Ο γιος μου είναι εξαρτημένος από τα video games thumbnail

Η Γαρυφαλλιά

Ο γιος μου είναι εξαρτημένος από τα video games

Η αναγνώστρια ρωτά:


Είμαι μαμά δυο παιδιών με 20 χρόνια διαφορά. Ο μεγάλος γιος (30 ετών) παίζει πολλά χρόνια ηλεκτρονικά παιχνίδια και είναι επιθετικός. Μένει στη Σουηδία εδώ και 2 χρόνια, είναι κλεισμένος στον εαυτό του και δουλεύει μόνο για λίγα χρήματα. Πώς να τον φέρω στην Ελλάδα, για να τον πάω σε κάποιον ειδικό;


Απαντά η Τιτίκα Μητσοπούλου, Ψυχολόγος, Msc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, υπ. Δρ Ιατρικής, Παν/μιο Ιωαννίνων (www.anxietycontrol.gr)


Η εξάρτηση από τα βιντεοπαιχνίδια είναι αρκετά συχνή. Σε επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν στο εξωτερικό υπολογίζεται ότι το 6-15% των χρηστών ηλεκτρονικών παιχνιδιών εμφανίζουν υπερβολική ενασχόληση που συνδέεται συχνά με κατάθλιψη και αγχώδεις εκδηλώσεις. Η επιθετικότητα που αναφέρετε μπορεί και να συνδέεται ή να επιδεινώνεται από τη χρόνια ενασχόληση. Όπως και να έχει τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά νέοι άνθρωποι κάτω των 30, δυσκολεύονται να κλείσουν το videogame και δυσλειτουργούν στη ζωή τους. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά στον γιό σας και να του περιγράψετε τις αλλαγές που παρατηρείτε στην συμπεριφορά του, στη διάθεσή του ή όπου αλλού και που σας προβληματίζουν. Προσπαθήστε να εκφράσετε με ψυχραιμία το ενδιαφέρον σας και όχι επικριτικά πχ. επισημαίνοντας ότι για όλα φταίνε τα παιχνίδια που παίζει.


Αν ο ίδιος δεν θεωρεί πρόβλημα το ότι παίζει πολλές ώρες βιντεοπαιχνίδια, προσπαθήστε να καταλάβετε αν ανησυχεί για κάτι άλλο που μπορεί να συμβαίνει στην καθημερινότητα, στην ζωή του ή στο συναίσθημά του και ωθήστε τον στο να ζητήσει ανάλογα βοήθεια. Το ζήτημα είναι να κάνει το πρώτο βήμα και να πάει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είτε στον τόπο όπου διαμένει είτε εδώ. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν σας ακούει βρείτε έναν κοντινό του άνθρωπο που εμπιστεύεται – να κάνει εκείνος-η την κουβέντα μαζί του. Οπλιστείτε με υπομονή, επιμονή και συνάμα ανοιχτή και θετική επικοινωνία, αλλά μην αφήνετε τον χρόνο να περνά. Εύχομαι τα καλύτερα!


Φωτογραφία: http://graphics8.nytimes.com 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X