BMW 116i 136: Απόλαυση στη σωστή τιμή

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αυτό το κείμενο για το test drive της BMW 116i, ισχύος 136 ίππων, με το στοιχείο που συνήθως αναφέρεται στο τέλος των σχετικών δοκιμών. Αρχίζω από την τιμή πώλησης, γιατί πιστεύω ότι αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που κρατάει μερίδα υποψήφιων αγοραστών μακριά από το οδηγοκεντρικό γερμανικό μοντέλο με τη χαρακτηριστική εμφάνιση.

Το μοναδικό πισωκίνητο αυτοκίνητο στην premium μικρομεσαία κατηγορία, εξοπλισμένο με τον αναβαθμισμένο βενζινοκινητήρα 1.600 κ.εκ. απόδοσης 136 ίππων (εξάρι κιβώτιο, 0-100 χλμ./ώρα σε 8,5’’, τελική 210 χλμ./ώρα), στη βασική τρίπορτη έκδοση κοστίζει 21.980 ευρώ με απόσυρση.

Προωθητική ενέργεια έως 2.000 ευρώ. Ο βασικός εξοπλισμός είναι αναβαθμισμένος.

Στην οικονομοτεχνική ανάλυση να προσθέσω το κόστος για τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, καθώς και τα καύσιμα. Οι εκπομπές CO2 είναι 129 γρ./χλμ., ετήσια επιβάρυνση 142 ευρώ.

Οσο για την κατανάλωση, στη δοκιμή ήταν μόλις 5,9 λίτρα ανά 100 χλμ. Εργοστασιακή τιμή 5,5 λίτρα.

Εκτιμώ ότι το συνολικό πακέτο, από καθαρά οικονομοτεχνική άποψη, μετά την εφαρμογή της νέας εμπορικής πολιτικής, είναι ένα από τα καλύτερα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Το γερμανικό αυτοκίνητο όμως έχει και άλλα σημαντικά χαρίσματα. Αποζημιώνει πλήρως τον κάτοχό του, γιατί κάθε μέρα απολαμβάνει τα ξεχωριστά οδηγοκεντρικά του χαρακτηριστικά.

Σε αυτά περικλείεται ό,τι προσλαμβάνει ο οδηγός μόλις καθίσει στη θέση οδήγησης. Από το σημείο όπου βρίσκεται το κάθισμα, την κατασκευή και τις ρυθμίσεις του, μέχρι την εργονομία και τον τρόπο που στρίβει και σταματά η γυαλισμένη μεταλλική κατασκευή.

Να σταθώ όμως στον τομέα που πασχίζουν να βελτιώσουν όλοι οι κατασκευαστές, αλλά λίγοι τα καταφέρνουν, παρά την αξιοσημείωτη συμβολή των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Αναφέρομαι στις παραμέτρους που καθορίζουν την οδηγική ευχαρίστηση. Ακόμη και τις ήμερες που δεν είχα κέφια, μόλις πίεζα το τρίθυρο αυτοκίνητο με το μεγάλο ρύγχος, χαμογελούσα. Μετέφερε τη δύναμη στην άσφαλτο με μοναδικό τρόπο και στις στροφές ένιωθα τη θετική επίδραση της αυθεντικής συνταγής της βαυαρικής μάρκας στη διαμόρφωση της ασφαλούς και ευχάριστης οδικής συμπεριφοράς. Πλαίσιο άκαμπτο. Αναρτήσεις σωστά ρυθμισμένες. Και τιμόνι-διαβήτης, που δεν έχει κανένας άλλος ανταγωνιστής του.

Η συμπαγής κατασκευή δεν χλωμιάζει ούτε στο ιδιόμορφο ελληνικό δίκτυο με τις λακκούβες και τα σαμαράκια. Η ισχύς είναι αρκετή για να κινήσει σβέλτα το αυτοκίνητο ακόμη και όταν μεταφέρει τέσσερις επιβάτες.

Θα ήθελα όμως περισσότερο χώρο στα πίσω καθίσματα.

Ανταγωνισμός: Αudi A3 1.2 105 ίππων, μέση κατανάλωση 4,9 λίτρα/100 χλμ., τέλη κυκλοφορίας 103 ευρώ, από 19.540 ευρώ. Volvo V40 1.6 Τ2 120 ίππων, μέση κατανάλωση 5,3 λίτρα/100 χλμ., τέλη κυκλοφορίας 136 ευρώ, από 19.900 ευρώ. Το μοναδικό αυτοκίνητο στον κόσμο με στάνταρ αερόσακο πεζών! Ισχύουν ανάλογες προωθητικές ενέργειες και για τα δύο μοντέλα.

Σχετικά άρθρα