«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι κατασχέσεις είναι προ των θυρών»

Σημαντικές διατάξεις του νόμου 3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που είχαν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και έχουν αποτελέσει δίχτυ προστασίας και ασφάλειας για χιλιάδες καταναλωτές, τροποποιεί επί τα χείρω, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή με τίτλο “Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις του Ν. 3869/2010”.

Η κ. Κατσέλη, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με εκπροσώπους Ενώσεων και Ομοσπονδιών Δανειοληπτών και Καταναλωτών, εξέφρασε την αντίθεσή της στο γεγονός ότι στα άρθρα 11, 12 και 13 καθίσταται υποχρεωτική η πληρωμή ελάχιστης μηνιαίας καταβολής τουλάχιστον του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης -και πάντως όχι λιγότερο από 40 ευρώ το μήνα- από ανθρώπους που προσφεύγουν στον νόμο γιατί βρίσκονται σε μόνιμη και έκδηλη αδυναμία πληρωμής οφειλών.

Η επιβολή της μηνιαίας δόσης προωθείται, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη για να καλύψει το πρόβλημα των αυξανόμενων επισφαλειών των τραπεζών, “ωραιοποιώντας” τα λογιστικά βιβλία τους. Με τη συνεχιζόμενη πληρωμή -έστω και στα χαρτιά- μηνιαίων δόσεων, οι τράπεζες μπορούν να εξακολουθούν να εμφανίζουν τα δάνεια αυτά -πολλά εκ των οποίων είναι τιτλοποιημένα- ως ενήμερα και όχι ως κόκκινα, δηλαδή ως επισφάλειες που θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν με πρόσθετα κεφάλαια.

Οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε πραγματική και μόνιμη αδυναμία επιβαρύνονται, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, ακόμα περισσότερο αντί να ανακουφιστούν και να διευκολυνθούν ώστε να κάνουν χρήση του νόμου 3869/10. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι πολλοί εξ αυτών είτε δεν θα είναι σε θέση να προσφύγουν στον νόμο είτε θα εκπέσουν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του γιατί δεν θα μπορούν να πληρώσουν τρεις δόσεις. Πόσο μάλλον όταν θα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ελάχιστη μηνιαία δόση από τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που στα μεγάλα αστικά κέντρα ορίζεται για μετά το 2020.

Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη, η εισαγωγή αυτής της ρύθμισης, όπως και η αύξηση της περιόδου ρύθμισης δηλαδή η αναγκαστική πληρωμή δόσεων από τέσσερα σε πέντε έτη θα αυξήσει επομένως και δεν θα μειώσει τις επισφάλειες, καθώς η μεγάλη ύφεση και η ανεργία αποτελούν τις γενεσιουργίες αιτίες της κρίσης υπερχρέωσης.

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι κατασχέσεις είναι προ των θυρών και ότι σύντομα θα αυξηθεί το ύψος της υποχρεωτικής μηνιαίας επιβολής από το 10% στο 20 ή 30% με μία τροπολογία που θα περάσει βράδυ στη Βουλή” ανέφερε η κ. Κατσέλη και συνέχισε: “Οι βουλευτές που ψηφίζουν σήμερα τα άρθρα 11, 12 και 13 έχουν ακέραιη την ευθύνη ότι ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου για την ακύρωση των ευεργετικών διατάξεων του Ν, 3869/2010 για την επαναφορά κατασχέσεων ακινήτων, για το βάθεμα της ύφεσης, για την περαιτέρω εξαθλίωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και για την υπονόμευση του μεσοπρόθεσμου δημόσιου συμφέροντος”.

Η κ. Κατσέλη έκανε έκκληση στους βουλευτές όλων των κομμάτων ώστε να καταψηφίσουν τα επίμαχα άρθρα με τα οποία επιχειρείται η υπονόμευση ενός νόμου που έχει ήδη σώσει χιλιάδες νοικοκυριά.

“Εμπαιγμό για τους καταναλωτές” χαρακτήρισε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών “Η Παρέμβαση” Παναγιώτα Καλαποθαράκου το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Όπως ανέφερε η κ. Καλαποθαράκου, η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε καταθέσει υπόμνημα με 12 σημεία τα οποία έχρηζαν αλλαγής και περαιτέρω επεξεργασίας, μερικά εκ των οποίων έγιναν δεκτά. Ωστόσο είναι απολύτως αναγκαία, σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου η, έστω και τελευταία στιγμή, βελτίωση του νομοσχεδίου στα εξής σημεία:

– Η συμπερίληψη των μικροεπιχειρηματιών στις διατάξεις του νόμου.

– Η διατήρηση και ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως υποχρεωτικού.

– Η πρόβλεψη για το ακατάσχετο καταθετικών λογαριασμών μέχρι κάποιο ποσό (2.000 ευρώ).

– Η διατήρηση στα 4 έτη της περιόδου ρύθμισης και όχι η αύξησή της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) Φώτης Σπυρόπουλος τόνισε ότι με το “κατεπείγον” νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ν.3869/2010 καταργείται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει την αξία του νόμου για την επανένταξη δανειοληπτών στην ομαλή κοινωνική ζωή.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα. Η μόνη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι να υποχρεωθούν οι τράπεζες να απαντούν συγκεκριμένα μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός.

“Στάχτη στα μάτια” 800.000 νοικοκυριών που περιμένουν ευνοϊκή λύση για τα χρέη τους προσπαθεί να ρίξει σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Προστασίας Καταναλωτών Δανειοληπτών Βαγγέλη Κρητικό το σχέδιο νόμου που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση. Ο κ. Κρητικός εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του για το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα κάνοντας λόγο για έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των πολιτών αλλά και για “μαύρες λίστες” βουλευτών που θα ψηφίσουν τα επίμαχα άρθρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα