Δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών για την κατεύθυνση της Ε.Ε.

Περίπου τα δύο τρίτα των Γάλλων θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και οι περισσότεροι από τους μισούς είναι απογοητευμένοι από την ηγεσία του Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε έξι ευρωπαϊκές χώρες από το Ινστιτούτο Gallup, έδειξε επίσης ότι η πλειοψηφία των Βρετανών θέλει την έξοδο από την ΕΕ. Αυτό είναι πιθανό να τροφοδοτήσει αιτήματα για πρόωρο βρετανικό δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα αυτό.

Ωστόσο, τα πιο θεαματικά ευρήματα είναι αυτά που συνδέονται με τη Γαλλία, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, όπου αυξάνεται η απογοήτευση για την Ευρώπη εν μέσω της πτωτικής πορείας της ανάπτυξης και της αύξησης της ανεργίας από τότε που ο Ολάντ ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι απόψεις στη Γαλλία και τη Γερμανία, τις δυο κινητήριες δυνάμεις της Ευρώπης παραδοσιακά, αποκλίνουν, υπονομεύοντας την ενότητα, ύστερα από τρία χρόνια οικονομικής αναταραχής και κοινωνικής έντασης.

“Ο γαλλογερμανικός άξονας ο οποίος στο παρελθόν αποτελούσε τη μεγαλύτερη βάση για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σήμερα αποδυναμώνεται, αντανακλώντας την αποκλίνουσα διάθεση των δυο χωρών”, εκτιμά η Άννα Μάντσιν του Gallup.

“Οι Γάλλοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην παγκοσμιοποίηση και αυξάνεται η ανασφάλειά τους για τη θέση τους στην Ευρώπη. Τα ευρήματά μας αντανακλούν αυτή τη στροφή στη Γαλλία μακριά από την ΕΕ προς πιο πιεστικά εθνικά προβλήματα”, τόνισε.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Γάλλοι είναι αυτοί που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να πουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση στην ΕΕ (17%), ενώ το 62% εκτιμά ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 86% μεταξύ αυτών που αποδοκιμάζουν την ηγεσία Ολάντ.

Συγκριτικά, στη Βρετανία, όπου υπάρχει μεγαλύτερος ευρωσκεπτικισμός σε σύγκριση με τη Γαλλία, το 56% εκτιμά ότι η ΕΕ κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 82% μεταξύ αυτών που αποδοκιμάζουν την πολιτική του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Στις έξι χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η δημοσκόπηση — Ολλανδία, Δανία, Πολωνία, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία — οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η ΕΕ κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Στο ερώτημα σχετικά με την ηγεσία του Ολάντ στην Ευρώπη, το 51% των Γάλλων δηλώνει ότι την αποδοκιμάζει, ποσοστό υψηλότερο από αυτό στη Βρετανία (45%) ή στη Γερμανία (37%) όπου οι απόψεις είναι πιο θετικές για το σοσιαλιστή πρόεδρο.

Σε ερώτηση σχετικά με τη γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη, το 54% των Γερμανών την εγκρίνει όπως και το 45% των Γάλλων και το 36% των Βρετανών. Στις έξι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες διεξήχθη η δημοσκόπηση, το ποσοστό των ερωτηθέντων που εγκρίνει την ηγεσία της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσοστό αυτών που την αποδοκιμάζουν.

Για τους ευρωπαίους ηγέτες, τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι ίσως οι απόψεις για έξοδο από την ΕΕ, τα μέλη της οποίας θα αυξηθούν σε 28 με την ένταξη της Κροατίας τον Ιούλιο.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις — συμπεριλαμβανομένης δημοσκόπησης του Pew Research Center, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα — συχνά δείχνουν ότι η κοινή γνώμη στη Βρετανία διάκειται σε μεγάλο βαθμό αρνητικά έναντι της Ευρώπης, τα ευρήματα της δημοσκόπησης του Gallup αποκαλύπτουν μια ευρύτερη αντιπάθεια απέναντι στην ΕΕ.

Στην ερώτηση πώς θα ψήφιζαν εάν διεξαγόταν σχετικό δημοψήφισμα την προσεχή εβδομάδα, το 55% των Βρετανών δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και μόνο το ένα τέταρτο θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη Γαλλία πάνω από το ένα τρίτο των Γάλλων (34%) θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου ενώ το ίδιο θα έκανε και το ένα τρίτο των Γερμανών.

Με τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο να διεξάγονται τον προσεχή Μάιο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ ύστερα από χρόνια κρίσης θα τροφοδοτήσει τις ψήφους εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο παρελθόν, το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές μειωνόταν μετά το 1979 φθάνοντας στο 43% στις προηγούμενες εκλογές το 2009.

Ωστόσο αυτό είναι πιθανό να αλλάξει: το 73% των Γάλλων δήλωσαν ότι εάν διεξάγονταν εκλογές την προσεχή εβδομάδα, θα ψήφιζε. Το αντίστοιχο ποσοστό των Γερμανών θα ήταν 69% και 68% στην Βρετανία, πολύ μεγαλύτερο από το σύνηθες ποσοστό συμμετοχής.

Σχετικά άρθρα