Η διατροφική αξία του καλαμαριού

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>1. Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Το καλαμάρι παρέχει το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε χαλκό, το οποίο παίζει ρόλο στην απορρόφηση, αποθήκευση και μεταβολισμό του σιδήρου για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>2. Αντιφλεγμονώδης δράση</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν χαμηλά επίπεδα σεληνίου. Το καλαμάρι περιέχει 63% σελήνιο και βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ελέγχοντας το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>3. Διατήρηση υγιών μαλλιών, μυών και νυχιών)</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Χάρις στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη παρέχει στο σώμα τις πρώτες ύλες για τη διατήρηση υγιών μαλλιών, μυών και νυχιών.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>4. Βοηθά στην ανακούφιση των ημικρανιών</strong></span><br /><span style="font-size: small;">Πλούσιο σε βιταμίνη Β2 βοηθά στην μείωση της συχνότητας και της διάρκειας των ημικρανιών.</span><br /><span style="font-size: small;"><strong><br />5. Χτίζει γερά κόκαλα και δόντια</strong></span><br /><span style="font-size: small;">Πλούσιο σε φώσφορο, το καλαμάρι, μαζί με το ασβέστιο, βοηθούν στο σχηματισμό οστών και δοντιών.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>6. Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Ως καλή πηγή βιταμίνης B12, βοηθά στην μείωση της ομοκυστείνης στο αίμα. Η αυξημένη ομοκυστείνη, σχετίζεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>7. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Τα κεφαλόποδα εν γένει, βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, καθότι παρέχουν καλές ποσότητες βιταμίνης Β3.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>8. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Τα καλαμάρια είναι καλές ποσότητες ψευδαργύρου. Άτομα με ανεπάρκεια ψευδαργύρου, είναι επιρρεπή σε λοιμώξεις.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>9. Καταπολεμά μυϊκές κράμπες</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Τα καλαμάρια είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άτομα που υποφέρουν από μυϊκές κράμπες.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>10. Αντιυπερτασική δράση</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Λόγω της περιεκτικότητας τους σε κάλιο, βοηθούν την ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Ιατρικό Περιοδικό Ιάτωρ</span></p>

Σχετικά άρθρα