Φακές µε ντοµατίνια και φρυγανισµένο ψωµί µε τυρί και αντζούγιες

<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Φακοσαλάτα για απαιτητικούς ουρανίσκους!</span></strong><br /><strong></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Υλικά</span></strong><br /><br /><span style="font-size: small;">200 γρ. φακές, κατά προτίµηση ψιλές</span><br /><span style="font-size: small;">1 µέτριο ξερό κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ</span><br /><span style="font-size: small;">1 φύλλο δάφνης</span><br /><span style="font-size: small;">1/2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη</span><br /><span style="font-size: small;">το λευκό και το τρυφερό πράσινο µέρος από 2 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα</span><br /><span style="font-size: small;">τα φύλλα από 1/2 µάτσο φρέσκο µαϊντανό, ψιλοκοµµένα</span><br /><span style="font-size: small;">10 ντοµατίνια, κοµµένα στη µέση</span><br /><span style="font-size: small;">2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαµικό</span><br /><span style="font-size: small;">60 ml ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκοµµένη (σε µεγάλα σούπερ µάρκετ), ή 3 κουτ. σούπας δυόσµος ή βασιλικός, χοντροκοµµένος (µε διαφορετικό αποτέλεσµα)</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Για τις μπρουσκέτες με αντζούγιες</span></strong><br /><br /><span style="font-size: small;">6 φιλέτα αντζούγιας, καλά πλυµένα, ξαλµυρισµένα και ψιλοκοµµένα</span><br /><span style="font-size: small;">60 ml ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">250 γρ. κατσικίσιο τυρί τύπου σεβρ, λιωµένο µε το πιρούνι, ή ξινοµυζήθρα ή 180 γρ. ανθότυρο, αναµεµειγµένο µε 70 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριµµένη</span><br /><span style="font-size: small;">3 κουτ. σούπας πασατέµπος ή ηλιόσπορος, καθαρισµένος (έτοιµος, καθαρισµένος σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και ξηροκαρπάδικα) – εναλλακτικά, βάζουµε 1 κουτ. γλυκού σουσάµι</span><br /><span style="font-size: small;">4 µεγάλες ή 8 µικρές φέτες ψωµί της αρεσκείας µας</span><br /><span style="font-size: small;">Διαδικασία</span><br /><br /><strong><span style="font-size: small;">Φακοσαλάτα:</span></strong><br /><br /><span style="font-size: small;">Σε µια µέτρια κατσαρόλα βάζουµε τις φακές µε 800 ml νερό, το κρεµµύδι, το κύµινο και τη δάφνη να βράσουν σε µέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν, χωρίς όµως να λιώσουν.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Τις στραγγίζουµε, πετάµε τη δάφνη, τις ξεπλένουμε και τις βάζουµε σε µια βαθιά σαλατιέρα.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Αλατοπιπερώνουµε, ρίχνουµε το ξίδι, το ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεµµυδάκι, τα ντοµατάκια, τη ρίγανη και το µαϊντανό, ανακατεύουµε απαλά µε ένα κουτάλι και αφήνουµε τη σαλάτα στην άκρη.</span><br /><br /><strong><span style="font-size: small;">Μπρουσκέτες:</span></strong><br /><br /><span style="font-size: small;">Σε ένα γουδί ή στο µούλτι χτυπάµε τις αντζούγιες µε το ελαιόλαδο για περίπου 2 – 3 λεπτά, µέχρι να προκύψει ένας πολτός.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Βάζουµε τις φέτες ψωµιού στο γκριλ, στη µεσαία σχάρα, και τις ψήνουµε για περίπου 3 – 4 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Τις βγάζουµε από το φούρνο, τις αλείφουµε πρώτα µε τον πολτό αντζούγιας και µετά µε το τυρί, τις ξαναβάζουµε στο γκριλ και τις ψήνουµε για περίπου 3 – 4 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν και να λιώσει κάπως το τυρί.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Πασπαλίζουµε τις µπρουσκέτες µε τον πασατέµπο (ή τον ηλιόσπορο ή το σουσάµι) και σερβίρουµε µε τη φακοσαλάτα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Κείμενο: Νένα Ισμυρνόγλου</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">ΠΗΓΗ: www.gastronomos.gr</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Διαβάστε ακόμα: </span></p>
<div class="currentLink"><a href="/54146/salata-me-fakes-ntomates-kai-kremmydi" target="_blank"><strong><span style="font-size: small;">Σαλάτα με φακές, ντομάτες και κρεμμύδι</span></strong></a></div>
<div class="currentLink"><a href="/170427/fakoryzo-me-karamelwmena-kremmydia" target="_blank"><strong><span style="font-size: small;">Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια</span></strong></a></div>
<div class="currentLink"> </div>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>
<p> </p>

Σχετικά άρθρα