Είμαι πάντα το θύμα στις σχέσεις μου. Πώς θα μάθω να βάζω όρια; thumbnail

Η Κυριακή

Είμαι πάντα το θύμα στις σχέσεις μου. Πώς θα μάθω να βάζω όρια;

Η αναγνώστρια ρωτά:


Όταν είμαι σε σχέση δένομαι πολύ, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να αφήσω τον άλλο, ακόμα και αν δεν μου κάνει καλό ή με προσβάλλει σαν άτομο. Τι πρέπει να "δουλέψω" για να βάζω όρια και να μην φτάνω σε σημείο θυματοποίησης;


Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη (http://psychotherapycenter.gr)


Αγαπητή αναγνώστρια,


Κατ' αρχάς είναι πολύ σημαντικό να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα: Από πού μάθατε να δέχεστε αυτές τις συμπεριφορές; Μήπως είστε εξοικειωμένη με αυτές, δηλαδή μήπως τις παρακολουθείτε στην καθημερινότητά σας; Πού μπορεί να έχετε τέτοιας μορφής σχέση στην ζωή σας; Μπορεί να είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνετε και αλλού. Πόσες φορές έχετε μπει στο ρόλο του θύματος στη ζωή σας; Ποιος σας έχει βάλει στο ρόλο αυτό; Τι εξυπηρετεί για εσάς αυτός ο ρόλος, γιατί από τη στιγμή που τον παίζετε, είναι πολύ πιθανό κάτι να σας προσφέρει. Φυσικά, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίζετε ποια συντροφιά δε σας ταιριάζει πια και σας δυσκολεύει.


Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα η σκέψη σας θα μπει σε μια σειρά. Μπορεί έτσι να φωτίσετε τις αιτίες που σας κάνουν να στέκεστε με τον τρόπο αυτόν απέναντι στους άλλους. Ίσως πρέπει πρώτα η ίδια να αρχίσετε να εκτιμάτε και να σέβεστε τον εαυτό σας. Αρχίστε να του συμπεριφέρεστε και να του μιλάτε όπως θα θέλατε να του φέρονται οι άλλοι γύρω σας. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X