Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τα σκουπίδια στους δρόμους και οι εργαζόμενοι στα «κάγκελα» – Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Τα σκουπίδια στους δρόμους και οι εργαζόμενοι στα «κάγκελα» - Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις thumbnail

Τα σκουπίδια στους δρόμους και οι εργαζόμενοι στα «κάγκελα» – Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι ολιγόλεπτες διαπραγματεύσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε τη δική της νομοθετική ρύθμιση που συνέταξε μετά την απόρριψη της πρότασης Σκουρλέτη.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, ο πρόεδρος των εργαζομένων κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει ότι επιδιώκει να ανατεθεί η διακομιδή σκουπιδιών σε ιδιωτικούς φορείς και ανακοίνωσε τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.


Κατά την πορεία των εργαζομένων μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ.


Μετά το πέρας της μικροέντασης, μπήκε τελικά στο υπουργείο το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Τράκα προκείμενου να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη.


Θυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προκήρυξαν στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως το τέλος της πρωινής βάρδιας, ενώ αποφάσισαν και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.


Το ραντεβού στην Αθήνα είχε δοθεί για 11.30 το πρωί στην πλατεία Καραΐσκάκη και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Εσωτερικών.


Τι προτείνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ


Η πρόταση των συνδικαλιστών παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.


Στην πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που παρουσίασε η ΠΟΕ-ΟΤΑ προβλέπονται προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.


Ακόμη προτείνουν αντικειμενικά κριτήρια στην πρόσληψη προσωπικού, όπως των απαιτούμενων για κάθε κλάδο προσόντων και εμπειρία σε συναφείς υπηρεσίες των ΟΤΑ.


Επίσης, το εκτελεστικό όργανο της ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνει την εξαίρεση των διατάξεων που αφορούν τα όρια ηλικίας ενώ παράλληλα γίνεται ξεκάθαρη η αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του χώρου της καθαριότητας.


Τέλος η ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνει την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που ήδη απασχολούνται, μέχρι την κατάρτιση των συμβάσεων Αορίστου Χρόνου.


Όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Η προταθείσα εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών διάταξη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για τους εξής λόγους:


1. Καμία διασφάλιση δεν παρέχει στους ήδη εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, αναφορικά με την παραμονή τους στην εργασία και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την διενέργεια μόνιμων προσλήψεων. Σημειωτέον, ότι στην προταθείσα διάταξη δεν προβλέπεται καμία μοριοδότηση για τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους, ενώ δεν εισάγεται παρέκκλιση από το ισχύον όριο ηλικίας για την πρόσληψη στον τομέα καθαριότητας, που είναι το 45ο έτος. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται, ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ήδη εργαζομένων, που έχουν υπερβεί το ηλικιακό όριο, θα βρεθεί εκτός των διαδικασιών του διαγωνισμού.


2. Καμία διασφάλιση δεν παρέχεται, ότι οι Δήμοι θα προβούν στην εν λόγω διαδικασία. Τούτο είναι αυτονόητο, αφού από κανένα σημείο της διάταξης δεν προκύπτει, ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στην διαδικασία και να προβούν σε προκήρυξη θέσεων μονίμου προσωπικού. Αντιθέτως, μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση των αναγκών τους. Επίσης, από κανένα στοιχείο της διάταξης δεν προκύπτει, ότι είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε προκήρυξη επαρκών θέσεων για την κάλυψη των ήδη εργαζομένων σε αυτούς. Εάν, μάλιστα, οι Δήμοι δεν αποφασίσουν να προβούν σε αυτή την διαδικασία, τότε στην πραγματικότητα οι ήδη απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα βρεθούν να χάσουν την θέση τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφού χωρίς την ένταξη στην εν λόγω διαδικασία δεν νοείται παράταση των συμβάσεων.


3. Παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, αφού μέσω της προτεινόμενης διάταξης δεν καταργούνται οι ισχύουσες διατάξεις, που επιτρέπουν τέτοιου είδους αναθέσεις. Αντιθέτως, ο σχεδιασμός, που φαίνεται να διαγράφεται πίσω από την διάταξη είναι η δρομολόγηση της ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε ιδιώτες, αφού εάν τελικώς δεν καταστεί εφικτή η άμεση προκήρυξη των θέσεων και η παραμονή του ήδη υπηρετούντος προσωπικού (ενδεχομένως μέσω μίας νέας κρίσης εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου), τότε ο κάθε Δήμος μπορεί να επικαλεστεί, ότι η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρίες αποτελεί μονόδρομο.


4. Οι χρόνοι, που προβλέπονται για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών είναι αδύνατον να τηρηθούν, εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του τον χρόνο, που απαιτείται να ολοκληρωθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π. μια τέτοιου είδους διαδικασία προσλήψεων.


5. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο για μία ακόμα φορά εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τις νέες αυτές συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, που θα συναφθούν».


Σήμερα εν τω μεταξύ αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης από τον υπουργό Εσωτερικών, την οποία απέρριψε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, θεωρώντας ότι «οδηγεί τους 10.000 εργαζόμενους στον δρόμο».


Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που απέρριψαν οι συνδικαλιστές, προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους 6.100 συμβασιούχους – παρατασιούχους για όσους μήνες απαιτηθεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν πρόσθετες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους στο συγκεκριμένο τομέα.


Η απάντηση Σκουρλέτη


Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι η πρόταση που καταθέτουν οι συμβασιούχοι για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου «δεν οδηγεί πουθενά», με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ.


Εκτίμησε παράλληλα ότι τελικά οι συμβασιούχοι θα προσέλθουν και θα υπογράψουν νέες συμβάσεις και θα σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.


Όπως εξήγησε, με τη νέα ρύθμιση οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και θα έχουν δουλειά τρεις μήνες παραπάνω, έως τον Μάρτιο.


Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ανοιχτός σε βελτιωτικές προτάσεις και είπε ότι «θα πρέπει να γίνει μια διάταξη σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό».


Σημείωσε ακόμη ότι ο αριθμός των προσλήψεων μπορεί να υπερβεί τις 2.500 εφόσον προβλέπεται από τους κανονισμούς των δήμων και μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδά τους.


«Η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις», ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.


Σήμερα τέλος, συνεδριάζει και η ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρο της να εκφράζει επιφυλάξεις για αδιευκρίνιστα σημεία της ρύθμισης.


Πηγή: news247.gr


Ένταση στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τα ΜΑΤ


Η πρόταση της κυβέρνησης στην ΠΟΕ-ΟΤΑ – Τι απαντούν οι εργαζόμενοι εν μέσω καύσωνα και σκουπιδιών

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X