Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τέλος η απεργία για τα σκουπίδια – Τέσσερις μέρες για να αδειάσουν οι δρόμοι
Τέλος η απεργία για τα σκουπίδια - Τέσσερις μέρες για να αδειάσουν οι δρόμοι thumbnail

Τέλος η απεργία για τα σκουπίδια – Τέσσερις μέρες για να αδειάσουν οι δρόμοι

Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ το απόγευμα της Πέμπτης.


Ωστόσο, περίπου τέσσερις μέρες θα απαιτηθούν για να μαζευτούν, υπό συνθήκες καύσωνα, οι τόνοι σκουπιδιών από τους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ ακόμη περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να απολυμανθούν πολλά σημεία στην πόλη.


Τα αμαξοστάσια των δήμων και οι ΧΥΤΑ όλης της χώρας τελούσαν υπό κατάληψη επί 11 ημέρες.


Την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε τη λήξη της απεργίας, ενώ άμεσα προχωρεί η επαναπρόσληψη των συμβασιούχων μέσω νέων συμβάσεων.


Το θέμα των κινητοποιήσεων θα επανεξεταστεί στο Γενικό Συμβούλιο, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθοριστεί ακόμη.


Κι αυτό διότι δεν επιτεύχθηκε πλειοψηφία, καθώς η πρόταση για αναστολή έλαβε 5 ψήφους (3 της πλειοψηφούσας παράταξης και 2 από τη ΔΑΚΕ), ενώ οι παρατάξεις ΔΑΣ (ΚΚΕ) και ΜΕΤΑ – ΟΤΑ (ΛΑΕ) τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων.


Καμπανάκι κινδύνου για τη δημόσια Υγεία


Οι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί στους δρόμους και οι οποίοι είναι απίθανο να μαζευτούν και να καθαριστούν πριν από την Κυριακή – σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις – συσσωρεύουν κινδύνους για τη δημοσία υγεια.


Αν μάλιστα συνδυαστούν και τις υψηλότατες θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες τότε το κοκτέηλ γίνεται πραγματικά θανατηφόρο.


Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών και ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν άλλωστε οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ και εξηγούν ότι η παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς, είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων.


Όπως τονίζουν σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος (τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνσης τροφών ή νερού.


Με την ανακοίνωσή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά την λήψη των παρακάτω μέτρων πρόληψης:


Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.


Συνιστάται επίσης, οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν και η συλλογή απορριμμάτων να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.


Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί, αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο. Γι΄ αυτό, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.


Πηγή: tovima.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X