Ζητούν καθαίρεση των αστυνομικών διευθυντών

Μια ομάδα εκπροσώπων των διαδηλωτών της Τουρκίας ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση να καθαιρέσει τους αστυνομικούς διευθυντές πολλών πόλεων της χώρας, μεταξύ των οποίων και εκείνους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, για την υπερβολική χρήση βίας που άσκησαν σε βάρος ειρηνικών ακτιβιστών.

“Οι υπεύθυνοι της αστυνομίας που έδωσαν τη διαταγή για αυτή τη βία (…) πρέπει να καθαιρεθούν”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ένα μέλος της αντιπροσωπείας της ομάδας “Αλληλεγγύης στο Ταξίμ”, ο Εγιούπ Μουμτζού, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Η αντιπροσωπεία των ακτιβιστών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παρέδωσε στον Αρίντς έναν κατάλογο με τα αιτήματα των διαδηλωτών, διευκρίνισε ο Μουμτζού ο οποίος είναι μέλος της ένωσης αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης. Μεταξύ άλλων οι ακτιβιστές ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία αλλά και να εγκαταλείψει η κυβέρνηση το σχέδιό της για την αμφιλεγόμενη ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ, ένα σχέδιο που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις σε όλη της χώρα. Επίσης, ζητούν να σταματήσει η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία και να γίνεται σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Ο Μουμτζού υπογράμμισε ότι από την ανταπόκριση της κυβέρνησης στα θέματα αυτά θα καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Σχετικά άρθρα