Είμαι πωλητής: πρέπει να εκτελώ τις παρεμφερείς εργασίες χωρίς αμοιβή; thumbnail

Ο ΚΩΣΤΑΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ BORO.GR

Είμαι πωλητής: πρέπει να εκτελώ τις παρεμφερείς εργασίες χωρίς αμοιβή;

Είμαι πωλητής: πρέπει να εκτελώ τις παρεμφερείς εργασίες χωρίς αμοιβή;

Αναγνώστης μας ρωτά: Είμαι πωλητής σε κατάστημα ηλεκτρικών Ψυγεία πλυντήρια κτλ. Η ερώτηση μου είναι η εξής: Ως πωλητής που έτσι είμαι δηλωμένος από την επιχείριση, είμαι υποχρεωμένος να κάνω και τις μεταφορές των προϊόντων στην οικία του πελάτη; Σας ευχαριστώ.


Στα ερώτημά σας απάντησε ο δικηγόρος Άρης ΠήτταςΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ παρεμφερούς και πρόσθετης εργασίας. Η έννοια αυτή είναι νομική και αρμόδια να τη χαρακτηρίσουν είναι μόνο τα Δικαστήρια. Γίνεται παγίως δεκτό ότι εφόσον από τη συμφωνία δεν προκύπτει αυστηρά εξειδικευμένου είδους εργασίας, ο εργαζόμενος υποχρεούται να εκτελέσει και παρεμφερείς εργασίες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Η εκτέλεση όμως πρόσθετων εργασιών δεν καλύπτεται από το διευθυντικό δικαίωμα. Ο εργαζόμενος δεν έχει υποχρέωση να εκτελέσει διαφορετική-πρόσθετη εργασία από τη συμφωνημένη, εκτός εάν για λόγους καλής πίστεως πρόκειται για προσωρινή αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και είναι σε θέση να τις εκτελέσει. Επιπλέον η απαίτηση από τον εργοδότη για την εκτέλεση διαρκούς πρόσθετης εργασίας δεν είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση, ρητή ή σιωπηρή, του εργαζομένου. Πάντως σε κάθε περίπτωση, είτε προσωρινής είτε διαρκούς εκτέλεσης της πρόσθετης-διαφορετικής εργασίας, ο εργαζόμενος δικαιούται καταρχήν συμπληρωματική αμοιβή.


 


Μετά τιμής,


 


Άρης Πήττας, Δικηγόρος
Λ. Αλεξάνδρας 49 (Αθήνα) / Γ. Παπαδημητρίου 18 (Αχαρναί)
210 6450078 / 697 4099253
www.pittasvasileioslawfirm.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X