Δημήτρης Παπαδημητρίου: ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, η σπάνια νόσος και οι σχέσεις με την οικογένεια Ωνάση thumbnail
Πέρα από τη σπάνια ασθένεια που ενώνει τον συνθέτη με τον Έλληνα Κροίσο, υπάρχουν και βαθιές οικογενειακές σχέσεις που ξεκινούν από τη δεκαετία του ‘60.

Δημήτρης Παπαδημητρίου: ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, η σπάνια νόσος και οι σχέσεις με την οικογένεια Ωνάση

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλά για πρώτη φορά ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί και πλέον του στερεί ακόμα και τη μουσική που τόσο αγαπά.


Ο συνθέτης παλεύει χρόνια με την αυτοάνοση Myasthenia Gravis, η οποία είχε προσβάλει κάποτε τον αξέχαστο Ελληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση.


Αφορμή για την συγκινητική του εξομολόγηση στάθηκε η αδυναμία του να παραστεί στη προγραμματισμένη συναυλία στο Θέατρο Βράχων με τον Θέμη Αδαμαντίδη και τη Λένα Αλκαίου. Μέσω επιστολής, η οποία διαβάστηκε από τον παρουσιαστή της συναυλίας, ενημέρωσε το κοινό, το οποίο είχε παρευρεθεί στο θέατρο για να τον απολαύσει, σχετικά με το αυτοάνοσο νόσημα με το οποίο ζει εδώ και χρόνια και το οποίο το τελευταίο καιρό είναι σε έξαρση. Η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλεί βλεφαρόπτωση, τραυλισμό, αλλά και κράμπες στα δάχτυλα.


«Μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που έχω έκανε εδώ και 15 μέρες μεγάλη έξαρση. Αρχικά με τη βλεφαρόπτωση, είπα «θα πάω, παίζω και τυφλός». Στο τραύλισμα είπα «θα πάω, δεν χρειάζεται να πω λέξη αφού η παρουσία μου θα τα λέει όλα». Στις κράμπες, όμως, στα δάχτυλα πώς να αντιδράσω; Εν τέλει οι γιατροί με κράτησαν μέσα. Λυπάμαι πολύ για τη φυσική μου απουσία», έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στην επιστολή του, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Espresso.
Ποιος είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου;Έλληνας μουσικός και συνθέτης. Αδιαμφισβήτητα από τους πιο παραγωγικούς συνθέτες της νεότερης γενιάς, εκφραστής της μελοποιημένης ποίησης και του λόγιου ελληνικού τραγουδιού, όπως λένε πολλοί. Ξεχωρίζει όχι μόνο για την αξία αλλά και για τη σημασία του έργου του.


Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τα σάουντρακ τηλεοπτικών σειρών που έγραψε και τα οποία σημείωσαν όλα τεράστια επιτυχία, όπως η «Αναστασία», οι «Μάγισσες της Σμύρνης» και η «Λένη».
Το 2003 ανέλαβε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος και το Σεπτέμβριο του 2010 γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Τα πρώτα χρόνια


Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1959 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβία. Έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Γονείς του είναι ο Στέλιος Παπαδημητρίου, ο οποίος υπήρξε το δεξί χέρι του Αριστοτέλη Ωνάση, και η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου.  Το 1966, σε ηλικία 7 χρονών, μετακομίζει  τους γονείς και τον αδερφό του Αντώνη στην Αθήνα, όπου και θα εγκατασταθούν.


«Στο σπίτι του ακουγόταν κλασική μουσική όλη μέρα»
Μαθήτευσε στο Εθνικό Ωδείο. Κιθάρα διδάχθηκε από τους Δ. Ζαμπετάκη, Ε. Ασημακόπουλο, Γ. Μηλιαρέση και θεωρητικά από τον Μ. Βούρτση. Παρακολούθησε μαθήματα αντίστιξης από τον Γ. Ιωαννίδη (1975-77) και ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου από τον Γ. Τζόνκερ. Επίσης, έκανε μαθήματα βιολιού με την Άννα Σταρνόσκαγια (1989).


Το 1976 μπήκε στην Νομική Αθηνών, όπου και συμμετείχε συμμετείχε ως συvθέτης σε παραστάσεις τoυ θεατρικoύ τμήματoς τoυ Παvεπιστημίoυ Αθηvώv, όπως «Οιδίπoυς Τύραvνoς», «Φαύστα», «Εμείς και o Χρόvoς», «Η Βεγγέρα»ως συvθέτης σε παραστάσεις τoυ θεατρικoύ τμήματoς τoυ Παvεπιστημίoυ Αθηvώv, όπως «Οιδίπoυς Τύραvνoς», «Φαύστα», «Εμείς και o Χρόvoς», «Η Βεγγέρα».


Οι σχέσεις με την οικογένεια Ωνάση


Πέρα από τη σπάνια ασθένεια που ενώνει τον συνθέτη με τον Έλληνα Κροίσο, υπάρχουν και βαθιές οικογενειακές σχέσεις που ξεκινούν από τη δεκαετία του ‘60. Ο Στέλιος Παπαδημητρίου γνωρίστηκε με τον Αριστοτέλη Ωνάση το 1954, ο οποίος του ανέθεσε τη νομική κάλυψη του προγράμματος μεταφοράς του συνόλου του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.


