Αρχική / Ψυχολογία / Real Life / Κατάθλιψη / Τι δεν θέλουν να ακούσουν όσοι πάσχουν από κατάθλιψη; Οι ίδιοι αποκαλύπτουν…
Τι δεν θέλουν να ακούσουν όσοι πάσχουν από κατάθλιψη; Οι ίδιοι αποκαλύπτουν... thumbnail

Τι δεν θέλουν να ακούσουν όσοι πάσχουν από κατάθλιψη; Οι ίδιοι αποκαλύπτουν…

Παρά τις όποιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του στίγματος γύρω από το θέμα της ψυχικής υγείας, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να μην νιώθουν σίγουροι σχετικά με το πώς θα συζητήσουν τα προβλήματά τους.


Πρόσφατα στο Reddit, μια πλατφόρμα χρηστών που θέτουν ερωτήματα και κάνουν συζητήσεις, έγινε μια ειλικρινής συζήτηση που τον λόγο είχαν τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Τα άτομα αυτά έδωσαν μια εικόνα γύρω από το τι δεν θέλουν να ακούν από τους διπλανούς τους και τον κοντινό τους κύκλο.


Όλα ξεκίνησαν από έναν χρήστη, ο οποίος έθεσε το σχετικό ερώτημα γράφοντας: «Καταθλιπτικά άτομα του Reddit ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σας πει κάποιος προσπαθώντας να σας ανεβάσει τη διάθεση;»


Της ερώτησης ακολούθησε μια πλημμύρα απαντήσεων από ανθρώπους με συμπτώματα κατάθλιψης, εκ των οποίων πολλοί σημείωσαν ότι απλά δεν θέλουν να τους λένε «ανέβα». Ένας χρήστης έγραψε χαρακτηριστικά: «Ανέβα. Πάντα ήθελα να απαντήσω σε αυτό με ένα “πώς;”. Συνήθως κλείνει τα στόματα των ανθρώπων γρήγορα».


Παρομοίως, αρκετοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους, όταν ακούν τους κοντινούς τους να τους συμβουλεύουν να «παραμείνουν θετικοί».


Ένας άλλος συμμετέχων στη διαδικτυακή συζήτηση έγραψε: « “Απλά κάνε χαρούμενες σκέψεις και οι θλιβερές θα φύγουν μακριά”. Πιστεύετε ειλικρινά ότι θα είχα κατάθλιψη, εάν το να τις ξεφορτωθώ ήταν τόσο απλό, όσο η σκέψη των ευτυχισμένων πραγμάτων;».


Στο ίδιο μήκος κύματος κάποιος έγραψε πως το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό, όταν κάποιος του λέει «η ευτυχία είναι επιλογή» είναι: «Νομίζεις ότι έκανα τη συνειδητή απόφαση να είμαι έτσι;».


Κάποιος άλλος ανέφερε: «Ένας φίλος μου είπε ότι δεν έχω λόγο να έχω κατάθλιψη, καθώς έχει περισσότερο χάλια από εμένα. Αποφάσισα να σταματήσω αμέσως να είμαι φίλος μαζί του». Ένας άλλος εξήγησε σχετικά με τα «dont' s»: «Κατάθλιψη γιατί;! Έχεις μια υπέροχη ζωή. Ξεπέρασε το».


Ένας χρήστης επιχείρησε να εξηγήσει ότι οι άνθρωποι συνήθως κάνουν κακές κρίσεις γύρω από το θέμα της κατάθλιψης, καθώς πολλοί δεν αντιλαμβάνονται την ασθένεια. «Οι άνθρωποι απλά δεν καταλαβαίνουν τι είναι η κατάθλιψη και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στη ζωή ενός ατόμου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αποφυγής του».


Τροφή για σκέψη…


Με πληροφορίες από dailymail.co.uk


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X
[contact-form-7 id="192177" title="Popup"]