Ο εγκέφαλός σου αποφασίζει το ιδανικό σου βάρος!  thumbnail
Σταμάτα τη δίαιτα και άρχισε τη διατροφή! Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για τον οργανισμό σου; Μα φυσικά όχι αυτό που εσύ επιθυμείς αλλά αυτό που… αποφασίζει ο εγκέφαλός σου, βασισμένος σε υπολογισμούς γενετικής και στις συνήθειες της ζωής σου.

Ο εγκέφαλός σου αποφασίζει το ιδανικό σου βάρος!

Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν επικίνδυνα και ο πανικός σου για να «καταπλήξεις» τα πλήθη στις παραλίες ολοένα και αυξάνεται. Έχεις ξεκινήσει δυναμικά τις δίαιτες εδώ και κάμποσο καιρό, έχεις κόψει τα γλυκά, βλέπεις τους άλλους να τρώνε παγωτά αλλά εσύ πιστή στο σκοπό σου! Ωστόσο, όταν ανεβαίνεις στη ζυγαριά, η ίδια απογοήτευση: δεν έχεις χάσει ούτε γραμμάριο, παρόλες τις στερήσεις σου!…


Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για τον οργανισμό σου; Μα φυσικά όχι αυτό που εσύ επιθυμείς αλλά αυτό που… αποφασίζει ο εγκέφαλός σου, βασισμένος σε υπολογισμούς γενετικής και στις συνήθειες της ζωής σου. Η «απόφαση» αυτή λαμβάνεται στο σημείο του εγκεφάλου που ονομάζεται «Υποθάλαμος» και είναι υπεύθυνο και για άλλες λειτουργίες,  όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού ή η πείνα. Λαμβάνει διάφορα μηνύματα σχετικά με την αποθήκευση του λίπους, την ανάγκη της ζάχαρης στο αίμα και στη συνέχεια λειτουργεί ως απάντηση στην όρεξη ή ακόμα και στο μεταβολισμό, δηλαδή την ενέργεια που καταναλώνεται συνεχώς από  τον οργανισμό για να διατηρήσει ένα σταθερό σωματικό βάρος.


Αυτό το ιδανικό βάρος  κυμαίνεται σε μια κλίμακα συν-πλην 5 κιλών. Στα άτομα που ασκούνται η ζυγαριά κινείται προς τα κάτω ενώ στα άτομα με καθιστική ζωή προς τα πάνω. Αυτό το βάρος-στόχος μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωή σου άμα παχύνεις. Αν παχύνεις και διατηρήσεις το νέο σου βάρος για κάποια χρόνια, τότε ο εγκέφαλος θα αναγνωρίσει το νέο αριθμό ως το ιδανικό σου βάρος και αυτό θα προφυλάσσει να διατηρήσει.


Η Sadra Aamodt, η συγγραφέας του βιβλίου «Γιατί οι δίαιτες παχαίνουν;», ξεκαθαρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις από το βάρος που έχει εγεγραμμένο ο εγκέφαλος σου, ειδικά προς τα κάτω. Το να παχύνεις είναι πολύ πιο εύκολο. Το να αδυνατίσεις όμως, πολύ πιο δύσκολο…


Γι’ αυτό και οι περισσότερες δίαιτες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Χάνεις κιλά για ένα διάστημα και έπειτα τα ξαναπαίρνεις μέχρις ότου να φτάσεις στο βάρος που είναι εγγεγραμμένο στον εγκέφαλό σου! Τραγικό!


Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι δίαιτες είναι καταδικασμένες για να αποτύχουν. Συγκεκριμένα, όταν κάνεις δίαιτα δημιουργείται μία αντίδραση στον εγκέφαλο που προωθεί την πρόσληψη και αποθήκευση τροφίμων σε αναμονή ενός περαιτέρω περιορισμού, αλλά και μια μόνιμη αλλαγή στο μεταβολισμό που προκαλείται από το καθεστώς. «Το σώμα καταναλώνει λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της δίαιτας για τη διατήρηση των πόρων της και συνεχίζει να εργάζεται σε αυτό το ρυθμό, όταν το άτομο αρχίζει να τρώει κανονικά και αυτό, μέχρι να ανακτήσει το φυσιολογικό βάρος του», εξηγεί αυτό. Mια έρευνα στις ΗΠΑ ανθρώπων που έχουν χάσει πάνω από 50 κιλά από τη συμμετοχή τους σε ένα reality show τύπου Survivor έδειξε ότι o τροποποιημένος μεταβολισμός τους κράτησε σε λιγότερο από έξι χρόνια και σταθεροποιήθηκε όταν τα άτομα αυτά είχαν πάρει 40 κιλά!


Ποια λύση προτείνεται; Η μόνη λύση για να «παλέψεις» με τον εγγεγραμμένο μεταβολισμό σου και να αλλάξεις το βάρος σου είναι η συνεχής και συστηματική άσκηση! Καθημερινή άσκηση και να τρως μόνο όταν πεινάς!


Νίκη Κοσκινά


Πηγή: lefigaro.fr


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X