Θεραπεία ζεύγους: Πότε την χρειαζόμαστε; thumbnail
Οι διαφωνίες ανάμεσα σε δύο συντρόφους είναι πυκνές και συχνά άνευ σημασίας. Κάποιες φορές όμως το ζευγάρι διανύει μια περίοδο με πολύ ένταση, τσακωμούς, έλλειψη επικοινωνίας και κατανόησης.

Θεραπεία ζεύγους: Πότε την χρειαζόμαστε;

Οι διαφωνίες ανάμεσα σε δύο συντρόφους είναι πυκνές και συχνά άνευ σημασίας. Κάποιες φορές όμως το ζευγάρι διανύει μια περίοδο με πολύ ένταση, τσακωμούς, έλλειψη επικοινωνίας και κατανόησης. Το αποτέλεσμα είναι η σχέση να χάνει την ποιότητά της, να νιώθουν αποξενωμένοι, ενίοτε εχθροί στο ίδιο σπίτι, να μην βρίσκονται σεξουαλικά ή ακόμη και να απατούν ο ένας τον άλλον.


Στάδια θεραπείας


Στη θεραπεία του ζεύγους δεν επικεντρωνόμαστε τόσο στο αποτέλεσμα («Δεν με νοιάζεται, είναι αδιάφορος»/«Γκρινιάζει συνέχεια, με υποτιμά»), όσο στο πως νιώθει το κάθε μέλος της σχέσης με την στάση του συντρόφου. Σταδιακά φτάνουμε στην ουσία του πράγματος που είναι να παραδεχτεί ο καθένας τι τον κάνει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, συχνότερα πρόκειται για κάποιο συναίσθημα που δεν παραδέχεται μπροστά στον σύντροφο και αντιδρά αμυντικά.


Σε επόμενο στάδιο επιχειρούμε να βελτιώσουμε τους διόδους επικοινωνίας του ζευγαριού, να αλλάξουμε τη ρουτίνα του προκειμένου να επανέλθουν τα θετικά συναισθήματα. Προτρέπουμε το ζευγάρι για κοινές δραστηριότητες και άγγιγμα, έστω κι αν στην αρχή δεν υπάρχει καμία διάθεση γι' αυτά. Ας μην ξεχνάει το κάθε μέλος της σχέσης πως για να διαλέξει τον ενίοτε σύντροφο σίγουρα εστίασε στα θετικά του στοιχεία σε αντίθεση με το παρόν, όπου αναφέρει με μεγάλη ευκολία όλα τα αρνητικά. Άρα, λοιπόν, καλούμαστε να αναδείξουμε τα λειτουργικά στοιχεία της σχέσης και να απευαισθητοποιήσουμε τις κεραίες μας από το να εντοπίζουν παντού κακές προθέσεις και αδιαφορία από την άλλη πλευρά.


Το αποτέλεσμα συχνά είναι θετικό, καθώς το ζευγάρι εκφράζεται με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και ευκρίνεια. Οι σύντροφοι παύουν να αμφισβητούν τις καλές προθέσεις ο ένας του άλλου και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη που μπορεί να είχε κλονιστεί πρωτύτερα. Το πλησίασμα των δύο συντρόφων σηματοδοτεί μια περίοδο ευφορίας και ενέργειας κατά τη μαρτυρία των περισσοτέρων συντρόφων.


Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις που οι δύο σύντροφοι συνειδητοποιούν μέσω της θεραπείας ότι καλύτερα είναι να χωρίσουν, εφόσον δεν μπορούν με κανένα τρόπο να βελτιώσουν τη σχέση τους. Αυτό δεν εκλαμβάνεται σαν αποτυχία της θεραπείας, εφόσον με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο στόχος είναι και τα δύο μέλη να νιώθουν ευτυχισμένα, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους ο ένας από τον άλλον.


Η καλή ποιότητα της σχέσης μας είναι ένδειξη ευτυχίας και προσωπικής ευημερίας. Επομένως αν κλονίζεται καλό είναι να ζητήσουμε βοήθεια και να μην βουλιάζουμε μέρα με τη μέρα σε αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις, νιώθοντας εγκλωβισμένοι. Για όλα υπάρχει λύση εξάλλου όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται.


 Πουλημενέα Γεωργία


ΚλινικήΨυχολόγος-ΨυχολόγοςΥγείας


MS’c in Clinical Psychology and Mental Health


www.mentalcare.gr


6978798298 / info@mentalcare.gr


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X