Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Ασωπό

Της Αλεξάνδρας Χαΐνη

Καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση εξέδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την υπόθεση της βιομηχανικής ρύπανσης στον Ασωπό ποταμό.

Η απόφαση ελήφθη επί της Συλλογικής Προσφυγής που είχε καταθέσει η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τον Ιούλιο του 2011 με αντικείμενο την παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων από τη βιομηχανική ρύπανση.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ελληνικό κράτος απέτυχε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν βλάβη στην υγεία των κατοίκων και την αποφυγή ασθενειών στην περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού και κοντά στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων.

Διαπιστώνονται μεταξύ άλλων σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων και προγραμμάτων σχετικά με τη ρύπανση στην περιοχή και τις αρνητικές της επιπτώσεις της στην υγεία, κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων και των αποβλήτων αλλά και προβληματικοί έλεγχοι για τις βιομηχανικές εκπομπές και για την αντιμετώπιση της εμφάνισης του εξασθενούς χρωμίου στο νερό.

“Η απόφαση αυτή είναι ιστορική και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε μέχρι τέλους

Σχετικά άρθρα