (Παραμονή του Αγίου Ιωάννη, το εκχριστιανισμένο όνομα του Μεσοκαλόκαιρου), που γιορτάζεται μεταξύ 20 και 23 Ιουνίου, είναι το Καλοκαιρινό Ηλιοστάσιο και η στιγμή που ο Θεός Ήλιος βρίσκεται στο απόγειο του, καθώς μιλάμε για τη μεγαλύτερη μέρα και τη μικρότερη νύχτα του έτους.
Αυτή είναι και η ημερομηνία που ο ήλιος μπαίνει στο ζώδιο του Καρκίνου.


Το Μεσοκαλόκαιρο είναι μια γιορτή της Φωτιάς αλλά το στοιχείο του είναι το Νερό (λόγω του ζωδίου του Καρκίνου στο οποίο εισερχόμαστε) και η κατεύθυνσή του η Δύση. Είναι η μέρα που ο Θεός Ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη του δύναμη και η μέρα που τραυματίζεται από τον σκοτεινό αδελφό του που θα πάρει το θρόνο στο Samhain(31/10).


Στην Αγγλία υπήρχε ένα αρχαίο έθιμο όπου την παραμονή του Μεσοκαλόκαιρου και μετά τη δύση του ήλιου άναβαν μεγάλες φωτιές για να παρέχουν φως στους ταξιδιώτες αλλά και για προστασία από τα “κακά” πνεύματα. Αυτό ήταν γνωστό σαν “στήνοντας τους φύλακες”. Οι άνθρωποι συχνά πηδούσαν τις φωτιές για καλή τύχη, όπως αυτό που συμβαίνει μέχρι τις μέρες μας.


Ο θεός Ήλιος λάμπει κάθε μέρα φωτεινός και δυνατός στον ουρανό χαρίζοντας όμορφες ζεστές καλοκαιρινές μέρες ,δίνοντας μας την ζωή και μας καλεί να αφήσουμε όλα όσα μας απασχολούν και να χαρούμε το θαύμα της ζωής. Όλοι οι ‘’καρποί’’ κάποτε ωριμάζουν και τώρα είναι η ώρα να θερίσουμε τους πρώτους καρπούς των προσπαθειών μας.


Ο Ήλιος όμως είναι άμεσα συνδεδεμένος με το αρχέτυπο του Πατερά είναι η Αρσενική Αρχή που έχει σαν χαρακτηριστικά της , το Θεμέλιο, την Πραγματοποίηση, την Υλοποίηση, την Σταθερότητα, την Δομή, την Σοφία, τον Έλεγχο, την Εξουσία, τον Σεβασμό, την Ορμή, την Ευθύνη ,την Δράση, την Αρχηγία, την Στήριξη.

Μάνος Μηκίδης
www.facebook.com/manos.mikidis

Αριθμολόγος- Μαθηματικός
[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X