Αρχική / Διατροφή / Συνταγές / Light & Υγιεινά / Σολομός με πορτοκάλι και τζίντζερ
Σολομός με πορτοκάλι και τζίντζερ thumbnail

Σολομός με πορτοκάλι και τζίντζερ

Αυτός είναι ο αγαπημένος μας τρόπος μαγειρέματος ενός φιλέτου σολομού. Το ψάρι μαρινάρεται σε ξύσμα, χυμό πορτοκαλιού, τζίντζερ και λίγη βότκα στο ψυγείο από το πρωϊ και σας περιμένει για ένα δείπνο που θα είναι έτοιμο σε 20 λεπτά.


Ψήνεται σε αντικολλητικό τηγάνι, περιχύνεται με σάλτσα σόγιας και χυμό πορτοκαλιού και κάνει μια σάλτσα που γλασάρει όλο το ψάρι. Ταιριάζει με κάθε αρωματικό ρύζι. Χθες δοκίμασα να προσθέσω ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι και ξύσμα λεμονιού στο ρύζι και βγήκε αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία. Μας άρεσε πολύ γιατί ήταν αρωματικό και δροσερό. Ισορροπούσε πολύ καλά την πιπεράτη σαλτσούλα του σολωμού.


Αν δεν είστε θερμοί οπαδοί του κλασικού ψησίματος, δοκιμάστε ανεπιφύλακτα την συνταγή. Η γεύση του δεν παίζεται…


Α. Μαρινάρισμα


Διαλέξτε φιλέτο (αντί για φέτα) είναι πιο εύκολο στο χειρισμό και πιο ευπαρουσίαστο. Πλύντε το καλά, αφήστε την πέτσα του, βάλτε το σε γυάλινο δοχείο, προσθέστε το ξύσμα και το χυμό από ένα πορτοκάλι, ένα κομμάτι τζίντζερ σε μπαστουνάκια, αφήστε το στο ψυγείο σκεπασμένο, αρκετές ώρες.


Βγάλτε το από τη μαρινάδα μισή ώρα πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, σκουπίστε το καλά κυρίως από την πλευρά της πέτσας.


Β. Ετοιμασία ρυζιού


Βράστε 1 κούπα ρύζι Αμερικής ή jasmin ή basmati (για 2 άτομα). Μέχρι να βράσει το ρύζι, θα ασχοληθείτε με το ψάρι. Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, αδειάζω σε σουρωτήρι, το οποίο ακουμπάω πάνω στην κατσαρόλα και σκεπάζω με καπάκι. Οι ατμοί που βγαίνουν κάνουν το ρύζι σπυρωτό. Προσθέτω ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι και ξύσμα λεμονιού. Ετοιμάζω φορμάκια να τα αναποδογυρίσω στα πιάτα.


Γ. Ψήσιμο ψαριού


Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά ένα βαρύ αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λάδι. Ακουμπάω με την πέτσα το ψάρι στο τηγάνι και το αφήνω μέχρι να ξεκολλήσει μόνο του και να μπορώ να το γυρίσω (περίπου 1 λεπτό). Χρησιμοποιείστε τον απορροφητήρα σας στο φουλ.


Σβήνω με λίγη σόγια σως (περίπου 2 κουταλιές σούπας) και αμέσως γυρνάω το φιλέτο, χαμηλώνω τη φωτιά στο 3 (από 1 έως 9 κλίμακα), ρίχνω το χυμό δύο φρέσκων πορτοκαλιών (όχι της μαρινάδας), τα μπαστουνάκια του τζίντζερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κ.γ. τριμμένο μαραθόσπορο και πιπέρι.


Αφαιρώ την πέτσα πανεύκολα με ένα πηρούνι και έχει μείνει ένα καθαρό φιλέτο και πάνω και κάτω. Κλείνω το τηγάνι με καπάκι και το αφήνω να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ψημένο αν με το πηρούνι χωρίζεται το ψάρι εύκολα.


Γυρίστε άλλη μια φορά να πάρει γεύση και η πλευρά της πέτσας. Αν η σάλτσα θέλει δέσιμο, αφήστε να βράσει με ανοικτό καπάκι μέχρι να γλασάρει. Δεν θέλει κορν φλάουρ, το ψάρι αφήνει το λιπαρά του που δένουν την σάλτσα όπως το βούτυρο.


Αυτή είναι η δική μου εκδοχή που έμαθα από ένα φίλο μάγειρα. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα μια συνταγή σολομού που με εντυπωσίασε και θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε. Φρέσκος σολομός με σάλτσα ροδιού. Μόνο που θα δοκιμάσω να σβήσω το ψάρι με το χυμό ροδιού  και να το αφήσω να σιγοψηθεί μέσα σ’αυτόν.


ΠΗΓΗ http://www.tastefull.gr 


Δοκιμάστε επίσης:


Σολομός με φακές και κινόα


Σολομός σοτέ με ταλιατέλες λαχανικών χωρίς γλουτένη

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X