Τζεφ Μπέζος: Ο νέος φλογερός έρωτας του πλουσιότερου άνδρα στον κόσμο και το διαζύγιο που θα του κοστίσει ακριβά

Ο ιδρυτής της Amazon, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του όσο κανένας με τις ιντερνετικές αγορές και  ξεκίνησε μια αυτοκρατορία από ένα γκαράζ (και αυτός!), Τζεφ Μπέζος αναδείχθηκε το 2019, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, «ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου», σύμφωνα πάντα με την κατάταξη του Forbes. Αυτή τη στιγμή η περιουσία του ξεπερνά τα 131 δισ. Δολάρια.

tzef bezos 1

Παρόλο που η Amazon έχασε κάποια κεφάλαια, παραμένει κερδοφόρα, κρατώντας τον Τζεφ Μπέζος στην πρώτη θέση για άλλη μία χρονιά, με την περιουσία του να έχει αυξηθεί από πέρσι κατά 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Editorial credit: Marianna Ianovska / Shutterstock.com

Αν και στα επαγγελματικά του φαίνεται ότι τίποτα δεν τον σταματά, μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει την ίδια επιτυχία στην προσωπική του ζωή…

Χωρίζει μετά από 20 χρόνια γάμου

Τι εννοούμε με αυτό; Πριν από 2 περίπου μήνες, και συγκεκριμένα στους 9 Ιανουαρίου 2019, ο ίδιος επιβεβαίωσε μέσω Twitter το επικείμενο διαζύγιό του, δηλώνοντας ότι εκείνος και η σύντροφός του,  Μακένζι Μπέζος, αποφάσισαν συναινετικά να τραβήξουν χωριστούς δρόμους έπειτα από 25 χρόνια γάμου. Ωστόσο, όπως τόνισε, «θα μοιραζόμαστε στο μέλλον θαυμαστά πράγματα που θα συμβαίνουν ως φίλοι, γονείς και συνεργάτες».

tzef bezos 2

Ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου γνώρισε την πρώην εκλεκτή της καρδιάς του το 1993, λίγο πριν τη δημιουργία της Amazon. Η Μακένζι Τετλ, όπως λεγόταν πριν το γάμος τους, είναι  αμερικανίδα συγγραφέας. Γνωρίστηκαν δουλεύοντας μαζί σε ένα hedge fund. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

jeff macenzie bezos

Εκτός από τα βιβλία της, η Μακένζι ασχολήθηκε όλα αυτά τα χρόνια -από κοινού με τον σύζυγό της- με ανθρωπιστικά έργα. Για παράδειγμα, το 2012 δώρισαν από κοινού 2,5 εκατ. δολάρια σε καμπάνια για την προώθηση του δικαιώματος γάμου των ομοφυλόφιλων ενώ δύο χρόνια αργότερα, η ίδια ίδρυσε οργανισμό ενάντια στο bullying.

Θα γίνει η Μακένζι η πιο πλούσια γυναίκα του κόσμου;

Αν μετά το διαζύγιο, το ζευγάρι χωρίσει την περιουσία στα δύο, τότε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του περιοδικού  Forbes, η κ. Μπέζος θα γίνει η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο!

jeff macenzie bezos

Είναι γεγονός ότι το νομικό καθεστώς στη Washington θέλει τα ζευγάρια που χωρίζουν να μοιράζονται 50-50 την περιουσία. Βάσει αυτού του νομικού καθεστώτος  η πρώην σύζυγος του Μπέζος πρόκειται σύντομα να αποκτήσει μία τεράστια περιουσία και να γίνει η πιο περιζήτητη ζωντοχήρα όλου του κόσμου… Για να είμαστε ακριβείς θα κατακτήσει αυτόματα τον τίτλο του 5ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Μαρκ Ζούκερμπεγκ και τον Λάρι Πέιτζ.

Τα καυτά… μηνύματα του παράνομου έρωτα

Αυτό που περιπλέκει την κατάσταση είναι το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες για την παράνομη σχέση του μεγιστάνα. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση περί διαζυγίου έγινε μόλις μία μέρα πριν τη δημοσιοποίηση καυτών μηνυμάτων και φωτογραφιών προς τη 49χρονη παρουσιάστρια Λόρεν Σάντσεζ που «καίνε» τον Μπέζος.

