Φαβοκεφτέδες με «σάλτσα» ρέγκας

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η φάβα στα καλύτερά της! Αυτοί οι κεφτέδες τρώγονται ζεστοί αλλά και κρύοι. Και αν τους βουτήξετε και μέσα στο λαδολέμονο της ρέγκας θα έχετε τον τέλειο μεζέ για το τσίπουρο ή την κρύα ρετσίνα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Υλικά</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">200 γρ. φάβα, πλυμένη και στραγγισμένη</span><br /><span style="font-size: small;">1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο</span><br /><span style="font-size: small;">2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο</span><br /><span style="font-size: small;">τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος</span><br /><span style="font-size: small;">τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα</span><br /><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη</span><br /><span style="font-size: small;">250 γρ. τριμμένη φρυγανιά αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα</span><br /><span style="font-size: small;">Για τη σάλτσα ρέγκας</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">2 φιλέτα ρέγκας (συσκευασμένα σε κενό αέρος στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)</span><br /><span style="font-size: small;">70 ml ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού</span><br /><span style="font-size: small;">τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κλωνάρια από 1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα</span><br /><span style="font-size: small;">τα φυλλαράκια από 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Διαδικασία</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Φαβοκεφτέδες:</strong> Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 750 ml νερό και τη φάβα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα, μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Ανακατεύουμε περιοδικά με ξύλινη κουτάλα, για να λιώσει καλύτερα αλλά και για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να πήξει καλά.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να χρυσίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το αδειάζουμε με το λάδι του στη φάβα. Προσθέτουμε το αυγό, το δυόσμο, το μαϊντανό, τον ξερό κόλιανδρο, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει. Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε λίγο αλεύρι. Πλάθουμε τη φάβα σε μικρά μπαλάκια, περίπου 20 – 22 κεφτεδάκια, και τα περνάμε από το αλεύρι.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 3 εκ. από τον πάτο του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τους φαβοκεφτέδες σε δόσεις, για περίπου 2 – 3 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν. Στρώνουμε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε τους κεφτέδες να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">«Σάλτσα»: Ψιλοκόβουμε τα φιλέτα ρέγκας και τα βάζουμε σε ένα μέτριο μπολ. Σε ένα άλλο μικρό μπολ βάζουμε το λάδι, το λεμόνι, το μαϊντανό και το δυόσμο, και τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη ρέγκα, ανακατεύουμε με το πιρούνι να αναμειχθούν τα υλικά και συνοδεύουμε με το ιδιότυπο αυτό μείγμα τα φαβοκεφτεδάκια.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Στο ποτήρι μας ένα τσίπουρο. Εναλλακτικά, μια δυνατή ρετσίνα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span>Κείμενο: </span><span class="inherit">Νένα Ισμυρνόγλου</span></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span class="inherit"><span>Φωτογραφία: </span><span class="inherit">Γιώργος Δρακόπουλος</span></span></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span class="inherit">ΠΗΓΗ: www.gastronomos.gr</span></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span class="inherit">Διαβάστε ακόμα: </span></span></p>
<p style="text-align: justify;"><a href="https://boro.gr/4036/kolokuthokeftedes-me-feta-kai-basiliko-se-10" target="_blank"><span style="font-size: small;"><span class="inherit"><span>Κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και βασιλικό σε 10'!</span></span></span></a></p>

Σχετικά άρθρα