Είναι υποχρεωτική η ασφάλισή μου στο ΤΣΜΕΔΕ; thumbnail

Η ΒΙΚΥ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Είναι υποχρεωτική η ασφάλισή μου στο ΤΣΜΕΔΕ;

Είναι υποχρεωτική η ασφάλισή μου στο ΤΣΜΕΔΕ;

Αναγνώστρια μας ρωτά: Καλησπέρα σας είμαι μηχανικός Υπολογιστών πρώην ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ και έχω 2 εργοδότες με σύμβαση έργου και εξαρτημένη σχέση εργασίας μία ιδιωτική εταιρεία και ένα ΕΛΚΕ πανεπιστημίου. Έχω δηλώσει ότι υπάγομαι στην παρ 9 του άρθρου 39 του Ν 4387 αλλά οι εργοδότες μου δεν συμφωνούν ως προς το ποσοστό των κρατήσεων μου. Ο ένας με εντάσσει στην κατηγορία ασφάλισης 080 και ο άλλος στην κατηγορία 081 δηλαδή 1272 1672 με κρατήσεις για πρόνοια. Ο πρώτος ισχυρίζεται και το επιβεβαιώνει ορκωτός λογιστής ότι οι κρατήσεις για πρόνοια αφορούν μηχανικούς που εργάζονται σε εργοτάξια κτλ και όχι για την περίπτωσή μου δουλειά γραφείου. Ισχύει κάτι τέτοιο; Από την εγκύκλιο 17 του ΕΦΚΑ δεν είναι ξεκάθαρο καθώς αναφέρεται Για τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας εφάπαξ υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών στις περιπτώσεις που λόγω της ιδιότητας ή της δραστηριότητας υφίσταται υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση των κλάδων αυτών;


Στα ερώτημά σας απάντησε ο δικηγόρος Άρης ΠήτταςΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (εφάπαξ) υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών, στις περιπτώσεις που λόγω της ιδιότητας ή της δραστηριότητας, υφίσταται υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση των κλάδων αυτών. Εφόσον, πριν την εφαρμογή του ν. 4387/2016, είχατε υποχρέωση ασφάλισης πρόνοιας, η ίδια υποχρέωση αυτή συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα, μετά την απορρόφηση του συνόλου των κλάδων του ΕΤΕΑ από τον ΕΤΕΑΠ. Σύμφωνα δε, με γνωμοδότηση του Β΄ Τμήματος του Ν.Σ.Κ υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης από 1/1/2007 στον Κλάδο Πρόνοιας του πρώην ΤΣΜΕΔΕ των μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένων μισθωτών που δεν ασφαλίζονται σε άλλους φορείς Πρόνοιας, καθώς και όλων των νέων ασφαλισμένων (μετά το 1993). Τέλος, οι μηχανικοί υποχρεούνται να ασφαλιστούν στο ΤΣΜΕΔΕ λόγω ιδιότητας.


 


Μετά τιμής,


Άρης Πήττας, Δικηγόρος
Λ. Αλεξάνδρας 49 (Αθήνα) / Γ. Παπαδημητρίου 18 (Αχαρναί)
210 6450078 / 697 4099253
www.pittasvasileioslawfirm.com


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X