Αναλυτικότερα, το ρεπορτάζ του National Enquirer, έφερε στο «φως» της δημοσιότητας τα συγκεκριμένα μηνύματα, που  στάλθηκαν αρκετούς μήνες πριν από το φθινόπωρο, την εποχή δηλαδή που υποτίθεται ότι ξεκίνησε ο παράνομος δεσμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπέζος και η Σάντσεζ είχαν ισχυριστεί ότι ήταν και δύο σε διάσταση με το νόμιμο έτερό τους ήμισυ όταν ξεκίνησε ο δεσμός τους, αν οι μήνες δεν βγαίνουν…

Για όσους δεν την γνωρίζουν, η Λόρεν Σάντσεζ είναι παντρεμένη εδώ και 13 χρόνια με έναν από τους ισχυρότερους ατζέντηδες του Χόλυγουντ και έχει  μακρά πορεία στην τηλεόραση. Το κοινό του Λος Άντζελες τη γνωρίζει από τη συμμετοχή της ως συμπαρουσιάστρια στην ενημερωτική εκπομπή Good Day LA. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με άλλα κανάλια ως δημοσιογράφος ψυχαγωγικού ρεπορτάζ.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της Amazon κατηγορεί το αμερικανικό σκανδαλοθηρικό περιοδικό National Enquirer ότι τον εκβίασε πως θα δημοσιεύσει προσωπικές του φωτογραφίες. Ο Μπέζος προσέλαβε ιδιωτικούς ερευνητές για να εντοπίσουν την πηγή της διαρροής και να καθορίσουν τα ακριβή τα κίνητρα πίσω από αυτήν. «Φυσικά δεν θέλω να δημοσιευθούν προσωπικές μου φωτογραφίες, όμως επίσης δεν θα συμμετάσχω στη γνωστή τους πρακτική του εκβιασμού, των πολιτικών ρουσφετιών, των πολιτικών επιθέσεων και της διαφθοράς», τόνισε ο Μπέζος σε ανακοίνωσή του.

Η ερωτική πλευρά του μεγιστάνα

Πάντως, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς διαβάζοντας τα μηνύματα του μεγιστάνα, είναι τρελά ερωτευμένος με τη 49χρονη Σάντσεζ…

«Με κάνεις καλύτερο άνθρωπο. Είσαι φτιαγμένη για εμένα. Είμαι πιο σίγουρος γι’ αυτό απ’ ό,τι υπήρξα για οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου» διατείνεται σε ένα sms, και στη συνέχεια προσθέτει: «Αγαπώ τα πάντα πάνω σου. Αγαπώ το γεγονός ότι η τελευταία σου selfie με βγάζει εκτός εαυτού. Είμαι τρελός για εσένα. Θέλω να σε μυρίζω και να σε αγγίζω. Ξέρω ότι είσαι ό,τι πρέπει για εμένα, ότι ταιριάζουμε».

«Μου αρέσεις όταν είσαι δυνατή αλλά και όταν είσαι ευάλωτη. Το μόνο που δεν μ’ αρέσει είναι όταν είσαι μακριά. Όσα σου λέω πηγάζουν κατευθείαν από την καρδιά μου. Αγαπώ ό,τι έχει να κάνει μ’ εσένα», γράφει επίσης μεταξύ άλλων ο Μπέζος.

Ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας της σύγχρονης εποχής

Αφήνοντας τις πιπεράτες λεπτομέρειες για τη ζωή του μπορούμε να εστιάσουμε στην επιχειρηματική ιδιοφυία του Τζεφ Μπέζος. Ο ιδρυτής της Amazon, γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1964 στην πόλη Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ. Το αρχικό του όνομα ήταν Τζέφρι Πρέστον Γιόργκενσεν.

tzef bezos paidi 1

Η μητέρα του, Ζακλίν, όταν τον γέννησε ήταν μόλις 17 χρονών και ακόμη μαθήτρια Λυκείου. Ο γάμος της με τον πατέρα του Τζεφ κράτησε μόλις έναν χρόνο.  Το 1968, η Ζακλίν παντρεύτηκε τον Κουβανό Μιγκέλ Μπέζος, από τον οποίο ο Τζεφ πήρε το επώνυμο που έχει σήμερα. Έφτασε 10 χρονών μέχρι να μάθει ποιος ήταν ο πραγματικός του πατέρας…

Ο νεαρός Τζεφ έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Χιούστον του Τέξας και περνούσε τα καλοκαίρια του δουλεύοντας στο ράντσο του παππού του, στο νότο της πολιτείας.

Από μικρός έδειχνε ενδιαφέρον για τον κόσμο της τεχνολογίας κι όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Μαϊάμι και φοίτησε σε λύκειο της πόλης, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

tzef bezos paidi

Ο Τζεφ πήγε στο πανεπιστήμιο Πρίστον για σπουδάσει φυσική και αποφοίτησε το 1986 με πτυχίο μηχανικής. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στη Γουόλ Στριτ στον κλάδο των υπολογιστών και κατόπιν σε άλλες εταιρείες μεταξύ των οποίων και hedge fund.

