Έως τις 17 Ιουνίου οι αιτήσεις διόρθωσης για την κτηματογράφηση

Λήγει στις 17 Ιουνίου 2013 (και 16 Αυγούστου για τους κατοίκους εξωτερικού) η προθεσμία για την υποβολή αίτησης διόρθωσης/ ένστασης σε οκτώ Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και τέσσερις Πρωτεύουσες νομών της Βορείου Ελλάδας, όπου αναρτήθηκαν τα Κτηματολογικά στοιχεία στις 15 Απριλίου 2013 (βλ. επισυναπτόμενο πίνακα περιοχών).

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κτηματολόγιο ΑΕ, οι δικαιούχοι –πολίτες, νομικά πρόσωπα και φορείς του δημοσίου- μπορούν μέχρι και τις 17 Ιουνίου να προσέρχονται στα γραφεία Κτηματογράφησης της περιοχής και να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης/ένσταση. Στην περίπτωση που εκκρεμούν από δημόσιες υπηρεσίες έγγραφα που τεκμηριώνουν την αίτησή τους θα μπορέσουν να τα προσκομίσουν αμέσως μόλις τα παραλάβουν (συμπληρώνοντας έτσι τον φάκελο που έχουν καταθέσει και έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου).

Μέσω της διαδικασίας Ανάρτησης, όπως τονίζεται, κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ελέγξει, επιβεβαιώσει και διορθώσει τυχόν λάθη. Η περίοδος της Ανάρτησης αποτελεί, επίσης, μια ακόμα ευκαιρία για όσους δεν έχουν υποβάλει Δήλωση ιδιοκτησίας να προσέλθουν και να καταγράψουν το δικαίωμά τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανάρτησης είναι λοιπόν απαραίτητη, γιατί μέσω αυτής εξασφαλίζεται η ορθή καταγραφή των ιδιοκτησιών τους, η οποία θα οδηγήσει σε σωστές Αρχικές Εγγραφές Κτηματολογίου. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον, καθώς δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις συναλλαγές τους στην επόμενη (και τελική) φάση της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, όπου οι διαδικασίες διόρθωσης αρχικής εγγραφής είναι δυσκολότερες και απαιτούν χρόνο και κόστος.

Σχετικά άρθρα