Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η πρόταση της κυβέρνησης στην ΠΟΕ-ΟΤΑ – Τι απαντούν οι εργαζόμενοι εν μέσω καύσωνα και σκουπιδιών
Η πρόταση της κυβέρνησης στην ΠΟΕ-ΟΤΑ - Τι απαντούν οι εργαζόμενοι εν μέσω καύσωνα και σκουπιδιών thumbnail

Η πρόταση της κυβέρνησης στην ΠΟΕ-ΟΤΑ – Τι απαντούν οι εργαζόμενοι εν μέσω καύσωνα και σκουπιδιών

Με δεδομένη τη νομική επιπλοκή, η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις, ανέφερε για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.


Σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρόνοιες, αλλά και ειδική μοριοδότηση για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει.


Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχει βρεθεί ο τρόπος που θα επιλύσει την κρίση που έχουμε μπροστά μας, με μια σύμβαση (για τους νυν συμβασιούχους στην καθαριότητα) και από εκεί και πέρα θα υπάρξει προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο.


«Αυτό θα το αποφασίσουμε στη βάση της μελέτης που θα κάνουν οι ΟΤΑ, στη βάση των αναγκών για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πρόκειται για συνολική πρόταση που σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα επιλύει το θέμα».


Η βασική πολιτική κατεύθυνση, υπογράμμισε, είναι ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας παραμένουν στους Δήμους και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τις εργασιακές συνθήκες «μεσαίωνα» που επιβάλλουν οι εργολάβοι.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα έχει λυθεί εντός των επόμενων ημερών και θα καταλαγιάσει η απεργία.


Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις


Αντίθετη είναι η άποψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία συνεχίζει τις κινητοποιήσεις τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα.


Για την Πέμπτη, έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.


Εν αναμονή μεγάλου καύσωνα και με «βουνά» από σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων, συνεχίζονται οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές κ.λπ.).


Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε εντός της ημέρας να καταθέσει νέα πρόταση για το θέμα των συμβασιούχων, την ώρα που νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας τη ρύθμιση Σκουρλέτη μιλούν για «πανελλήνια πρωτοτυπία».


«Φοβάμαι ότι το υπουργείο εμφανώς αιφνιδιασμένο από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και από την απόλυτα δικαιολογημένη οργή των ενδιαφερομένων και των συλλογικών συνδικαλιστικών φορέων τους, επιλέγει πάλι μια υβριδική ρύθμιση με την πανελλήνια πρωτοτυπία της κατάρτισης συμβάσεων ορισμένου χρόνου για ορισμένους από τους υπό απόλυση συμβασιούχους πριν από τη διενέργεια προκηρύξεων και πριν από την έκδοση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος που το ίδιο προκάλεσε με τις επιλογές του» σχολιάζει στα Νέα ο δικηγόρος του Αρείου Πάγου και εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης.


Ακόμη, βέβαια, κι αν περάσει από τα δικαστικά όργανα, αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα μπορέσουν οι υπερετούντες συμβασιούχοι να λάβουν πριμ μοριοδότησης λόγω προϋπηρεσίας προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσληψή τους σε μόνιμες θέσεις.


«Οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει τα έγγραφά του σε αυτό τον διαγωνισμό. Το ΑΣΕΠ θα είναι εκείνο το οποίο θα προβλέψει και μία μοριοδότηση για τους ήδη εργαζόμενους» ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης.


Ωστόσο, όπως επισημαίνεται το ΑΣΕΠ είναι το μόνο που δεν δύναται να ορίσει αυξημένη μοριοδότηση σε κάποια προκήρυξη.


Πηγή: in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X