Είναι σωστό να κυκλοφορούμε γυμνοί μπροστά στο παιδί μας;

Είναι σωστό να κυκλοφορούμε γυμνοί μπροστά στα παιδιά μας; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς γονείς που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν το θέμα της “γυμνότητας” μπροστά στα παιδιά τους, ειδικά όταν εκείνα είναι μικρά και μαθαίνουν τον κόσμο. Παράλληλα, το θέμα της ενδυμασίας μέσα στην οικογένεια είναι σημαντικό, ειδικά αν υπάρχουν στο ίδιο σπίτι ή και στο ίδιο δωμάτιο αδέρφια διαφορετικού φύλου.

Η λεπτή ισορροπία

Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη φυσική συστολή και τη διαβολοποίηση του γυμνού σώματος. Μερικές φορές είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κάποιος ειδικώς αν μεγαλώνει μόνος του χωρίς βοήθεια ένα παιδί.

Όταν κάποιοι άνθρωποι μένουν μαζί σε ένα σπίτι, πρέπει να μπορούν να αισθάνονται και να κυκλοφορούν άνετα. Δε θα σκέφτονται συνέχεια τι φοράνε και πώς το φοράνε. Υπάρχουμε και χωρίς τα ρούχα μας. Είναι τελείως διαφορετικό να μας δει το παιδί μας κάποια στιγμή γυμνούς ή με λίγα ρούχα από το να κυκλοφορούμε συνέχεια γυμνοί.

Το γυμνό σώμα δεν πρέπει να σοκάρει

Το γυμνό σώμα είναι η φύση μας. Δεν πρέπει να σοκάρει. Υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που λένε ότι όταν πάνε για μπάνιο στο σπίτι κυκλοφορούν γυμνοί μέχρι να φτάσουν στο μπάνιο κι αυτό δε σοκάρει τα παιδιά τους. Δε θα καθόντουσαν όμως ποτέ να δουν τηλεόραση όλοι μαζί με…αμφίεση Αδάμ ή Εύας!

Στο σπίτι κυκλοφορούμε άνετα

Στο σπίτι μας κυκλοφορούμε άνετα, αποφεύγουμε να μας δει το παιδί γυμνούς και προσπαθούμε να του καλλιεργήσουμε σιγά σιγά το αίσθημα της συστολής. Είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνικοποίηση ενός παιδιού να ντρέπεται να κυκλοφορήσει χωρίς ρούχα στον έξω κόσμο. Φυσικά αυτό θα πρέπει να το διαχειριστούμε με υπερβολή γιατί το γυμνό υπάρχει παντού και δεν πρέπει να σοκάρεται!

Προσοχή στους έφηβους!

Βρίσκονται σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο αλλαγών στο σώμα τους και στη διάθεσή τους. Δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν τη γυμνότητα καθώς κατά κανόνα αισθάνονται πολύ άσχημα με το σώμα τους, συνήθως χωρίς εμφανή λόγο…

Η παραλία το καλοκαίρι

Προσοχή τώρα στις παραλίες! Εκεί τα παιδιά μας βλέπουν πολύ… γυμνό! Τα γυναικεία κυρίως μαγιό δεν καλύπτουν πολλά μέρη του σώματος. Οπότε το παιδί μας ούτε πρέπει να σοκάρεται από τη θέα του… ημίγυμνου σώματος αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζει ότι δεν μπορούμε το χειμώνα να κυκλοφορούμε στην πόλη με τα εσώρουχα!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από το psychologies.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Όταν το παιδί… ανακαλύπτει το σώμα του. Πώς αντιδρούν οι γονείς;

Απορίες για το σώμα: Τι λέξεις πρέπει να χρησιμοποιούν οι γονείς;

 

 

Σχετικά άρθρα