Σεξισμός. Μας επηρεάζει όλους thumbnail

Σεξισμός. Μας επηρεάζει όλους

"Σεξισμός". Τη λέξη την έχουμε ακούσει, τη συμπεριφορά την έχουμε βιώσει στο δρόμο, στο χώρο εργασίας, στο κατάστημα που μπήκαμε να ψωνίζουμε. Είναι ένα φαινόμενο τόσο συχνό, ένα φαινόμενο τόσο οικείο, που δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να το χαρακτηρίζουμε αναμενόμενο και να μην του δίνουμε τη σημασία που πρέπει.


Τι είναι, όμως, ο σεξισμός; Με απλά λόγια πρόκειται για τη διάκριση ενός ατόμου με βάση το φύλο του. Στη σύγχρονη κοινωνία (και στην ελληνική), η διάκριση αυτή γίνεται συνήθως σε βάρος των γυναικών, που θεωρούνται πιο αδύναμες και υποδεέστερες των ανδρών. Μάλιστα, οι ανδρική υπεροχή αντικατοπτρίζεται και στη γλώσσα μας. Όπως γράφει και η ψυχολόγος μας, Ειρήνη Παταργιά, "ο σεξισμός αφορά στις πεποιθήσεις που οδηγούν σε αυθαίρετες διακρίσεις κατά των γυναικών, με βάση τα στερεότυπα του φύλου τους και μόνο, στο πλαίσιο της πατριαρχικής κοινωνίας, όπως αυτή πραγματώνεται με διάφορες μορφές ανά τον κόσμο".


Κάτι που δεν περιμέναμε…


Το πόσο μια σεξιστική συμπεριφορά επηρεάζει τη γυναίκα είναι δεδομένο. Μπορεί, όμως, να επηρεάζει και τον άνδρα που την υιοθετεί; Μπορεί. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες που υιοθετούν αυστηρά πρότυπα αρρενωπότητας και ανδρισμού τείνουν να βρίσκονται σε χειρότερη ψυχολογική κατάσταση και να μην αναζητούν ψυχολογική βοήθεια, σύμφωνα με έρευνα της American Psychological Association.


Οι ειδικοί, που πραγματοποίησαν την παραπάνω έρευνα, εστίασαν στη σχέση μεταξύ της κατάστασης της ψυχικής υγείας των ανδρών και της ταύτισής τους με 11 κριτήρια, τα οποία γενικά θεωρείται ότι αντανακλούν τις παραδοσιακές προσδοκίες της κοινωνίας σχετικά με το τι είναι αρρενωπό.


Ποια είναι τα κριτήρια αυτά: • Η επιθυμία για νίκη

 • Η ανάγκη για συναισθηματική έλεγχο

 • Η ανάληψη ρίσκων

 • Η βία

 • Η κυριαρχία

 • Η σεξουαλική ασυδοσία

 • Η αυτάρκεια

 • Η σημασία που αποδίδεται στη δουλειά του

 • Η υπεροχή έναντι των γυναικών

 • Η περιφρόνηση για την ομοφυλοφιλία

 • Η επιδίωξη κοινωνικής αναγνώρισης


Το προφίλ του playboy και του ισχυρού απέναντι στη γυναίκα είναι τα δύο πρότυπα που πιο πολύ συνδέονται με σεξιστικές συμπεριφορές. 


Κάτι διαφορετικό…


"Έχεις φίλο;". "Ε! Σε σένα μιλάω". "Δεν ξέρεις να μιλάς;". "Ωραίος κ…". Φράσεις που πολλές γυναίκες έχουν ακούσει στο δρόμο κατά καιρούς. Οι φράσεις αυτές ακούγονται στο έργο "This is what it feels like" ("Έτσι το αισθάνομαι" σε απλή απόδοση), μια ηχητική εγκατάσταση από την καλλιτέχνιδα Τέρρα Λόπεζ, που μιμείται τη λεκτική παρενόχληση και την αντικειμενοποίηση που βιώνουν πολλές γυναίκες στην καθημερινότητά τους. Σκοπός του έργου είναι να ενδυναμώσει τις γυναίκες και να ενημερώσει τους άνδρες για το τι συμβαίνει εκεί έξω, ώστε να οδηγήσει σε αλλαγές στη συμπεριφορά και στην ανοχή. Μάλιστα, όπως λέει και η ίδια η δημιουργός, πολλοί ήταν οι άνδρες που βγαίνοντας από το χώρο της εγκατάστασης ομολόγησαν ότι δεν περίμεναν τα πράγματα να είναι τόσο άσχημα και ότι από εδώ και πέρα θα αλλάξουν συμπεριφορά. Μ.Π.


Διαβάστε επίσης:


Σεξισμός: Η απιστία δεν τιμά ούτε τη γυναίκα αλλά ούτε τον άνδρα


Σεξισμός: Πώς μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τον οργασμό σας

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X