Η ίδρυση της Amazon σχεδιάστηκε σ’ ένα αεροπλάνο και υλοποιήθηκε σ’ ένα γκαράζ

Βρισκόμαστε στο 1994. Ο Μπέζος συλλαμβάνει την ιδέα για ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο μέσα στο αεροπλάνο από το Σιάτλ για τη Νέα Υόρκη. Εν πτήσει αποτυπώνει σε ένα χαρτί -δίχως βέβαια να το συνειδητοποιεί- το πλάνο λειτουργίας όλων των online επιχειρήσεων, καθώς όλες οι κατοπινές εταιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου θα βασιστούν στα επιχειρηματικά ήθη της Amazon.

Με τα χρήματα που έχει μαζέψει και με μερικά δανεικά στήνει το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο ονόματι Amazon στο γκαράζ του σπιτιού του. Μέχρι το 1999 η προσωπική του περιουσία εκτοξεύτηκε στα 10 δισ. δολάρια!

tzef bezos garaz

Ουσιαστικά, πρόλαβε να ξεκινήσει την εταιρεία πάνω στην άνθηση του dotcom, της μεγάλης έκρηξης των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων. Η φούσκα με τις εταιρείες αυτές κράτησε μέχρι το 2001, όποτε και σημειώθηκε η μεγάλη χρηματιστηριακή βουτιά. Ο Μπέζος γλύτωσε έστω και λαβωμένος, αφού τα 10 δισ. δολάρια της προσωπικής του περιουσίας κατακρημνίζονται στα 2 δισ. Ενώ τα πράγματα φαίνονται πλέον γκρίζα, συμβαίνει το αδιανόητο για τους αναλυτές της αγοράς… Η Amazon ξεκινά μια νέα και σταθερά ανοδική πορεία υποσκελίζοντας στο διάβα όλους τους υπόλοιπους ανταγωνιστές. Σταδιακά, με μικρά βήματα κι όχι άλματα και μαθαίνοντας από τα λάθη, ο Μπέζος στήνει τον κολοσσό που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Τα λάθη του ήταν πολλά, κατά δήλωσή του, όχι όμως και καταστροφικά. «Τo 1999 είχαμε επενδύσει σε κάθε χρεωκοπημένο dotcom: pets.com, living.com, kozmo.com. Επενδύσαμε σε πολλά πυροτεχνήματα. Δεν μας έβγαλαν εκτός πορείας, ήταν μια άσκοπη σπατάλη κεφαλαίου», έχει δηλώσει ο ίδιος.

tzef bezos garaz 1

Η ιδέα μιας εταιρείας διαστημικού τουρισμού

Το 2003, ο επιτυχημένος πλέον επιχειρηματίας συλλαμβάνει μια άλλη επιχειρηματική ιδέα. Την ονομάζει Blue Origin και τη θέλει να είναι μια εταιρεία διαστημικού τουρισμού. Κανείς δεν τον πήρε σοβαρά, όταν δήλωνε ατάραχος πως ήθελε να φτιάξει «διαστημικά ξενοδοχεία, θεματικά πάρκα, αποικίες και πόλεις των 2-3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε τροχιά γύρω από τη Γη», μέχρι το 2006 τουλάχιστον, όταν άρχισε επιτέλους να φτιάχνει στο Τέξας το στρατηγείο αλλά και το κέντρο εκτόξευσης της Blue Origin!

tzef bezos

Η Blue Origin φιλοδοξεί να εκτοξεύσει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας τον γιγαντιαίο πύραυλο New Glenn (95 μέτρα!) για φορτία και αστροναύτες, ο οποίος θα επιστρέφει στη Γη μετά την εκτόξευση για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου με χαμηλό κόστος.

tzef bezos

Το μεγάλο στοίχημα για τον Μπέζος είναι οι τουριστικές πτήσεις αναψυχής στα όρια του διαστήματος, αν και μέχρι σήμερα όλες οι δοκιμές ήταν μη επανδρωμένες. Οπότε, πρώτος στόχος είναι να μεταφέρει επιβάτες σε ύψος 100 χιλιομέτρων ώστε να βιώσουν λίγες στιγμές χαμηλής βαρύτητας και να δουν τη Γη από πραγματικά ψηλά.

Το παρ’ ολίγον μοιραίο ατύχημα με ελικόπτερο

Το 2003, όταν ξεκινούσε με ελικόπτερο στο δυτικό Τέξας προκειμένου να βρει μια τοποθεσία για το νέο του όνειρο, την Blue Origin, λίγο έλλειψε να βρει το θάνατο. Αντί το ελικόπτερο να απογειωθεί κατακόρυφα, σύρθηκε κατά μήκος του ελικοδρομίου . Η ουρά χτύπησε σε ένα δέντρο κάνοντας το ελικόπτερο να κινηθεί ανεξέλεγκτα διαγράφοντας μια πορεία ζιγκ-ζαγκ. Ο Τζεφ ήταν καθηλωμένος στη θέση του συνοδηγού καθώς ο πιλότος προσπαθούσε μάταια να ανακτήσει τον έλεγχο και να αποφύγει τη συντριβή.

