Αυτισμός. Δεν αυξάνει τον κίνδυνο βίαιων συμπεριφορών thumbnail

Αυτισμός. Δεν αυξάνει τον κίνδυνο βίαιων συμπεριφορών

Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με τον αυτισμό, γνωστές ως "Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές", είναι νευροψυχιατρικές καταστάσεις με ευρύ φάσμα.


Η αιτία που τις προκαλεί παραμένει άγνωστη, αλλά στους παράγοντες που οι έρευνες υποδεικνύουν περιλαμβάνονται νευρολογικά προβλήματα, η δυσαναλογία νευροχημικών ουσιών στον εγκέφαλο και γενετικοί παράγοντες. Βέβαια, είναι πολύ πιθανό ο αυτισμός να αποτελεί αποτέλεσμα του συνδυασμού διαφόρων αιτιών.


Η συμπεριφορά των ατόμων με αυτισμό βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων, ενώ ακόμα και εμείς οι απλοί παρατηρητές δε μένουμε αδιάφοροι σε όσα αφορούν τους ανθρώπους αυτούς.


Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα έρχεται να καταρρίψει μια λανθασμένη πεποίθηση που πολλοί έχουμε στο μυαλό μας, ότι δηλαδή τα άτομα με αυτισμό είναι απαραίτητα και βίαια. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Βρετανία (Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ) και τη Σουηδία (Ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης), η διάγνωση αυτισμού από μόνη της δεν αυξάνει τον κίνδυνο βίαιων παραβατικών πράξεων. Αν, όμως, το άτομο με αυτισμό πάσχει και από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τότε ο κίνδυνος για βίαιη συμπεριφορά αυξάνει.


Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 295.734 άτομα, από τα οποία τα 5.739 είχαν διαγνωσθεί με αυτισμό. Στη συνέχεια κατέγραψαν τυχόν καταδίκες τους για βίαια αδικήματα, τα οποία είχαν πράξει σε ηλικία 15 έως 27 ετών. Αν και εκ πρώτης όψεως η διάγνωση αυτισμού φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο βίαιου αδικήματος, ωστόσο όταν οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους τη συνύπαρξη ΔΕΠΥ ή άλλης διαταραχής της συμπεριφοράς, τότε ο αυξημένος κίνδυνος μειώθηκε σημαντικά.


Πώς νιώθει, όμως, ένας άνθρωπος με αυτισμό;


Τα παρακάτω βίντεο απαντούν στο ερώτημα αυτό με έναν πολύ ωραίο τρόπο.
Μαρία Παπαδοδημητράκη


ΠΗΓΕΣ


Autism and Convictions for Violent Crimes: Population-Based Cohort Study in Sweden


https://www.noesi.gr


Φωτογραφία εξωφύλλου: http://beyondlimitsmd.org 


Διαβάστε επίσης:


Αυτισμός: Σε ποια ηλικία τον καταλαβαίνεις και πώς γίνεται η διάγνωση;


Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές: Τι είναι ο αυτισμός και το σύνδρομο asperger

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X