Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οριακή η κατάσταση με τα σκουπίδια – Έκκληση στους απεργούς από κυβέρνηση και φορείς
Οριακή η κατάσταση με τα σκουπίδια - Έκκληση στους απεργούς από κυβέρνηση και φορείς thumbnail

Οριακή η κατάσταση με τα σκουπίδια – Έκκληση στους απεργούς από κυβέρνηση και φορείς

Έκκληση προς τους απεργούς της ΠΟΕ ΟΤΑ απευθύνουν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και οι παράγοντες του τουρισμού προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, αλλά και το τουριστικό προϊόν της χώρας, το οποίο πλήττεται από τη συσσώρευση των σκουπιδιών στους προορισμούς.


Πάντως, σήμερα θα κριθεί εάν θα δοθεί τέλος στο μαρτύριο των συσσωρευμένων επικίνδυνων για την υγεία σκουπιδιών, πρώτη ημέρα του καύσωνα, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να αποφασίζει για το μέλλον των κινητοποιήσεών της.


Η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, πλήττει τον τουρισμό και δυσφημεί τη χώρα, επεσήμανε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Όπως αναφέρει, το υπουργείο έχει γίνει αποδέκτης κύματος παραπόνων από επαγγελματίες του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Οι τεράστιοι όγκοι των σκουπιδιών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν επικίνδυνες για την υγεία συνθήκες για τους Έλληνες και για τους ξένους επισκέπτες που βρίσκονται στη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι φορείς και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ζητούν πλέον να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.


Καμπανάκι από ΣΕΤΕ


«Η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στον χώρο της καθαριότητας είναι μια ιδιαίτερα κακή είδηση. Τόσο για τη δημόσια υγεία κατοίκων και επισκεπτών πολλών περιοχών της χώρας, όσο και για τον τουρισμό και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό» αναφέρει σε δήλωσή του με αφορμή τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.


«Μοιάζει σαν να μην έχουμε καταλάβει τους κινδύνους που γεννιούνται από την παράταση αυτής της απεργίας» ανέφερε, ενώ προσέθεσε: «Έστω και τώρα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Κάθε ώρα που περνάει χωρίς λύση, αυξάνει τις αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και της οικονομίας».


Έκκληση από ΕΣΕΕ και ΞΕΕ


Χαρακτηριστική είναι και η θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης. «Συζητήσεις, συναντήσεις, διαπιστώσεις, δεσμεύσεις, υποσχέσεις, κατηγορίες και ευθύνες, χωρίς όμως λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Αυτή την ώρα απαιτούνται άμεσες λύσεις και όλα τα άλλα έπονται» σημείωσε, ενώ τόνισε: «Απευθύνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους, να βρουν λύση στο πνεύμα της υγιεινής και ασφάλειας, πριν ο κοινωνικός αυτοματισμός σκεπάσει το σοβαρό πρόβλημα των απορριμμάτων. Δεν χρειάζεται, για κάθε χρόνιο πρόβλημα, να περιμένουμε κάποιο προαπαιτούμενο της τρόικας για να μας το λύσουν. Ας αποδείξουμε αυτή τη φορά ότι μπορούμε και μόνοι μας».


Αλλά και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης αναφέρθηκε στους κινδύνους που κρύβει η συσσώρευση τόνων σκουπιδιών σε όλη τη χώρα, ενώ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδείξουν στάση υπευθυνότητας σε μια κρίσιμη, όπως τη χαρακτήρισε, συγκυρία για την πορεία της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.


Τα σκουπίδια σάπιζαν και χθες στους δρόμους, με ολόκληρες γειτονιές στο κέντρο και τα προάστια της Αθήνας να θυμίζουν θαλάμους αερίων, ενώ δεν έλειψαν σε αρκετές περιπτώσεις και οι εμφανίσεις τρωκτικών, όπως ποντίκια και αρουραίοι, καθώς και εντόμων, εξαιτίας των στοιβαγμένων απορριμμάτων.


Τι ζητούν οι εργαζόμενοι


Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας, μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm για το κλίμα το οποίο επικρατεί στις τάξεις των συνδικαλιστών, είπε: «Είμαστε με ομόφωνες αποφάσεις στην ίδια γραμμή… Οι αποφάσεις θα γίνουν μετά την αυριανή (σημερινή) κινητοποίηση και θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε».


Ερωτηθείς ποια είναι τα αιτήματά τους, ο κ. Τράκας είπε ότι «δεν καταργείται το άρθρο 61 το οποίο λέει για την αποκομιδή των σκουπιδιών από ιδιώτες. Ένα δεύτερο είναι ότι δεν διασφαλίζει ότι θα κάνουν προκηρύξεις οι δήμαρχοι για τις θέσεις δουλειάς των εργαζομένων και ένα τρίτο είναι η χαμηλή μοριοδότηση που υπάρχει σε αυτούς τους εργαζόμενους που έχουν την εμπειρία που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα».


Η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη λύση του στρατού


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απέκλεισε χθες κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, υπενθυμίζοντας ότι το νομικό πλαίσιο για μία τέτοια απόφαση καταργήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ δεν απέκλεισε να χρησιμοποιηθεί ο στρατός για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ανάλογα με την απόφαση που θα πάρει η ΠΟΕ – ΟΤΑ. «Θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι κρατικοί μηχανισμοί που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνέψει η δημόσια υγεία» είπε χαρακτηριστικά.


Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις και σχολιάζοντας τη λευκή ψήφο των τριών από τα έντεκα στελέχη της ΔΑΚΕ στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ υποστήριξε ότι «η συνδικαλιστική παράταξη της Ν.Δ. μετά από εντολές της ίδιας της ηγεσίας της Ν.Δ. άλλαξε την πάγια θέση της στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η απεργία στοχεύει πια στην πρόκληση πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση με κύρια θύματα τους πολίτες, τη δημόσια υγεία, αλλά και τους ίδιους τους συμβασιούχους. «Η απεργία εξυπηρετεί πια τα σχέδια της Ν.Δ. και όλων εκείνων που επιδιώκουν την παράδοση του χώρου της καθαριότητας στους ιδιώτες εργολάβους» συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος.


Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ


Έκκληση προς τους εργαζόμενους να επιδείξουν υπευθυνότητα απηύθυνε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης. «Είναι ανάγκη για λόγους δημόσιας υγείας οι πόλεις να καθαριστούν, να μην επιτρέψουμε να στραφεί εναντίον της αυτοδιοίκησης η κοινωνία», ανέφερε με δήλωσή του ο κ. Πατούλης.


Πηγή: naftemporiki.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X