Δεν επιστρέφει στη Ρωσία ο Κασπάροφ

Ο διάσημος Ρώσος σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ, πολιτικός αντίπαλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε από τη Γενεύη ότι δε θα επιστρέψει στη Ρωσία φοβούμενος δικαστική δίωξη για την πολιτική του δράση, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του.

“Εάν επιστρέψω στη Μόσχα, αμφιβάλλω πολύ εάν θα έχω τη δυνατότητα να βγω από τη χώρα. Προς το παρόν δεν επιστρέφω στη Ρωσία”, τόνισε ο Κασπάροφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι κινδυνεύει με δίωξη όπως και άλλα μέλη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ο 50χρονος Κασπάροφ, ανακοίνωσε την απόφασή του χθες στη Γενεύη, όπου μετέβη για να παραλάβει βραβείο για τη δράση του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρώην πρωταθλητής κόσμου στο σκάκι είναι ένας από τους ιδρυτές των κινημάτων της αντιπολίτευσης “Η ‘Αλλη Ρωσία” και “Αλληλεγγύη”. Τα τελευταία χρόνια εκτελούσε κυρίως χρέη εκπροσώπου της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.

Στις 6 Μαΐου του 2012 πήρε μέρος σε μια μεγάλη διαδήλωση κατά του Πούτιν, η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντος του Κασπάροφ, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Moscow Times, ο πρώην πρωταθλητής στο σκάκι έχει κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαδήλωση αυτή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα