Ντομάτες με πλιγούρι

<p style="text-align: center;"><strong><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Τότε και τώρα: Ντομάτες με πλιγούρι</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Η Νταϊάνα Κόχυλα θυμάται παραδοσιακές συνταγές τού χθες και τις ξαναμαγειρεύει με τη νοοτροπία της κουζίνας τού σήμερα. </span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Ένα από τα βασικά πατροπαράδοτα πιάτα του καλοκαιριού είναι σίγουρα τα γεμιστά. Είναι όμως και από τα πιο μπελαλίδικα, κυρίως στο καθάρισμα της ντομάτας, του κολοκυθιού, της πιπεριάς, κ.λπ. πριν γεμιστούν. Θέλουν τέχνη και υπομονή. Όμως για μένα η γεμιστή ντομάτα είναι όχι μόνο ένα από τα πιο δροσερά φαγητά της εποχής, αλλά επιπλέον συνδέει την παράδοση με την ελευθερία της δημιουργίας, μια που μπορούμε να γεμίσουμε τις ντομάτες με μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα από πρώτες ύλες: ξεκινώντας με το κλασικό ρύζι ή τον συνδυασμό ρυζιού-κιμά, συνεχίζοντας με το υγιεινό πλιγούρι, μια συνταγή που συναντάμε σε διάφορα νησιά, όπως την Κρήτη, όπου το αποκαλούν «χόντρο», και τελειώνοντας με μακαρονάκι κοφτό, πουρέδες από καπνιστή μελιτζάνα, θαλασσινά, ψάρια, ακόμα και τυρί.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣ Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι</span></strong><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Υλικά 1 φλιτζάνι πλιγούρι χοντρό, 8-10 μεγάλες, σφιχτές ντομάτες,</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια,  1 ψιλοκομμένο πράσο, 2 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο, 1 ματσάκι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο βασιλικό, 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο,  1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1/2 φλιτζάνι σταφίδες,  2-3 καθαρισμένες πατάτες(προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Εκτέλεση</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1. Μουλιάζετε το πλιγούρι σε 1 και 1/3 φλιτζάνι κρύο νερό για 1–1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει. Κόβετε μια λεπτή φέτα από κάθε ντομάτα (καπάκι) και τις αδειάζετε από τη σάρκα και τους σπόρους τους με ένα κουταλάκι ή το ειδικό εργαλείο.</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2. Κρατάτε τη σάρκα, τη στραγγίζετε από τα υγρά και τα σπόρια και την πολτοποιείτε. Αλατίζετε το εσωτερικό από τις άδειες ντομάτες και τις αναποδογυρίζετε σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το 1/2 φλιτζάνι λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το πράσο μέχρι να μαραθούν. Κατόπιν προσθέτετε το σκόρδο. Σοτάρετε ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά για 2΄-3΄.</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">4. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το πλιγούρι με το μείγμα των κρεμμυδιών, των πράσων και του σκόρδου, τη στραγγισμένη σάρκα, τα μυρωδικά, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνετε το μείγμα.</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">5. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° C. Γεμίζετε τις ντομάτες με το μείγμα και τις τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο ταψί. Σκεπάζετε τις ντομάτες με τα καπάκια τους. Αν θέλετε κόβετε ανάμεσά τους πατάτες κυδωνάτες. Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό, σκεπάζετε το σκεύος ελαφρά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 45΄-55΄ ή μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες. Σερβίρονται ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Ντοματοσαλάτα με πλιγούρι</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Υλικά 1/2 φλιτζάνι πλιγούρι ψιλό, 600 γρ.ντομάτες χωρίς σπόρους, κομμένες σε μικρούς κύβους, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 2 φλιτζάνια μαϊντανό ψιλοκομμένο,  1/2 φλιτζάνι δυόσμο πολύ ψιλοκομμένο,  1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού, κανέλα λίγη σε σκόνη (προαιρετικά), 1/3 του φλιτζανιού σταφίδες (προαιρετικά),  1/3 του φλιτζανιού κουκουνάρι(προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι, 3-4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Εκτέλεση</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1. Ξεπλένετε το πλιγούρι 2-3 φορές στο στραγγιστήρι και κατόπιν το στραγγίζετε πολύ καλά. Το ρίχνετε σε ένα μπολ, προσθέτετε από πάνω σε μια στρώση τις ντομάτες και στη συνέχεια τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Πάνω από τα κρεμμυδάκια πασπαλίζετε τον μαϊντανό και το δυόσμο.</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2. Αφήνετε το μείγμα μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει όλα τα υγρά από τις ντομάτες (περίπου 2 ώρες). Προσθέτετε το ξύσμα, την κανέλα (προαιρετικά), αλάτι και πιπέρι, τον χυμό λεμονιού και το λάδι. Προσθέτετε τέλος το κουκουνάρι και τις σταφίδες (προαιρετικά). Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"> </span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">ΠΗΓΗ: Το κείμενο, οι συνταγές και οι φωτό της Νταϊάνας Κόχυλα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα μας ICookGreek, T05.</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">http://www.icookgreek.com</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"><br /></span></p>

Σχετικά άρθρα