Τα οφέλη της παιδικής γιόγκα thumbnail
H λέξη γιόγκα μετρά 5.000 χρόνια περίπου και προέρχεται τη σανσκριτική ρίζα yuj, που σημαίνει «ένωση», «δεσμός» και κατ’ επέκταση η ένωση ψυχής και σώματος με το Θείο.

Τα οφέλη της παιδικής γιόγκα

H λέξη γιόγκα μετρά 5.000 χρόνια περίπου και προέρχεται τη σανσκριτική ρίζα yuj, που σημαίνει «ένωση», «δεσμός» και κατ’ επέκταση η ένωση ψυχής και σώματος με το Θείο. Οι ασκήσεις της γιόγκα στόχο έχουν την εσωτερική αρμονία, τον διάλογο σώματος και πνεύματος, κάτι που μπορεί να έχει οφέλη τόσο στους μικρούς, όσο και στους μεγάλους.


Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην παιδική γιόγκα. Τα παιδιά μεγαλώνοντας συναντούν συναισθηματικές, σωματικές και κοινωνικές προκλήσεις, ενώ έρχονται σε εσωτερικές συγκρούσεις. Οι τεχνικές αναπνοής, οι οδηγίες συμπεριφοράς, αλλά και οι στάσεις της γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στην αντίδραση των παιδιών και την ανάπτυξή τους.


Αξίζει να αναφερθεί ότι η γιόγκα χτίζει την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό, γι΄ αυτό και όλο και περισσότεροι γονείς την επιλέγουν. Την ίδια στιγμή, σε γυμναστήρια και χώρους άθλησης δημιουργούνται ολοένα και περισσότερα παιδικά τμήματα, σημάδι ότι είναι σε ζήτηση.


Οι λόγοι που η γιόγκα ωφελεί τα παιδιά είναι οι εξής:


Ενισχύει τη φυσική ευελιξία: Η γιόγκα προάγει τη σωματική δύναμη, επειδή τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το σώμα τους ποικιλοτρόπως. Παράλληλα, γυμνάζονται διάφορες μυικές ομάδες, βοηθώντας το παιδί να κατανοήσει το σώμα του και τον τρόπο λειτουργίας του.


Βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό: Η ισορροπία είναι βασικό στοιχείο στη διδασκαλία της γιόγκα. Βάσει της φιλοσοφίας της γιόγκα, η ψυχική διαύγεια και η σταθερότητα εξέρχονται από την προσπάθεια του ατόμου να δοκιμάσει τις πόζες.


Αναπτύσσει την εστίαση και τη συγκέντρωση: Τα παιδιά μαθαίνουν να επικεντρώνονται στην προσπάθειά τους και μόνο. Είτε θέλουν να ισορροπήσουν, είτε να επιτύχουν μια συγκεκριμένη στάση, τα παιδιά μαθαίνουν να εστιάζουν, κάτι που τα βοηθά και στο σχολείο.


Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και η εμπιστοσύνη: Μέσω της γιόγκα δίνεται στα παιδιά μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους, του κόσμου και των δυνατοτήτων του. Τα παιδιά διδάσκονται την επιμονή, την επιμονή και την προσπάθεια προς την εκπλήρωση των στόχων.


Ενισχύεται η σύνδεση μυαλού – σώματος: Υγιές μυαλό και υγιές σώμα. Αυτό μπορεί να κερδίσει ένα παιδί μέσω της γιόγκα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο σύγχρονος κόσμος κινείται σε φρενήρεις ρυθμούς, τότε η γιόγκα είναι το κλειδί για να καταφέρουν να συμβαδίζουν με όλους γύρω τους.


Με πληροφορίες από parents.com


Επιμέλεια: Σέβη Σαλαγιάννη


Διαβάστε ακόμα:


Yoga. Θεραπευτική ακόμα και για την παχυσαρκία;


Αν κάνω yoga θα έχω καλύτερη υγεία;


Ασκήσεις για να γίνει το παιδί σας πιο δυνατό!


Τι ασκήσεις μπορεί να κάνει το παιδί μου;


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X