Έχουν αξία τα λάθη μας; thumbnail

Ο Γιώργος

Έχουν αξία τα λάθη μας;

Ο αναγνώστης ρωτά:


Έκανα ένα λάθος και δε μπορώ να το ξεπεράσω, γιατί σκέφτομαι ότι δεν ταιριάζει στην ηλικία μου. Πώς θα το ξεπεράσω, γιατί μου επηρεάζει τη διάθεση.


Απαντά η Δήμητρα Τραυλού, Οικογενειακή θεραπεύτρια – σύμβουλος


Αγαπητέ αναγνώστη,


Όλοι μας κάνουμε λάθη. Σε όλη μας τη ζωή. Τα λάθη είναι πολύ χρήσιμα, αφού από αυτά μαθαίνουμε και αλίμονο αν δεν κάναμε, γιατί τότε θα ήμασταν όλοι τέλειοι και θα τα γνωρίζαμε όλα. Έτσι, όμως, η ζωή θα ήταν ανιαρή, αφού δεν θα χρειαζόταν να μάθουμε τίποτα. Τα λάθη μας, άρα είναι οι δάσκαλοί μας. Μπορείς, λοιπόν, να στρέψεις το λάθος που σε βασανίζει προς όφελός σου. Έχεις σκεφτεί γιατί έγινε αυτό το λάθος; Τι σε δίδαξε εσένα; Τι σου έμαθε; Αν είναι λάθος απροσεξίας, θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός από εδώ και πέρα. Αν είναι πιο σοβαρό, ψάξε μέσα σου να δεις τι σε οδήγησε σε αυτό. Παρασύρθηκες από κάποιον ή κάτι, όπως μια σκέψη ή μια ιδέα; Αν ναι, σκέψου γιατί. Τι περίμενες; Σε κάθε περίπτωση τα λάθη μας μάς αποκαλύπτουν πολλά για τον εαυτό μας. Πολλές φορές βλέπουμε πτυχές του εαυτού μας που δεν μας αρέσουν για αυτό και δεν τον συγχωρούμε. Αν αντέξεις να έρθεις αντιμέτωπος με αυτές τις πτυχές και αποδεχτείς τον εαυτό σου με τα λάθη του -είτε αυτά αρμόζουν στην ηλικία σου είτε όχι- θα σταματήσεις να τον κατηγορείς και να βασανίζεσαι.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X