Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τσίπρας: Έξοδος στις αγορές το 2018 με το σπαθί μας
Τσίπρας: Έξοδος στις αγορές το 2018 με το σπαθί μας thumbnail

Τσίπρας: Έξοδος στις αγορές το 2018 με το σπαθί μας

Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2018, χωρίς πιστωτική γραμμή στήριξης από τους δανειστές, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αν κι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κι ενώ εκκρεμούν οι εκθέσεις βιωσιμότητας από ΔΝΤ και EKT.


«Η Ελλάδα δε θα αναζητήσει το καλοκαίρι του 2018 πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει καθαρά και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρωθυπουργός, ο οποίος αιτιολόγησε την εκτίμησή του ως εξής: • Οι αγορές υποδέχτηκαν πολύ θετικά τη συμφωνία του Ιουνίου και αυτό φάνηκε στα επίπεδα των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων που βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2009.

 • Πρόσφατα αναβαθμιστήκαμε από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και οι προοπτικές της οικονομίας μας άλλαξαν σε θετικές.

 • Το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από την Ελλάδα που είναι έντονο εδώ και αρκετό καιρό, έγινε ακόμη εντονότερο.

 • Πλέον οι επενδυτές έχουν μάθει να «διαβάζουν» και να σταθμίζουν πολιτικά τις αποφάσεις των Eurogroup και άρα είναι έτοιμοι να επανέλθουν δυναμικά στην ελληνική αγορά.


Για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «ισχυρή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα πράξουν ό,τι χρειάζεται» προκειμένου η Ελλάδα να τερματίσει οριστικά τα προγράμματα στήριξης το επόμενο έτος.


Όπως σημείωσε, ο συνδυασμός της κατάλληλης επέκτασης των ωριμάνσεων των ομολόγων, με τον καθορισμό του ορίου των μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών και το κλείδωμα του ύψους των πλεονασμάτων γύρω στο επίπεδο του 2% «δίνει, για πρώτη φορά, ένα σαφές περίγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το οποίο συνοδεύεται από την εγγύηση των εταίρων για τη λήψη επιπλέον μέτρων που θα τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση».


Ο πρωθυπουργός υποστήριξε εξάλλου πως η Ελλάδα «διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι μια οικονομία εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης… Μια οικονομία που η παραγωγή της βασίζεται στην υψηλή προστιθέμενη αξία».


Μιλώντας για «επενδυτική ανάκαμψη» τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδύσεων, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε ένα πλέγμα δράσεων και εργαλείων, όπως: • ο αναπτυξιακός νόμος,

 • η ενίσχυση της ρευστότητας και του τραπεζικού μας συστήματος,

 • η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Γιούνκερ,

 • η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους διεθνείς οργανισμούς,

 • η αύξηση των κονδυλίων για το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων για 3η χρονιά στη σειρά,

 • η επανεκκίνηση μεγάλων έργων και η διάχυση οικονομικού δυναμισμού που δημιουργούν για μια σειρά επαγγελμάτων και

 • η ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων μέσω ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού που είναι στη φάση της διαβούλευσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και πλέον οδεύει στην ολοκλήρωσή του.


Επίσης ο κ. Τσίπρας κάλεσε την επενδυτική κοινότητα να έρθει στην Ελλάδα, καθώς -όπως τόνισε- η χώρα διαθέτει «φυσικά πλεονεκτήματα» σε τομείς όπως η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές, ο τουρισμός, οι μεταφορές και το διαμετακομιστικό εμπόριο, η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποιητική βιομηχανία.


Πηγή: efsyn.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X