Ήρεμοι γονείς – ήρεμα παιδιά: πώς να το πετύχετε;

Είναι μικρά, γλυκά και πανέμορφα. Τα αγαπάς πολύ. Είναι τα δικά σου παιδιά! Αλλά όταν κάνουν σκανδαλιές, όταν δεν ακούν και δεν μένουν μια στιγμή ήρεμα, τι το πιο φυσικό; Τους φωνάζεις! Δεν το θέλεις. Προσπαθείς μάλιστα να το αποφύγεις αλλά εντέλει δεν το καταφέρνεις…

Γιατί φωνάζουμε στα παιδιά μας;

Πρόκειται για μια ανακλαστική αντίδραση που έχει αναπτύξει το ανθρώπινο γένος: η αντίδραση μπροστά σε ο,τι του προκαλεί στρες. Ξεκίνησε από τη στιγμή που ο άνθρωπος των Σπηλαίων συνάντησε ένα θηρίο ψάχνοντας για την τροφή του. Τι κάνει μπροστά στον κίνδυνο; Ουρλιάζει!

Είναι ίδιο πράγμα το θηρίο και το μικρό σας παιδάκι; Όχι βέβαια! Αλλά η συμπεριφορά του σας προκαλεί στρες. Το βλέπετε εκείνη την ώρα σαν ένα μικρο γλυκό πανέμορφο τεράστιο τσέπης που φωνάζει και ουρλιάζει χωρίς λόγο και δεν ακούει τίποτα!

Η… φυσική αντίδραση του παιδιού σας

Γιατί φέρεται σαν… τερατάκι το παιδί σας; Είναι η δική του αντίδραση στρες στη δική σας συμπεριφορά. Του μιλάτε απότομα γιατί φοβάστε κι αγωνιάτε για την ασφάλεια του κι εκείνο αντιδρά γιατί διακρίνει το φόβο και το άγχος στα λόγια σας.

Τι προτείνει η ψυχολόγος;

Ηρεμία, ψυχραιμία και… όλα θα γίνουν. Μιλήστε γλυκά και ήρεμα στο παιδί σας. Βάλτε του κανόνες και όρια αλλά όχι με απότομο τρόπο.  Αν του μιλάτε ήρεμα, θα απαντήσει και ήρεμα. Αν πάρετε λίγη απόσταση από τα πράγματα και δεν ακολουθήσετε την… ενστικτώδη αντίδρασή σας να φωνάξετε, τότε το ζήτημα θα λυθεί πιο εύκολα!

Μέσα στην ηρεμία, χωρίς φωνές και εντάσεις, η οικογενειακή ζωή κυλά πιο όμορφα!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από το naitreetgrandir.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

5+2 tips που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις να φωνάζεις στα παιδιά σου!

5 φράσεις που δεν πρέπει να λες ΠΟΤΕ στο παιδί σου όταν έχεις νεύρα!

Γιατί το 2χρονο παιδί μου πετάει συνέχεια αντικείμενα; Πώς να το σταματήσω;

Φωνές και ξεσπάσματα θυμού: Πώς να βάλω όρια στο παιδί μου;

Πώς να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά; Οι ειδικοί απαντούν!

 

Σχετικά άρθρα