Ανάμεσα στους δύο άντρες αναπτύχθηκε μια στενή επαγγελματική, αλλά και προσωπική σχέση, η οποία κράτησε μέχρι και το τέλος της ζωής του Ωνάση. Στην διαθήκη του, μάλιστα, τον ορίζει ως ένα από τα πρώτα ισόβια μέλη του   Κοινωφελούς Ίδρυματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.


       
Ο γιος του, Αλέξανδρος Ωνάσης, τον θεωρούσε «δάσκαλο» καθώς είχε αναλάβει την επαγγελματική του κατάρτιση, ενώ η κόρη του Χριστίνα Ωνάση  τον όρισε μέλος της πενταμελούς επιτροπής η οποία διαχειρίστηκε την περιουσία της κόρης της, Αθηνάς Ρουσέλ, από το 1988 έως το 1999.


Ο αδερφός του, Αντώνης Παπαδημητρίου, διακεκριμένος δικηγόρος και οικονομολόγος, από το 1986 είναι νομικός σύμβουλος στη ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου Ωνάση, Olympic Shipping and Management S.A. Το 1988 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, κατόπιν σύστασης της τότε προέδρου, Χριστίνας Ωνάση. Το 2005 εκλέχθηκε ομόφωνα Πρόεδρος και Ταμίας του δεκαπενταμελούς διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση. 

Οι πρώτες μουσικές διαδρομές


Τα πρώτα του έργα ως επαγγελματία μουσικού ήταν για πιάvo, για βιολί, για βιολί και πιάvo, μια συμφωνική σουίτα για μπαλέτο, το «Θεατρικό Τρίο» για πιάvo τσέλο και βιολί, σπoυδές για κλασική κιθάρα, συβαρτoύρα για τα 40 χρόvια τoυ μεταπoλεμικoύ BBC, και μια ηλεκτρovική μετασυμφωvική σoυίτα.


Το 1980 ο Μάνος Χατζιδάκις τον πρωτοπαρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ως έναν από τους έξι νέους συνθέτες του δικού του «Τρίτου Προγράμματος».


Τo 1981 εξέδωσε τo άλμπουμ «Τoπία», δίσκo progressive μoυσικής. Μέχρι σήμερα έχει στην «προσωπική του δισκοθήκη» 21 δίσκους εκ των οποίων τρεις έχουν γίνει πλατινένιοι και δύο χρυσοί.Η μουσική του έχει χρησιμοποιηθεί σε 12 τηλεοπτικές σειρές, 20 θεατρικές παραγωγές, ταινίες μικρού μήκους και ταινίες τεκμηρίωσης, όπως επίσης  δική του ήταν και η σύνθεση του μουσικού σήματος έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 με την Φωτεινή Δάρρα, το αντίστοιχο διεθνές τηλεοπτικό μουσικό σήμα του ΑΟΒ, αλλά  και η μουσική για την τελετή έναρξης της Eurovision της Αθήνας την ίδια χρονιά.


 


 


 


Η μούσα του Φωτεινή ΔάρραΜε τη Φωτεινή συνδέθηκαν από τη πρώτη στιγμή σε επίπεδο πνευματικό, ηθικό και καλλιτεχνικό.


«Μ’ αρέσει ο άνθρωπος που έχει το μέγεθος και που πληρώνει το τίμημα αυτού του μεγέθους. Και η Φωτεινή είναι ένα τέτοιο πρόσωπο..», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη του στο Ποντίκι.


«Η Φωτεινή είναι απολύτως κατασκεύασμα του Δημήτρη. Την έχει δημιουργήσει. Εκείνη τον κοιτούσε στα μάτια με θαυμασμό κι εκείνος χαιρόταν που είχε μια τόσο πιστή και καλή μαθήτρια. Ο ένας τροφοδοτούσε το συναίσθημα του άλλου», δηλώνει γνωστός ηθοποιός που υπήρξε φίλος του Παπαδημητρίου.
Ζευγάρι όμως δεν ήταν μόνο στη σκηνή, αλλά και στη ζωή για περισσότερο από μια δεκαετία.


«Δεν ήταν απλώς κεραυνοβόλος έρωτας. Ήταν ένας έρωτας καρμικός..», δηλώνει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξη της.Τα τελευταία χρόνια ζουν χωριστά. Αυτό ωστόσο δεν έχει επηρεάσει διόλου τις μεταξύ τους σχέσεις αφού εξακολουθούν να συνεργάζονται και να κάνουν στενή παρέα.


«Με τη Φωτεινή θα μας συνδέει πάντα μια βαθύτατη αγάπη», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και συνέχισε:  «Κάποιες σχέσεις, όπως και να το κάνουμε, είναι… παντοτινές»!


 


Ως ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις και βραβεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τον ξεχώρισε σε συνέντευξη του στον Θανάση Λάλα ως τον σημαντικότερο νέο Έλληνα συνθέτη.


 


 


 Διαβάστε επίσης:


Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου απαντά σε 16 ερωτήματα ζωής (του)


Φωτεινή Δάρρα: Η καλλιτέχνιδα με τη φουρτουνιασμένη προσωπική ζωή


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X