«Η καμπίνα ήταν γεμάτη. Το ίδιο και το ντεπόζιτο βενζίνης κάνοντας το ελικόπτερο πολύ βαρύ», περιέγραψε. Ο ίδιος ήταν σίγουρος ότι θα πεθάνει. «Σκέφτηκα ότι ήταν ένας πολύ χαζός τρόπος να πεθάνει κανείς». Γλύτωσε τελευταία στιγμή: «Τελικά ένα από τα πέδιλα σφήνωσε στο έδαφος, το ελικόπτερο αναποδογύρισε και έπεσε σε ένα ρυάκι».

Η αγορά μιας ιστορικής εφημερίδας

Τον Αύγουστο του 2013, ο Μπέζος εξαγόρασε την αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» έναντι 250 εκατ. δολαρίων. Η ιστορική εφημερίδα που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Watergate μετρούσε ήδη 136 χρόνια ιστορίας και η αλλαγή σκυτάλης του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος σηματοδοτούσε ένα τέλος εποχής (τα τελευταία 80 χρόνια ήταν στην κατοχή της ίδιας οικογένειας).

tzef bezos washington

Όταν την αγόρασε, είχε παραδεχτεί ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το πώς δουλεύει ο Τύπος. «Πρόκειται για αχαρτογράφητη περιοχή και θα χρειαστεί πειραματισμός», είπε ομολογώντας την άγνοιά του.

Η «μαγική» στρατηγική

Μέσα από μια καριέρα με πολλά λάθη και σκαμπανεβάσματα, ο Μπέζος ισχυρίζεται ότι τρία πράγματα κρατούν την Amazon στην κορυφή αφού όπως τονίζει οι πελάτες θέλουν τρία πράγματα: Τις καλύτερες επιλογές, τις καλύτερες τιμές και την καλύτερη παράδοση.

Το σκεπτικό αυτό είχε μάλλον κατά νου όταν πριν λίγα χρόνια ανακοινώθηκε επισήμως ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει παραδόσεις πακέτων μέσω… drones! Στόχος, τα αυτόνομα ρομποτάκια να παραδίδουν τις παραγγελίες εντός 30 λεπτών!

Οι επικρίσεις για το πώς λειτουργεί η Amazon

Στον κόσμο των επιχειρήσεων δεν είναι όλα ρόδινα και ο Μπέζος δεν θα ξέφευγε από την κριτική, που στην περίπτωσή του στρέφεται κυρίως γύρω από τις εργασιακές συνθήκες στις τεράστιες αποθήκες της Amazon.

Αίσθηση είχε προκαλέσει ένα άρθρο των «New York Times» το οποίο αναφερόταν σε «εργασιακή κόλαση». Η εφημερίδα στο εκτενές της άρθρο έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες που σπρώχνουν τους υπαλλήλους στο όριο της κατάρρευσης, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου πειραματίζεται «για να δει μέχρι πού μπορεί να πιέσει τους εργαζομένους». Ο Μπέζος διέψευσε τις καταγγελίες λέγοντας ότι το άρθρο «δεν περιγράφει την Amazon» που ξέρει ο ίδιος.

Η εμφάνιση στο «Star Trek»… ως εξωγήινος!

Ο κροίσος του διαδικτύου, μπορεί να είναι ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας, ωστόσο μέσα του κρύβει ακόμη έναν έφηβο. Κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στον έξω κόσμο με την εμφάνισή του στο «Star Trek»! Συγκεκριμένα, έκανε το πέρασμα ως εξωγήινος στο «Star Trek Beyond», αναγκάζοντας τον σκηνοθέτη Τζάστιν Λιν να παραδεχθεί πως ήταν «απόλυτα επαγγελματίας, περίμενε τη σειρά του υπομονετικά και ήταν σωστός στα πλάνα του κάθε φορά».

tzef bezos star wars

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πλουσιότερος άντρας του κόσμου ο Τζεφ Μπέζος

Ο Τζέφ Μπέζος κατηγορεί γνωστό περιοδικό για εκβιασμό!

Τζεφ Μπέζος: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου χώρισε!

Τζεφ Μπέζος: Τα… καυτά sms που προδίδουν τη σχέση του με τη Σάντσεζ

Τζεφ Μπέζος: Από πού ξεκίνησε και πώς έφτασε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Σχετικά άρθρα