Πτώση του Γκρίλο και της κεντροδεξιάς

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθη χθες και την Κυριακή στην Σικελία, επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία της κεντροαριστερής συμμαχίας, όπως προέκυψε και από τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές άλλες περιοχές της Ιταλίας. Στην πόλη της Κατάνης, την δεύτερη του νησιού σε αριθμό κατοίκων, εκλέγεται δήμαρχος ο κεντροαριστερός πρώην υπουργός εσωτερικών Έντσο Μπιάνκο, με το 50,6% των ψήφων. Ο απερχόμενος κεντροδεξιός δήμαρχος Ραφαέλε Στανκανέλι συγκέντρωσε το 36,6% και η Λίντια Αντόρνο του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) εξασφαλίζει μόλις 3,3%, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στη Μεσίνα ο κεντροαριστερός υποψήφιος Φελίτσε Καλαμπρό συγκεντρώνει ποσοστό 50,2%. Η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων. Ο κεντροδεξιός αντίπαλός του δεν ξεπερνά το 18,5% ενώ η υποψήφια του M5S λαμβάνει μόλις το 2,8% των ψήφων. Στη Σικελία την τελευταία δεκαετία η κεντροδεξιά παράταξη κέρδιζε άνετα, ενώ στις τελευταίες περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές το κίνημα του Γκρίλο είχε συγκεντρώσει ένα 20% των ψήφων.

Στην πόλη των Συρακουσών όπως και στη Ραγκούζα η κεντροαριστερά εξασφαλίζει σαφές προβάδισμα, αλλά για την εκλογή του δημάρχου θα πρέπει να διεξαχθεί δεύτερος γύρος σε δυο εβδομάδες. Μόνη θετική επίδοση, για το κίνημα του Γκρίλο το 15,6% που πέτυχε ο υποψήφιός του στην Ραγκούζα, χάρη στο οποίο θα μπορέσει να λάβει μέρος στην αναμέτρηση του δεύτερου γύρου.

“Η γενική πτώση του M5S είναι αποτέλεσμα των επιλογών του Γκρίλο, ο οποίος, όπως ξέρουμε, σε εθνικό επίπεδο δεν επέτρεψε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις

Σχετικά άρθρα