Παραδέχθηκε ότι δολοφόνησε 16 αμάχους

Ο Αμερικανός στρατιώτης ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία 16 Αφγανών πολιτών, παραδέχθηκε την ενοχή του κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία σε στρατοδικείο του Σιάτλ, στην αμερικανική Πολιτεία της Ουάσιγκτον, ελπίζοντας πως με την κίνησή του αυτή θα αποφύγει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο επιλοχίας Ρόμπερτ Μπέιλς είναι αντιμέτωπος με 16 κατηγορίες για φόνο και έξι για απόπειρα φόνου στην δίκη για τη σφαγή που διέπραξε τον Μάρτιο του 2012 στο Αφγανιστάν. Ο συνήγορός του είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως η απόφαση να παραδεχθεί την ενοχή του ήταν καρπός συμβιβασμού που είχε επιτευχθεί με την κατηγορούσα αρχή προκειμένου να αποφύγει την ποινή του θανάτου.

Ο Αμερικανός υπαξιωματικός κατηγορείται πως κατά τη νύκτα της 11ης Μαρτίου 2012 εγκατέλειψε τη βάση του στην περιφέρεια του Παντζουάι, στην επαρχία Κανταχάρ, και άρχισε να ανοίγει πυρ κατά πολιτών, σκοτώνοντας κυρίως γυναίκες και παιδιά. Ακολούθως επέστρεψε στη βάση του, όπου και παραδόθηκε στη στρατονομία. Αμέσως, από την επομένη της σφαγής, ο υπουργός Αμύνης Λίον Πανέτα είχε διαμηνύσει πως ο δράστης της θα αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου.

Κατά την προκαταρκτική διαδικασία τον περασμένο Νοέμβριο, η οικογένεια του Μπέιλς είχε προσπαθήσει να αποδείξει την αθωότητά του περιγράφοντάς τον ως “θαρραλέο και αξιοσέβαστο

Σχετικά άρθρα