Ανησυχεί η ΕΕ για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από τις ΗΠΑ

Την επόμενη Παρασκευή στο Δουβλίνο, κατά την πρώτη επίσημη συνάντηση για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, θα εκφράσει η Κομισιόν την ανησυχία της για την συγκέντρωση πλήθους ηλεκτρονικών δεδομένων ευρωπαίων πολιτών από την Αμερική. Διά στόματος του Μαλτέζου Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Υγείας Τόνιο Μπορτζ, οι ευρωβουλευτές έλαβαν σήμερα την διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα η αντιπρόεδρός της Βίβιαν Ρέντινγκ θα θέσει το θέμα της παρακολούθησης και συγκέντρωσης όλων των ηλεκτρονικών δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Μπορτζ εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για το ότι η συγκέντρωση και επεξεργασία ηλεκτρονικών δεδομένων ευρωπαίων πολιτών από τις ΗΠΑ αποτελεί κίνδυνο, τόσο για τον σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και την προσωπική ζωή των πολιτών της Ευρώπης, όσο και για το δικαίωμα προστασίας αυτών των δεδομένων από την Αμερική.

Σύμφωνα με μια δήλωση της Επιτροπής που ανέγνωσε ο κ. Μπορτζ, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ θα ζητήσει από τους Αμερικανούς να δεσμευθούν, στα πλαίσια της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο, ότι θα υιοθετήσουν και θα εφαρμόσουν κανόνες σεβασμού των προσωπικών ηλεκτρονικών δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών, όπως ακριβώς κάνουν και με τους Αμερικανούς πολίτες.

Σχετικά άρθρα